vrijdag 9 juni 2023
25 C
Paramaribo
15.8 C
Amsterdam
0
(0)

Gullit gebelgd over kijk KNVB op boycot online racisme

lees ook ...

De KNVB heeft in juli 2020 een commissie in het leven geroepen die inclusiviteit moet bevorderen en racisme bestrijden in sport.  Humberto Tan de TV-presentator is voorzitter van deze commissie. Ook voormalig topvoetballer Ruud Gullit is lid. De Commissie is onderdeel van het project ‘Ons voetbal is van iedereen. Samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’.  De Commissie is genoemd naar de eerste Surinaamse voetballer in het Nederlands elftal. Nu weigert KNVB de boycot van online discriminatie te ondersteunen.

Deze commissie is opgericht na de openlijke discriminatie tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior in 2019. Excelsior- voetballer Ahmed Mendez moest tranen plengen op die dag. Commissie Mijnals  maakte een ‘Aanvalsplan’ dat inhield Voorkomen, Signaleren, Sanctioneren en Samen aan de slag. Dit is het project dat wordt uitgevoerd. Op deze manier wil men nog steeds de handen in elkaar slaan om racisme werkelijk buiten spel te zetten.

In Engeland heeft het profvoetbal, van vier profniveaus het afgelopen weekend een statement gemaakt tegen online racisme en andere beledigingen, dat nog steeds hoogtij viert. Engelse clubs boycotten in deze periode social media om deze reden. Ook de Super League, het Championship voor vrouwen, en de Engelse bond FA doen hieraan mee. De  boycot  van Twitter, facebook en Instagram is vrijdag gestart en  gaat door tot en met maandag. Het hield in, dat clubs, spelers, trainers en scheidsrechters niets op sociale media plaatsen in deze periode. De Formule1- coureurs steunen deze actie, en boycotten de social media ook in deze periode.

“Deze boycot laat zien dat het Engelse voetbal de handen ineenslaat om te benadrukken dat socialemediabedrijven meer moeten doen om online haat uit te roeien”, dit melden de clubs in een gezamenlijk statement. “Tegelijkertijd willen we wijzen op het belang van onderwijs over de strijd tegen discriminatie.” Eerder deze maand hebben  clubs zoals  Swansea City, Birmingham City en het Schotse Rangers FC hun sociale media al een week  verbannen, nadat spelers van die clubs racistisch waren bejegend.

In februari schreef het Engelse voetbal al een brief aan de grote socialemediabedrijven om hun misnoegen te uiten en  op te roepen om accounts die zich schuldig maken aan racisme en beledigingen te blokkeren. Daar is volgens de Premier League onvoldoende gehoor aan gegeven door Facebook, Twitter en Instagram. Deze handeling is om hun eis te bekrachtigen.

Tot grote verbazing van velen weigert de Nederlandse KNVB hieraan mee te doen. De KNVB doet dat niet, want volgens de voetbalbond heeft Engeland dit langer meegemaakt dan Nederland. De bond vind dat een boycot uit het niets zou komen. Gullit kan zich absoluut niet terugvinden hierin. “Mijn maag draait hier van om. Ik heb hier vrijdagmiddag kennis van genomen en ik ben ongelooflijk teleurgesteld in mijn KNVB. Dit betekent dat mijn KNVB het gewoon niet voelt én niet wil zien wat er in dit land allemaal is gebeurd de afgelopen seizoenen”, aldus Gullit. Hij sprak namens Commissie Mijnals.

Hij is niet te spreken over deze houding van KNVB. De weigering om het afgelopen weekend mee te doen aan een sociaalmediaboycot tegen racisme. Hij noemt het schokkend dat de Nederlandse voetbalbond zich op  zon een manier opstelt.

 

 

 

 

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandGullit gebelgd over kijk KNVB op boycot online racisme