Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

In the heat of the night, in the heat of the fight

Geplaatst

op

Sydney Potietr En Rod Steiger

  

De gebeurtenissen rond de dood van George Floyd doet sterk denken aan vele incidenten in het zuiden van de Verenigde Staten waar zwart en wit tegen over  elkaar staan. Het door wantrouwen vergiftigde zuiden is een broedplaats van geweld, lynchpartijen, en commercieel eigen belang van rijke plantage-eigenaren. In 1967 was Amerika nog altijd verdeeld in de kwestie van gelijke burgerrechten. Hoewel de Civil rights Act van 1964 gelijke rechten gaf aan zwarte en witte Amerikanen, was met name het zuiden van de VS nog sterk racistisch.

Tegen deze achtergrond werd de film “In the heat of the night” met hoofdrollen voor Rod Steiger en Sidney Portier gemaakt. Poitier die rechercheur is en een moord moet onderzoeken op de industrieel Colbert. En Steiger die als politie-commissaris (Chief) van het stadje Sparta moeite heeft met de werk- en denkwijze van Poitier. Hier is de tegenstelling tussen het (achtergestelde) zuiden en (arrogante) noorden duidelijk waarneembaar.

In het verloop van het verhaal groeien Poitier en Steiger naar elkaar toe, enigszins door de landelijke overheid gedwongen om samen te werken. Dit filmverhaal doet sterk denken aan de moord  in Atlanta van de 27-jarige Rayshard Brooks een  zwarte man, onder “bizarre” omstandigheden.  

In het kielzog van de Black Lives Matter protesten waarbij zwart en wit in de Verenigde Staten de straat opgaan,  een beter leven van minderheden eisen, en hervorming van het (federale) politieapparaat,  vliegt het “protestzaad” de oceaan over en bereikt  Europa. Met name in  Engeland, Nederland ontstaan er bewegingen die racisme en discriminatie in de stedelijke gebieden en platteland aan de kaak stellen.

Blm 01

Een fenomeen dat blijkens de los gekomen verhalen in de Volkskrant, AD, NRC Next en social media dwingt tot aandacht en discussie. Dat in de discussie de figuur van zwarte piet wordt betrokken is niet vreemd. De meningen verschillen enorm, in voor- en tegenstanders van dit kinderfeest.

Vanuit  beide partijen zijn de gehoorde visies begrijpelijk , echter de samenleving is in de afgelopen veertig jaar drastisch veranderd, hetgeen betekent dat enige aanpassing op vorm en inhoud noodzakelijk is. De generaties Y (geboren tussen 1980-1995), generatie Z (1995-2010) onder het zwarte deel van de samenleving zijn grotendeels hoog opgeleid en mondig. Dan zit de generatie A,  of Google Kids ( 2010-2025) waaronder veel dubbel-bloedigen er ook aan te komen.  

Wederzijds respect en erkenning verdient ook het gezamenlijk slavernij verleden waarin het zwarte, donkere deel van de bevolking nog steeds last van ondervindt in het dagelijks functioneren en inbedding. Vooral toelating in hoger onderwijs, huisvesting,  werk en inkomen kan en zal tot verbeteringen moeten leiden met het accent op diversiteit en inclusie, waarbij de nadruk dient te worden gelegd tot samenwerking.

Sydney Poitier en Rod Steiger laten in “In the heat of the night“ zien dat samenwerken met wederzijds respect kan. Bob Dylan hield de wereld een spiegel voor met de klassieker “Blowin in the wind”. Dit nummer was een inspiratiebron voor Sam Cooke om “A change is gonna come” in 1965 te schrijven, van muziek te voorzien, vervolgens uit te brengen.   De nu 72 jarige zanger Eddy Grant  (voormalig leadzanger van de popgroep the Equals) doet in een 34 minuten durend betoog een beroep op het gezonde verstand. Hij roept de mensheid (wit, zwart en alle kleur- schakeringen) op  tot verdraagzaamheid, harmonie en respect.  Laat de dood van dr Martin Luther King, Medgar Evers, George Floyd, Rayshard Brooks, Tomy Holten en de industrieel Colbert niet voor niets zijn geweest. A change is going to come.

