dinsdag 26 september 2023
27.8 C
Paramaribo
20.3 C
Amsterdam
5
(2)

jaarlijkse Dag van de Afleggers Nederland

lees ook ...

Voorstelling over de Marroncultuur, slavernijverleden en geh...

Ontdek de kracht van strijd en overleven tijdens de slavernij. Vanuit het perspectief van de Marronvrouw. Bezoek de voorstelling op zaterdag 21 oktober om 20.00 uur in Theater Zuidplein. Over de vo...

Federatie Surinaamse aflegverenigingen Nederland deelt u met genoegen mede dat de
jaarlijkse Dag van de Afleggers , de Dinari Dey gehouden zal worden op zondag 17 september 2023 van 12.30 tot en met 21.00 uur aan de Isolatorweg 29, 1014 AS Amsterdam.

De Federatie Surinaamse aflegverenigingen bestaat uit 34 lid verenigingen die liefdevol en vrijwillig de Afro Surinaamse laatste zorg verrichten bij overledenen, en de nabestaanden ondersteunen bij hun rouwproces. Dit jaar is de uitvoering mede in handen van de Aflegvereniging Gi Tangi.

Federatie Surinaamse Aflegverenigingen Nederland en haar Afro-Surinaamse laatste zorg maken inmiddels meer dan 40 jaren deel uit van het immaterieel erfgoed in Nederland. De Federatie is bijgeschreven bij het Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland, en werkt mede aan erfgoedzorg, volgens richtlijnen van het Unesco Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel erfgoed.

Het programma omvat een dankdienst, enkele toespraken en het uitreiken van
de “Was Dede Award” ( Bewassing Award vertaald vanuit het Sranang Tongo Afro Surinaamse taal), een Award dat jaarlijks wordt uitgereikt aan een van de totaal 340 “dienaren” (vrijwilligers) die een rolmodel is, en een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het aflegwezen. Er is tevens een moment waarbij de senioren dienaren die niet meer operationeel zijn worden geëerd. Diverse Afro Surinaamse laatste zorg en uitvaartrituelen zoals het Wijnritueel als reinigingsritueel, het Kistritueel als afscheidsritueel en andere Afro Surinaamse Aflegrituelen worden tevens gedemonstreerd.

De dag wordt afgesloten met een gezamenlijk buffet en samenzijn onder muzikale begeleiding.

Voor een persaccreditatie kunt u contact opnemen met het secretariaat
info@federatieafleggers.nl . www.federatieafleggers.nl .

Namens het bestuur van de Federatie Surinaamse aflegverenigingen Nederland. Aflegvereniging Gi Tangi

Amsterdam augustus 2023

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Cultuur&Zo, Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeCultuur&Zojaarlijkse Dag van de Afleggers Nederland