maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
0
(0)

GroenLinks-PvdA triomfeert in Amsterdam na volledige telling van stemmen

lees ook ...

Nog altijd geen controle over hevige brand op industrieterre...

Een hevige brand die gisteravond uitbrak op een industrieterrein in Almere blijft nog steeds buiten controle. De brandweer worstelt met het bereiken van de brandhaarden, dus worden de overblijfselen v...

In Amsterdam zijn alle stemmen, drie dagen na de Tweede Kamerverkiezingen, volledig geteld. De gemeente had al een voorlopige tussenstand gegeven in de nacht na de verkiezingen, waarbij 85 procent van de stemmen was meegeteld. Nu, na het volledig tellen van alle stemmen, blijkt dat er weinig verschil is met deze tussenstand. GroenLinks-PvdA is de duidelijke winnaar in Amsterdam, waarbij 33,8 procent van de Amsterdammers hun stem aan deze partij heeft gegeven. Dit vertegenwoordigt een groei van 16,1 procentpunt in vergelijking met de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

Opvallend is dat Amsterdam afwijkt van de landelijke trend. Terwijl in de meeste gemeenten de PVV als grootste of tweede partij naar voren kwam, is de partij van Geert Wilders in Amsterdam minder populair. Slechts 9,6 procent van de Amsterdammers heeft hun stem aan de PVV gegeven, waardoor deze partij op de vierde plaats staat, achter D66 (9,9 procent) en de VVD (11,8 procent).

Desondanks is er ook in Amsterdam een groei te zien in het aantal PVV-stemmers in vergelijking met de verkiezingen in 2021, met een stijging van 4,5 procentpunt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandGroenLinks-PvdA triomfeert in Amsterdam na volledige telling van stemmen