Meldingen van huiselijk geweld zijn sterk toegenomen in de regio- Amsterdam. De normale opvang van de Blijf Groep bestaat uit 55 opvangplekken in het Oranjehuis in West, dat in 2015 werd geopend. Ook 24 appartementen in de stad, waar cliënten via een begeleidwonenproject worden opgevangen worden ingezet. Nu moet de Blijf Groep ook sommigen opvangen in hotels. De slechte doorstroommogelijkheden naar woningen draagt ook bij aan minder opvang.
De Blijf Groep biedt ruim vijftig jaar uitkomst, maar heeft nu onvoldoende ruimte om slachtoffers op te vangen. “De situatie is soms zo ernstig en onveilig, soms zelfs levensbedreigend, dat we nu permanent een aantal hotelkamers huren,” meldt Jolanda Vader, manager van Blijf Groep. “De gezinnen die in een hotel verblijven, kunnen overdag wel gebruik maken van de voorzieningen in het Oranje Huis, waaronder de huiskamer en de keuken.”
Slachtoffers worden normaal maximaal 9 maanden in het Oranje Huis opgevangen, maar nu zijn ook de noodbedden permanent bezet.
Tijdens de lockdowns waren er nauwelijks meldingen. “In die periode zagen we dat de noodbedden nagenoeg leegstonden,” zegt ze over deze periode. “Het was zorgwekkend. Want je weet dan dat het geweld niet minder is. Maar net als bij de huisartsen leken er minder mensen om hulp te vragen, het was als een stilte voor de storm.”
Het geweld is geëscaleerd toen de mensen allemaal thuis moesten blijven, en het moeilijker werd naar buiten te stappen om hulp te zoeken. Ze konden niet terecht bij de huisarts of de maatschappelijke werker. Nu is alle uithoudingsvermogen op. “In november en december stonden continu zeven tot tien mensen op de wachtlijst voor een plek in de crisisopvang. Heel vervelend,” zegt Vader.
Na de laatste lockdown maakte Blijf Groep ook ‘een golf’ aan tijdelijke huisverboden mee. In januari telde men 28 tijdelijke huisverboden, een jaar eerder waren het er achttien. Normaal telt een week vier tot vijf tijdelijke huisverboden, maar de laatste drie maanden steeg dat naar twaalf.
Bij een tijdelijk huisverbod moet één van de partners tien dagen het huis verlaten om extreem geweld te voorkomen, waarna hulpverlening wordt gestart voor alle gezinsleden.