dinsdag 16 april 2024
29 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
5
(1)

Kabinet bereidt zich voor op mogelijk dichtdraaien gaskraan Rusland

lees ook ...

Surinam Airways zoekt vliegtuigoplossing Paramaribo-Amsterda...

Surinam Airways staat opnieuw zonder eigen vliegtuig om vluchten tussen Paramaribo en Schiphol uit te voeren. De lease van een Airbus A340-300 is recentelijk afgelopen, en daarom wordt sinds begin apr...

Het kabinet moet een noodplan opstellen om een mogelijke gas tekort, die kan ontstaan door de situatie tussen Rusland en Oekraïne te dekken. Dit is afgesproken met de EU-landen. Er is nu wel geen aanwijzing voor. Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft dit gezegd in de Tweede Kamer. Hij is hoofdverantwoordelijke van dit noodplan.

“We moeten ons op alle scenario’s voorbereiden, inclusief de meest negatieve dat Rusland de gaskraan helemaal dichtdraait”, zegt de bewindsman. “De inzet is dat huishoudens en ziekenhuizen sowieso van gas worden voorzien.”

Jetten gaat de komende dagen in gesprek met grote gasverbruikers, om na de gaan wat de economische impact zal zijn als zij minder gas hebben. Dit omdat de EU-landen en de VS  een sanctiepakket voorbereiden tegen Rusland, indien het land  agressief handelt  tegen Oekraïne. Rusland kan dan als tegenactie de gasleveringen aan Europa verstoren of tegenhouden.

Afgesproken is dat de EU-landen een noodplan opstellen tegen deze mogelijke verstoring in de gaslevering. De landen handhaven dezelfde regels. Dienstverlening gaat voor op essentiële fabrieken.

Onderlinge solidariteit is afgesproken bij deze actie. Landen met genoeg gas moeten delen met andere landen die zwaar in de problemen komen. Minister Jetten voor Klimaat en Energie is in het kabinet de eerste verantwoordelijke voor dit noodplan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandKabinet bereidt zich voor op mogelijk dichtdraaien gaskraan Rusland