dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
0
(0)

Groep in Suriname geboren Nederlanders krijgt alsnog verblijfsvergunning

lees ook ...

Eindelijk kan een groep van ongeveer 800 in Suriname geboren “ongedocumenteerde” Nederlanders met een gerust hart door het leven gaan. Zij krijgen door inspanning van demissionair staatssecretaris Van der Burg van de Tweede Kamer alsnog een verblijfvergunning. Dit is mogelijk gemaakt door een motie uitgesproken met grote meerderheid.

De groep bestaat uit mensen die vóór de onafhankelijkheid van Suriname werden geboren als Nederlander in Suriname. Surinamers waren Nederlanders, omdat het land een kolonie was van Nederland.

Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, kregen Surinamers vijf jaar de tijd om hun Nederlandse nationaliteit aan te vragen, maar om allerlei redenen is dat bij deze groep niet gebeurd of gelukt, met nare gevolgen voor hen.  De demissionair staatssecretaris Van der Burg van de Tweede Kamer stond al positief tegenover het verzoek, omdat hij vond dat de groep goed af te bakenen en te onderscheiden was van andere mensen zonder verblijfsvergunning, waardoor precedentwerking kon worden voorkomen.

Van der Brug wil een “eenmalige bijzondere humanitaire regeling” in het leven roepen, die op 1 januari 2025 moet ingaan. Zij die in aanmerking komen zullen dan in staat gesteld worden om tussen 1 januari en 1 juli een aanvraag in te dienen.

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandGroep in Suriname geboren Nederlanders krijgt alsnog verblijfsvergunning