maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
0
(0)

Kabinet Rutte biedt ondanks protest, excuses aan in verschillende talen

lees ook ...

In de Rechtbank: President Chan vs ondernemer Gerard; Verbod...

Gisteren, woensdag 21 februari, was de rechtszaak in de Rechtbank van Rotterdam, over het veel besproken boek van Gerard van den Bergh, Zaken doen in Suriname, Corruptie op het hoogste niveau. Het boe...

Premier Mark Rutte heeft maandag jongstleden, zoals was uitgelekt  en door velen verwacht, excuses aangeboden voor het Nederlands slavernijverleden. De premier deed dit in verschillende talen van nazaten. Het gebeurde werkelijk in het Nationaal Archief in Den Haag. Hij bracht ook naar voren, dat dit geen eindpunt is, maar het begin van een helingsproces, “..om samen een weg vooruit te vinden”. Onomwonden werden misdaden tegen de menselijkheid erkend.

Ook vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten waren present bij de toespraak. In Suriname en op de zes eilanden van het Caribisch deel van het koninkrijk vertegenwoordigden zeven andere bewindspersonen Nederland. Het is de bedoeling dat zij daarna in gesprek raken met aanwezigen over de uitgesproken excuses.

Dit gebeurde ondanks alle protest ten aanzien van de datum en het proces naar de excuses. Er is naar voren gebracht dat deze handeling geen punt maar een komma is, dus ook bij 150 jaar keti-koti staat er iets op programma.

De emoties bij de aanwezigen waren te merken. Enkelen hadden tranen in hun ogen.”Het heeft onnoemlijk veel leed gebracht en het werkt door in de levens van hier en nu.”Rutte bood excuses aan namens de Nederlandse regering voor het handelen van de Staat in het verleden. “Iemand die nu leeft, heeft geen schuld aan slavernij. Maar de Nederlandse Staat draagt verantwoordelijkheid voor het leed”, zei de premier.

 Ook bij Rutte is er eerst een process op gang gekomen. Twee jaar geleden vreesde hij een averechtse werking in de maatschappij als dit plaats zou vinden. Ook een bezoek aan Suriname heeft hem op andere gedachten geholpen. “Lange tijd dacht ik dat het niet goed mogelijk is op een betekenisvolle manier verantwoordelijkheid te nemen voor iets dat zo lang geleden is, en waar niemand van ons zelf bij is geweest”, gaf hij maandag toe. “Maar ik had het mis.” Hij werd volgens NOS ook emotioneel “De excuses grijpen me ook aan, maar bij het doornemen van de speech dacht ik rond Tula en de andere vrijheidsstrijders steeds: ik hoop dat ik daar niet breek.”

De excuses gelden ook voor het deel van Nederlands-Indië waar Nederland met hetzelfde bezig is geweest. Het advies was niet alleen om excuses aan te bieden, maar ook verzetheldenals Tula in ere te herstellen. Ook dit zal worden uitgevoerd.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2022/12/19/toespraak-minister-president-rutte-over-het-slavernijverleden

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandKabinet Rutte biedt ondanks protest, excuses aan in verschillende talen