dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(1)

Nederlands kabinet gevallen

lees ook ...

Het kabinet onder leiding van Mark Rutte is vandaag gevallen. Dit gebeurt twee maanden voor de verkiezingen. De premier heeft zijn ontslag aangeboden aan koning Willem-Alexander. Nu zal het demissionaire kabinet de lopende zaken afronden.

De regering kwam onder vuur te liggen nadat duidelijk was geworden dat 26.000 ouders door toedoen van de onrechtmatige fraudejacht in grote financiële en persoonlijke problemen kwamen. Bij een aantal ouders zorgde de ‘toelagenaffaire’ ook voor scheidingen of moesten mensen hun huizen uit. Er is een vernietigend rapport hierover uitgekomen.

De VVD vond aanvankelijk dat het kabinet kon aanblijven, maar de andere drie coalitiegenoten – CDA, D66 en ChristenUnie – vonden dat het bikkelharde rapport over de toeslagenaffaire niet zonder politieke consequenties kon blijven. Een onderzoekscommissie concludeerde dat bij het terugvorderen van kinderopvangtoeslagen ouders ongekend onrecht is aangedaan.

De coalitie heeft afgesproken niet met ruzie uit elkaar te gaan en alles te blijven doen om samen de coronacrisis te bestrijden. Voor de coronaplannen blijft er dus een meerderheid in de Tweede Kamer, maar vanwege de demissionaire staat van het kabinet zal het voor maatregelen nog nadrukkelijker steun moeten zoeken in het parlement.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandNederlands kabinet gevallen