woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(1)

Joke Smitprijs voor Agnes Samuel

lees ook ...

Nieuw toeristisch perspectief: China schrapt visumplicht voo...

China heeft aangekondigd dat mensen met een Nederlands paspoort tijdelijk vrijgesteld worden van de visumplicht. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen Nederlanders gedurende een...

Agnes Samuel is eerder dit jaar genomineerd voor de Joke Smitprijs. Zij is coach voor politici met een migratieachtergrond, en staat daarmee aan de wieg van veel politieke carriers van zwarte vrouwen, volgens de jury. De Surinaams-Nederlandse heeft de prijs gewonnen, nadat zij genomineerd is door Devika Partiman, van Stichting Stem op een vrouw. Haar inzet om te komen tot verbetering van de positie van vrouwen is met deze prijs bekroond.

Het is een regeringsprijs dat tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, instantie of groep die een belangrijke bijdrage levert aan de verbetering van de positie van de vrouw in Nederland. Joke Smit was een feminist, die in 1981 pioneerde voor de Nederlandse Vrouwenbeweging. In 1983 werd de prijs ingesteld door vrouwelijke Kamerleden. In 1985 nam de regering het initiatief over, en erkende zo de betekenis van de emancipatie.

Devika Partiman zegt. “Deze vrouw moet echt in de spotlights gezet worden, want het is vet mooi wat zij allemaal heeft gedaan”. Zij is de juryvoorzitter.

Agnes Samuel was in de jaren 80 al in actie voor maatschappelijke bewustwording van migranten en vrouwelijke vluchtelingen. Dit staat vermeld in het juryrapport.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandJoke Smitprijs voor Agnes Samuel