Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Jörgen Raymann presentator op Amsterdamse Uitmarkt 2016

Geplaatst

op

Jörgen Raymann presenteert aankomend weekend de 39e editie van de Uitmarkt in Amsterdam dat meer dan 350 optredens zal verzorgen.

Het evenement, dat geldt als de officiële opening van het culturele seizoen, draait dit jaar opnieuw om jong talent. De Uitmarkt begint vrijdagavond met het openingsprogramma op het Museumplein.

Jörgen Raymann presenteert de show, die om 21.00 uur begint. Onder begeleiding van The New Cool Collective komen onder anderen Jeangu Macrooy, Lucas Hamming en Capella Amsterdam en Cirque Eloize voorbij.

Orkesten
Dit jaar zijn er zeven grote Nederlandse orkesten te zien op de Uitmarkt. Zo speelt Jazz Orchestra of the Concertgebouw samen met zangeres Shirma Rouse nummers van Aretha Franklin, is het Nederlands Philharmonisch Orkest er met muziek van Beethoven, Gershwin en Bernstein en treedt het Metropole Orkest op bij de traditionele afsluiter van het evenement: de musical sing-a-long.

Naast het Museumplein zijn er ook voorstellingen te zien op locaties rondom het Leidseplein. Zo biedt Theater Bellevue plek aan cabaret en kleinkunst en vinden er in het Vondelpark romantische klassieke concerten plaats.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland

‘Bloedmaan’ maandagochtend te zien tijdens volledige verduistering

Geplaatst

op

De maan zal maandag volledig bloedrood kleuren tijdens een totale verduistering. Wie de zogenaamde ‘bloedmaan’ mist, moet tot 7 september 2025 wachten voor de eerstvolgende volledige eclips in Nederland.

De eerste veranderingen in het maanlicht beginnen rond 3.35 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. De echte verduistering begint rond 5.41 uur en duurt iets meer dan een uur. Dan is de maan bloedrood. Het hoogtepunt is rond 6.12 uur. Daarna duurt het een paar uur voor de maan weer normaal schijnt.

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering vindt plaats als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde.

Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

ANP

Lees verder

Nederland

Vrouw (29) komt om door ernstig ongeval vrachtwagen

Geplaatst

op

Een 29-jarige vrouw is donderdag overleden door een ernstig verkeersongeval in haar woonplaats Groningen. Ze fietste op een rotonde en werd geschept door een vrachtwagen.

Zwaargewond werd ze naar een ziekenhuis gebracht waar ze kort na aankomst overleed aan haar verwondingen. De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is. De politie komt graag in contact met getuigen van het ongeval.

Lees verder

Meest gelezen