maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
0
(0)

Haast alle stemmen geteld, en lokale partijen blijken sterker in Nederland

lees ook ...

In vergelijking met vier jaar geleden, zijn de lokale partijen sterker uit de bus gekomen. Dit is in veel grote steden het geval.  Toch is de versplintering in de politiek als wij kijken naar de lijst van fracties met nieuwe partijen als Volt en FvD. In Den Haag behoud  Groep De Mos zetels  voor D66 en de VVD.  De Senioren Partij Maastricht nam in de Limburgse hoofdstad het CDA achter zich gelaten. De grote partijen  hebben  zichtbaar geen significante verandering meegemaakt.

CDA haalde met de landelijke 754.000 stemmen ongeveer 20.000 minder dan de VVD. Partijleider Hoekstra wist al na de sluiting van de stembureaus dat, de partij ondanks een turbulent jaar niet slecht ervoor staat. De christendemocraten hebben toch nog  het grootste zetel aantal.

Bij de PvdA is er uitbundig feest gevierd toen bleek dat de sociaaldemocraten in de hoofdstad de winst hadden, sinds 2010. Met lijsttrekker Marjolein Moorman lijkt de PvdA te zijn gegroeid naar 9 zetels in Amsterdam, een winst van 4. Groen Links kon 8 van zijn 10 zetels over te houden.

Jonge partijen als Volt en Bij1 hebben in meerdere gemeente een plek in de raad weten te bemachtigen. Volgens politiek verslaggever Arjan Noorlander waren er geen nieuwkomers. Volt die voor het eerst meedeed won twee zetels in onder meer Arnhem, Rotterdam, Enschede en Delft.  Forum voor Democratie heeft ook veel nieuwe zetels binnen, en debuteerde zelfs in Maastricht en Rotterdam.

Bij1 is in Amsterdam gegroeid naar drie zetels. De Partij voor de Dieren is ook gegroeid, en deed in meer gemeenten mee.

In 333 van de 345 Nederlandse gemeenten hield men woensdag gemeenteraadsverkiezingen. Twaalf gemeenten deden niet mee, omdat daar recent al verkiezingen waren geweest vanwege gemeentelijke fusies. Zo gingen inwoners van Heerhugowaard en Langedijk in november al naar de stembus, omdat hun gemeenten per 1 januari 2022 zijn opgegaan in de nieuwe gemeente Dijk en Waard, met een kersverse raad. Weesp wordt volgend week ook ondergebracht in Amsterdam.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandHaast alle stemmen geteld, en lokale partijen blijken sterker in Nederland