maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.6 C
Amsterdam
5
(1)

Kaag naar Suriname voor correctie programma slavernijexcuses

lees ook ...

Nederlandse vrouw gearresteerd na dood van partner

Een Nederlandse vrouw is vanmorgen in Boedapest gearresteerd nadat haar partner dood werd aangetroffen in een appartement, zo meldt de Hongaarse politie. De vrouw wordt verda...

Vicepremier Kaag, de eerste vervanger van premier Rutte, reist binnenkort naar Suriname om overleg te plegen over de geplande slavernijexcuses. Nederland, de Surinaamse regering en overige actoren van de slavernij moeten op èèn lijn komen te staan ten aanzien van dit onderwerp. Nu is dat heel anders, omdat niet alle actoren zich betrokken weten bij de planning en de datum van 19 december. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft dit bevestigd. Zij is er niet om Weerwind te vervangen.

Johan Roozer van het Surinaamse Nationale Comité Herdenking Slavernijverleden maakte kenbaar na een overleg in het Catshuis, zijn verwachting, dat een Nederlandse minister op korte termijn naar Paramaribo afreist. Uitleg wordt verwacht nog vóór de datum van 19 december. Aan die verwachting is men tegemoet gekomen.

Roozer maakte verder ook kenbaar, dat Suriname geen excuses zal accepteren van een nazaat van tot slaafgemaakten. Weerwind van Rechtbescherming, is nazaat van tot slaafgemaakten, en daarom niet de juiste persoon om Nederland te vertegenwoordigen hierin.  Het moet gaan om een witte vertegenwoordiger volgens veel Surinamers.

Een brief van verschillende belangenorganisaties aan het kabinet met een eisenpakket,  is ook uitgelekt. De verwachting is dat hieraan eerst voldaan moet worden voordat de excuses worden aangeboden. Het eisenpakket omvat een herstelfonds voor nazaten van tot slaaf gemaakten, een strafrechtelijk verbod op het gebruik van het woord neger en het verdwijnen van zwarte piet. Het kabinet heeft al te kennen gegeven niet op alle eisen te zullen ingaan.

Dinsdag staat er een ander sessie in het Catshuis over de excuses op het programma.

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandKaag naar Suriname voor correctie programma slavernijexcuses