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Nederland

Rotterdams bedrijf moet order Baltimore laten gaan wegens Zwarte Pieten foto

Geplaatst

op

Img 1924a26c17a7 1

Een architectenbureau in Rotterdam West 8 heeft tot hun spijt een order moeten laten gaan, omdat er een foto met Zwartepieten van een sinterklaasfeestje is verschenen.

De foto dateert van 2012 en is gemaakt op kantoor van west 8 in Rotterdam. Op de foto is een medewerker met 3 kinderen verkleed als Zwarte Pieten. In de VS is het “not done”, om een wit gezicht zwart te sminken. Het zwart sminken wordt geassocieerd met zwarte mensen en heeft racistische elementen. In Nederland is de Zwarte Piet figuur nu ook omstreden.

Dat de foto nu ineens opgedoken is, is omdat er iemand de foto naar het stadsbestuur van Baltimore heeft verstuurd. Het is hun niet duidelijk wie dat gedaan heeft, zegt een woordvoerder van het kantoor West 8.

West 8 heeft inmiddels direct afstand gedaan van de foto en de order terug gegeven aan het stadsbestuur van Baltimore. De opdracht advisering bij de herinrichting van een haven- en oevergebied kan helaas niet meer worden uitgevoerd. Het zou teveel negatieve aandacht hebben als het alsnog door West 8 zal worden uitgevoerd.

Img 56dcee23566d 1
Zie hier de foto die verscheen in de  The Baltimore Brew

Racistisch personage

Het Rotterdamse architectenbureau West 8 heeft het volgende verklaard in de  The Architect’s Newspaper . “Het heeft afstand gedaan van Zwarte Piet en vind het een racistisch personage. Het sinterklaasfeest hebben zij inmiddels ook in de ban gedaan.”

In Amerika is Baltimore bekend om het zwart activisme. De stad wordt regelmatig bezocht door zwarte leiders zoals Martin Luther King.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Foto’s huis Akwasi op internet: “Ik voel me niet veilig”

Geplaatst

op

Img 2bab654e5b9b 1

Akwasi is recentelijk geconfronteerd met foto’s van zijn onlangs gekochte huis op het internet. De foto’s van zijn huis werden gedeeld in een Facebookgroep. Akwasi reageerde verbolgen hierop: “Ik zou me veilig moeten voelen in mijn eigen huis maar het pijnigt me om te zien hoe dit nu onmogelijk voor me wordt gemaakt.”

Zie onderstaand het bericht welke door Akwasi gedeeld is op zijn Social media account.

‘Meneertje Akwasi heeft het zo slecht in Nederland, jullie zouden medelijden moeten hebben met hem,’ schreef een man in de Facebookgroep ‘Glazenwassers United’. Hij deelde ook een reeks foto’s van het nieuwe huis van Akwasi. ‘Maar wel een huisje van 500.000 euro kopen die ik vandaag moet opleveren.’ 

Akwasi” ‘Dit mag niet en dit hoort niet.’ Er is hier sprake van inbreuk in zijn privacy, fundamentele rechten zijn hierbij geschonden. ‘Ik zou me veilig moeten voelen in mijn eigen huis maar het pijnigt me om te zien hoe dit nu onmogelijk voor me wordt gemaakt.’

Bedreigingen

Inmiddels is de Facebookpagina van de Glazenwasser niet meer te vinden, ook van de man die het bericht gepost heeft, is het profiel verwijderd.

Onduidelijk is of Akwasi aangifte zal doen of inmiddels heeft gedaan. De politie kan wegens privacy redenen niets over vertellen.

Eerder deze maand was Akwasi al het mikpunt van doodsbedreigingen wegens zijn uitspraken op de Dam, tijdens een demonstratie van de Black Lives Matter beweging. Het openbaar Ministerie heeft aangegeven deze doodsbedreigingen te onderzoeken.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen