donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

Handreiking bij het tegengaan van discriminatie

lees ook ...

Hoofdverdachten moord Peter R. de Vries krijgen lange celstr...

De drie hoofdverdachten in de moordzaak van misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag bepaald dat schutter Delano G....

Movisie(het landelijk kennisinstituut voor samenhangende aanpak van sociale  vraagstukken) heeft in samenwerking met het Zwart manifest een handreiking gepubliceerd om gemeenten te informeren in de strijd tegen anti-Zwart racisme. Discriminatie komt steeds meer voor in de samenleving. En het manifesteert zich op uiteenlopende manieren op steeds meer gebieden. De wet in Nederland verbied discriminatie.

Het Rijk wil ook discriminatie aanpakken. Movisie heeft nu al in opdracht van ministeries lokaal beleid helpen ontwikkelen voor bepaalde plaatsen op dit gebied. Er is op 15 oktober 2021een Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) aangesteld, en op 1 april 2021 een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB).

Gemeenten kunnen nu niet erom heen en willen nu steeds meer beleid erop loslaten. Hierbij is het nodig, dat men beschikt over de juiste informatie, en met het oog daarop heeft Movisie samen met het Zwart manifest een handreiking ontwikkeld. Bij het samenstellen hiervan zijn zoveel mogelijk actoren gehoord om te komen tot de juiste informatie.

Dit maakt deel uit van een breed pakket, dat aandacht moet besteden aan het voorkomen en bestrijden van vooral vijf specifieke vormen van discriminatie, alsook rascisme. Het zijn namelijk anti-Zwarte racisme, antisemitisme, anti-moslim racisme, antiziganisme(discriminatie van Sinti en Roma), Ihbti+ discriminatie. Ook de definities van deze vormen zijn vastgesteld en adviezen voor aanpak zijn terug te vinden in de uitgebreide handreiking.

De vormen van discriminatie kennen stuk voor stuk een eigen geschiedenis, en kenmerken. Soms is er zelfs samenhang tussen de verschillende vormen. Om effectief bezig te zijn met het geheel is het nodig in te spelen waar nodig op de verschillende vormen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandHandreiking bij het tegengaan van discriminatie