Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Jesse Jackson schrijft Mark Rutte brief : “Stop met Zwarte Piet”

Geplaatst

op

Img Fcd9e0f08a66 1

De beroemde Amerikaanse burgerrechtenactivist Jesse Jackson heeft Mark Rutte een brief verstuurd waarin verzocht wordt te stoppen met Zwarte Piet. De brief die afgelopen woensdag werd verstuurd wordt er nadrukkelijk geschreven om door te pakken om de raciale karikatuur te verbannen.

De brief is een reactie op hetgeen wat de premier Rutte eerder in een verklaring heeft gezegd dat hij anders is gaan denken over Zwarte Piet ; “Zwarte Piet is niet racistisch, maar ik begrijp de pijn”.

Jackson geeft aan dat de opmerking van Rutte niet gepast is. “Zwarte Piet kan niet los worden gezien van de zeer kwetsende traditie van blackface in de Verenigde Staten,”

Rutte wordt aangemoedigd om moreel leiderschap te tonen. Als voorbeeld stelt Jackson hetgeen hij van martin Luther King heeft geleerd. Er is een tijd om politiek te bedrijven, maar ook een tijd om voor de troepen uit te lopen en het juiste te doen.

Jesse Jackson geeft ook aan dat de protesten in de Verenigde Staten aan tegen anti-zwart politiegeweld een duidelijke indicatie is van hoe problematisch het is. “Raciale kwesties moeten worden aangekaart. Als dat gebeurt vanuit moreel leiderschap, kunnen mensen van goede wil volgen.”

Jesse Jackson inmiddels 78 jaar en predikant heeft in de jaren zestig nauw samen gewerkt met Martin Luther King. Eerder in. de jaren tachtig heeft hij tweeaal geprobeerd om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Culturu.com

7 Reacties
7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Simmy
donderdag 18 juni 2020 19:40

.mooi tori. Goedzo nu gaan de poppen dansen. De wereld word wakker. Eindelijk. Obama laat ook wat van je horen tijd dat racisme stopt.

Ricardo op :Jesse Jackson schrijft Mark R
donderdag 18 juni 2020 20:29

Maar dit komt niet in het nieuws.
Niet op tv, niet in de kran , en ook niet in actuele programma’s.
Het wordt dood verzwegen, dat is hollands mentaliteit.
Rutte reactie zal zijn waar bemoei jij je mee het is een traditie hier.
Weg met die beelden. 👉

JA RUTTE RACISME, IS HIER EEN TRADITIE.

Stay Black.✌✊💪

RICARDO.

SOSO LOBI

Piet
donderdag 18 juni 2020 23:55

Daarom moeten wij het zoveel mogelijk deken als het niet op het nieuws komt nieuwsuur enz

Joanne
woensdag 24 juni 2020 08:56

Het blijft zoals verwacht bij Rutte’s eenmalig doorzichtig gekwaak over solidariteit, zogenaamd tot inzicht gekomen en de zoveelste vage toezegging dat hij er wat aan gaat doen. En ook zijn zogenaamd begrip voor de slachtoffers van dit racistisch gebruik maakte Rutte weer ongedaan, door te stellen dat het nog een paar jaar duurd voordat dit achterlijk bedenkelijk “kinderfeest” vanzelf uitsterft.
Conclusie Rutte is nooit van plan geweest hieraan iets te doen.

Joanne
woensdag 24 juni 2020 08:57

Rutte’s verontwaardiging was zoals altijd gespeeld. Dit doet Rutte vaker met problemen die hij niet wil oplossen. Dus een oplossing beloven maar daarna de zaak steeds voor zich uit te schuiven totdat het na enige tijd gewoon wordt vergeten. Puur een politicus die zijn mogelijke kiezers alles gunt dus ook racistische denkbeelden over landgenoten als hij maar hun stemmen behoudt. Ja typisch iemand die daarvoor eventueel zijn moeder zou verraden. Dus een opportunistisch vod. En dat voor iemand die geschiedenis heeft gestudeerd.
Shame on you dirty liar.

Laatst bewerkt op 16 dagen geleden door Joanne
Ronnievandenhout
zaterdag 27 juni 2020 14:19

Als we Zwarte Piet moeten verbieden noemen we hem dan Akwasi? Want een Sint zonder een knecht kan echt niet. Die knecht mag gewoon blank zijn. Mmm, Akwasi? Geen slechte naam voor een knecht. O ja! Ronnie mag ook. Of is dit ook onder de noemer: discriminatie? Je moet zó oppassen wat je tegenwoordig schrijft. ( Ik ga op 5 december kijken op RTV, Sarnami TV, Curaçao en Telenotisia hoe ze zich nóg zwarter maken om voor Zwarte Piet te spelen. )

Sander
zaterdag 27 juni 2020 19:18

Gelukkig ziet de wereld dat Nederland een rasictische feest beschermd en dat het niet kan. 5 december hoop ik dat soberheid wint van een racistisch kinderfeest waar Albert Hein en grote bedrijven weer oproepen voor gekleurde pieten wat dat weer leuk kan zijn.Advertentie

Nederland

De Nederlandse Bank onderzoekt eigen rol slavernijverleden

Geplaatst

op

Img B9fa96f5ef3f 1

De Nederlandse Bank (DNB) heeft een onderzoek ingesteld naar eigen betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden. Dit wordt door een toezichthouder van de DNB kenbaar gemaakt. De reactie van de toezichthouder wordt gegeven naar aanleiding van een onderzoek en de gestelde vragen door het tijdschrift Vrij Nederland. Er werd onderzoek gedaan naar de relatie van de Nederlandse banken bij het slavernijverleden.

“We zijn ons bewust van de huidige discussie over het Nederlandse slavernijverleden”, aldus DNB in een verklaring.

Er zal een onafhankelijke organisatie worden gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Het accent van het onderzoek zal zich richtten op de rol van de DNB als instelling in de beginjaren van haar bestaan en de toenmalige presidenten en directieleden.

Na het onderzoek zal de DNB stelling nemen over de mogelijke vervolgstappen.

PRESIDENTEN

Uit onderzoek blijkt dat dat de handelshuizen van twee oud presidenten van De Nederlandsche Bank betrokken waren bij de handel in slavernij.

Ook ING gaat een werkgroep opzetten om het archief toegankelijker te maken. Ook waren verschillende directeuren betrokken bij de compensatieregeling van de Nederlandse overheid, tijdens de afschaffing van de slavernij in 1863. De Nederlandse Staat betaalde destijds 200 tot 300 gulden per tot slaafgemaakte aan plantage-eigenaren en aandeelhouders, om het verlies van hun bezittingen te vergoeden.

Excuses

Vorige maand kwam al een excuses naar buiten door de Bank of England wegens hun betrokkenheid van 27 van haar leden bij het slavernijverleden. Het betroffen 11 gouverneurs en zestien directeuren.

Wat de rol is van DNB bij het slavernijverleden zal nader worden onderzocht door een onafhankelijke partij. Indien duidelijk zal zijn dat DNB betrokken was bij de slavernij, is nog onduidelijk of zij ook zullen overgaan tot excuses.

ING Group heeft nu ook een werkgroep geïnitieerd om hun eigen rol bij het slavernijverleden te onderzoeken. Dit naar aanleiding van de gestelde vragen van Vrij Nederland.

Barings Bank, heeft in de beginjaren ook een rol gespeeld bij de financiering van slavernij. Baring Banks is nu onderdeel van ING.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Speciale SU4SU inzamelingsshow strijd tegen COVID-19 in Suriname

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 07 03 At 11.42.23

Er is een inzamelingsactie op woensdag 8 juli om Suriname te helpen in de strijd tegen COVID-19. Woensdagavond zal er speciaal programma worden uitgezonden op de Nederlandse Televisie, NPO. Het betreft een anderhalf uur durende live show, met verschillende artiesten. Het zal gepresenteerd worden door Humberto Tan en Jörgen Raymann.

De uitzending is voledig gewijd aan het inzamelen van geld om de hulporganisaties in Suriname te ondersteunen met hulpmiddelen die dan ingekocht kunnen worden in de strijd tegen Covid-19.

Momenteel kent Suriname een toename van het aantal personen die besmet zijn met het coronavirus. Er zijn 547 mensen besmet het coronavirus en zijn er 13 sterfgevallen. De opvang en behandeling voor de besmette personen zijn vooralsnog niet toereikend.

SU4SU oftewel Surinamers voor Surinamers is initiatiefnemer en wil bijdragen in het voorzien van de voorzieningen in Suriname om de besmettingen tegen Covid-19 tegen te gaan.

Zowel bedrijfsleven als non profit organisaties wordt gevraagd om een donatie te doen.

Ook non-profit organisaties en particulieren kunnen meedoen door middel van het geven van donaties. Samen kunnen we Covid-19 aan.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen