Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Herdenking 1 juli Keti Koti zonder publiek

Geplaatst

op

Img 164de1eff562 1

De herdenking op 1 juli afschaffing van de slavernij in het Oosterpark zal dit jaar wegens de corona maatregelen zonder publiek worden gehouden. Er zal wel een live uitzending op de NOS worden uitgezonden. Het Keti Koti Festival gaat niet door.

De herdenking vind ieder jaar plaats in het Oosterpark bij het het Nationaal Monument Slavernijverleden. Dit jaar is het 157 jaar geleden dat Nederland formeel de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

In Suriname werden de “vrijgemaakten” verplicht om nog 10 jaar, onder staatstoezicht, voor de slavenhouders te blijven werken. Op de voormalige Nederlandse Antillen voerde Nederland het paga-tera (deelpacht) systeem in. Daarmee was de “vrijheid” van de tot slaafgemaakten louter een papieren aangelegenheid, de meesten bleven op de velden werken als deelpachters.

De uitzending begint om 13.00 uur en duurt tot 14.30 uur.

Culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Thijs
donderdag 25 juni 2020 17:10

Hopelijk hebben de sprekers zinnige dingen te zeggen en nemen ze geen blad voor de mond als het over slavernij gaat en excuus van de Nederlandse regering dit zou het juiste moment zijn om het leed dat geleden is door de zwarte mens te erkennen.maar door sorry te zeggen win je nu heel veel.. Rutte of Willem.

Tamara
donderdag 25 juni 2020 18:49

Rutte, Wat ik wil is Een oprecht EXCUUS namens het gehele NL volk VOOR DE WREEDHEDEN van 400 jaar uitbuiting, plundering, onderdrukking, ontmenselijking van de zwarte mens. Dat dit deel van Nederland’s duistere geschiedenis uitgebreid in de schoolboeken komt te staan zodat de generatie v nu en de volgende kunnen weten waarom wij hier in NL wonen en werken en waarom wij, zwarte mensen, zo hard moeten vechten voor gelijke rechten. Dat ook de generatie vd ouderen hiervan te horen krijgt en niet langer in de mis- en ontkenning hoeft te leven. Kennis kan leiden tot erkenning. Erkennen is toegeven.… Lees verder »

Josine Marie Sang Ajang
zondag 28 juni 2020 09:13

De herdenking vindt plaatsAdvertentie

Nederland

Rotterdams bedrijf moet order Baltimore laten gaan wegens Zwarte Pieten foto

Geplaatst

op

Img 1924a26c17a7 1

Een architectenbureau in Rotterdam West 8 heeft tot hun spijt een order moeten laten gaan, omdat er een foto met Zwartepieten van een sinterklaasfeestje is verschenen.

De foto dateert van 2012 en is gemaakt op kantoor van west 8 in Rotterdam. Op de foto is een medewerker met 3 kinderen verkleed als Zwarte Pieten. In de VS is het “not done”, om een wit gezicht zwart te sminken. Het zwart sminken wordt geassocieerd met zwarte mensen en heeft racistische elementen. In Nederland is de Zwarte Piet figuur nu ook omstreden.

Dat de foto nu ineens opgedoken is, is omdat er iemand de foto naar het stadsbestuur van Baltimore heeft verstuurd. Het is hun niet duidelijk wie dat gedaan heeft, zegt een woordvoerder van het kantoor West 8.

West 8 heeft inmiddels direct afstand gedaan van de foto en de order terug gegeven aan het stadsbestuur van Baltimore. De opdracht advisering bij de herinrichting van een haven- en oevergebied kan helaas niet meer worden uitgevoerd. Het zou teveel negatieve aandacht hebben als het alsnog door West 8 zal worden uitgevoerd.

Img 56dcee23566d 1
Zie hier de foto die verscheen in de  The Baltimore Brew

Racistisch personage

Het Rotterdamse architectenbureau West 8 heeft het volgende verklaard in de  The Architect’s Newspaper . “Het heeft afstand gedaan van Zwarte Piet en vind het een racistisch personage. Het sinterklaasfeest hebben zij inmiddels ook in de ban gedaan.”

In Amerika is Baltimore bekend om het zwart activisme. De stad wordt regelmatig bezocht door zwarte leiders zoals Martin Luther King.

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Foto’s huis Akwasi op internet: “Ik voel me niet veilig”

Geplaatst

op

Img 2bab654e5b9b 1

Akwasi is recentelijk geconfronteerd met foto’s van zijn onlangs gekochte huis op het internet. De foto’s van zijn huis werden gedeeld in een Facebookgroep. Akwasi reageerde verbolgen hierop: “Ik zou me veilig moeten voelen in mijn eigen huis maar het pijnigt me om te zien hoe dit nu onmogelijk voor me wordt gemaakt.”

Zie onderstaand het bericht welke door Akwasi gedeeld is op zijn Social media account.

‘Meneertje Akwasi heeft het zo slecht in Nederland, jullie zouden medelijden moeten hebben met hem,’ schreef een man in de Facebookgroep ‘Glazenwassers United’. Hij deelde ook een reeks foto’s van het nieuwe huis van Akwasi. ‘Maar wel een huisje van 500.000 euro kopen die ik vandaag moet opleveren.’ 

Akwasi” ‘Dit mag niet en dit hoort niet.’ Er is hier sprake van inbreuk in zijn privacy, fundamentele rechten zijn hierbij geschonden. ‘Ik zou me veilig moeten voelen in mijn eigen huis maar het pijnigt me om te zien hoe dit nu onmogelijk voor me wordt gemaakt.’

Bedreigingen

Inmiddels is de Facebookpagina van de Glazenwasser niet meer te vinden, ook van de man die het bericht gepost heeft, is het profiel verwijderd.

Onduidelijk is of Akwasi aangifte zal doen of inmiddels heeft gedaan. De politie kan wegens privacy redenen niets over vertellen.

Eerder deze maand was Akwasi al het mikpunt van doodsbedreigingen wegens zijn uitspraken op de Dam, tijdens een demonstratie van de Black Lives Matter beweging. Het openbaar Ministerie heeft aangegeven deze doodsbedreigingen te onderzoeken.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen