Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Joelle Smits (19) tot eigen verbazing in Oranje

Geplaatst

op

door

Het tempo lag een stuk hoger dan ze gewend is en al die fans langs het trainingsveld, dat maakte voetbalster Joëlle Smits bij haar club PSV ook nog nooit mee. De 19-jarige topschutter van de Eredivisie geniet volop van haar kennismaking met het ‘grote’ Oranje.

“Tijdens de training was ik geconcentreerd bezig. Aan het einde besefte ik pas dat er zoveel mensen langs de lijn stonden”, zei Smits, nadat ze voor het eerst op het veld had gestaan met onder anderen Vivianne Miedema, Jackie Groenen en Shanice van de Sanden.

De Brabantse tiener liep zondag na de competitiewedstrijd tegen VV Alkmaar door de kantine van PSV toen trainer Sander Luiten haar bij zich riep. Luiten was aan het bellen en draaide zijn telefoon om toen Smits, die net haar doelpuntenproductie in de eredivisie met twee goals op twaalf had gebracht, bij hem kwam. “Op het scherm zag ik ‘Sarina Wiegman’ staan. Dat was een grote verrassing”, aldus Smits, die de afgelopen twee jaar in dienst van FC Twente 45 doelpunten maakte.

Ze verruilde de landskampioen in de zomer voor PSV, omdat ze graag weer bij haar familie wilde wonen. Vooral dankzij de doelpunten van Smits en Katja Snoeijs, die ook is opgeroepen voor Oranje, voert PSV nu de ranglijst aan. “Het voelt als een beloning dat ik hier mag zijn, al had ik dit totaal niet verwacht. Het gaat heel snel allemaal”, zegt Smits, die voor volgend jaar het WK met Oranje onder 20 op haar kalender heeft gezet. Maar nu ze ook bij de selectie van Wiegman zit, mag ze zelfs gaan denken aan de Olympische Spelen in Tokio. “Het zou heel mooi zijn als ik daar mag staan, maar daar ben ik op dit moment niet mee bezig. Ik wil deze lijn doortrekken en me als ‘jonkie’ laten zien.”

Met Smits en leeftijdsgenote Fenna Kalma, haar opvolgster bij FC Twente die ook zo makkelijk scoort, dienen de spitsen van de toekomst zich al aan. De tieners weten echter ook maar al te goed dat ze Miedema voor zich hebben, ook pas 23 jaar en de topscorer aller tijden van de ‘Leeuwinnen’. “Als je in het Nederlands elftal wil spelen, moet je altijd de concurrentie aangaan. Ik reken nergens op, maar ik ga er alles aan doen om wat minuten te mogen maken in de komende EK-kwalificatiewedstrijden. We willen het jaar goed afsluiten, daar ligt binnen de groep de focus op.” Oranje speelt vrijdag een uitwedstrijd tegen Turkije.

ANP

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Onana:’Clubs hebben geen vertrouwen in zwarte doelmannen’

Geplaatst

op

door

André Onana is de onbetwiste nummer 1 bij Ajax. Toen de mogelijkheid er was om bij Ajax te spelen met het perspectief om in het eerste team te komen, heeft hij deze kans met beide handen gegrepen. Hij geeft aan dat het niet vanzelfsprekend was. “Clubs hebben geen vertrouwen in zwarte doelmannen.”

Dat zegt Onana in gesprek met het Franse RMC Sport. “Het is de realiteit. Kijk maar goed. Ik ben niet degene die hier nu mee komt. Ik ben zwart. Ik kom uit Kameroen en ik kom uit Afrika. Daar ben ik trots op.”

Waar het precies aan ligt dat er weinig donkere keepers een kans krijgen in de top weet de doelman van Ajax niet precies. “Daar zullen ze zo hun redenen voor hebben  Er wordt vaak gezegd dat wij een gebrek aan concentratie hebben.”

Lees verder

Nederland

Davids:’Racisme zit diepgeworteld’

Geplaatst

op

door

In een lang relaas op Instagram heeft Edgar Davids van zich laten horen over het onderwerp racisme, dat deze week veelbesproken is na de gebeurtenissen zondag bij de voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior. “De discussie of Nederland wel of geen racistisch land is, is inmiddels niet meer relevant”, schrijft de ex-voetballer bij een oude foto uit 2003, waarop Davids samen met Wesley Sneijder een doelpunt viert. “Dat racisme diepgeworteld is in ons mooie land is een gegeven. Het is daarom nu niet meer de tijd om ons af te vragen of dat zo is, maar het is nu tijd om ons te richten op oplossingen.”

De 46-jarige Davids, geboren in Suriname, speelde 74 interlands voor het Nederlands elftal. De oud-Ajacied, die nog maar zelden in de publiciteit treedt, plaatste donderdagochtend vroeg een statement op Instagram. Het bericht is al ruim 20.000 keer geliket.

“Ik heb met ziel en zaligheid voor en met het Nederlands elftal gestreden, omdat Nederland ook mijn land is”, aldus Davids. “Helaas kunnen we inmiddels niet anders dan vaststellen dat het bestaan van racisme ook in Nederland een feit is. Dit was al zo, ver voor mijn voetbalcarrière, gedurende, en helaas anno 2019 nog steeds.”

Davids pleit voor verbinding in plaats van polarisatie, wat volgens hem aan de orde van de dag is. “De boodschap van verbinding is niet hip meer, terwijl daar juist een enorme behoefte aan bestaat. We worden al dan niet bewust tegen elkaar opgezet.” Een concrete oplossing heeft de oud-voetballer niet, wel roept hij op “onze diverse samenleving” te omarmen. “Een eerste stap is om te erkennen dat sommige tradities niet meer van deze tijd zijn want net als Zwarte Piet, is racisme helaas een traditie.”

ANP

Lees verder

Meest gelezen

X