zondag 26 mei 2024
28 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
0
(0)

Gemeenteambtenaar kloonde paspoorten voor topcriminelen

lees ook ...

De comedyvoorstelling over de afschaffing van de slavernij. ...

Een cabaretvoorstelling over de afschaffing van de slavernij? Precies! Is dat niet veel te lang geleden? Zou kunnen! Daar heb ik toch niks mee te maken? Toch wel! Wij allemaal. Omdat wij nu eenmaal in...

Mildred D., een Haagse gemeenteambtenaar maakte er werk van om topcriminelen te voorzien van paspoorten.  Ridouan Taghi en Naoufal F. hoorden tot mensen die een vals paspoort via haar kregen en onder de naam van iemand anders konden reizen. Zij kreeg 1000 euro per paspoort, waarin niet de pasfoto van de aanvrager staat, maar van een onderwereldfiguur. Achttien paspoorten hebben op die manier de onderwereld bereikt.

De gemeente is zich daarvan onvoldoende bewust. Tussenpersonen weten de kwetsbare ambtenaren te identificeren. Het gaat om verslaafden of mensen met grote schulden. Directeur van de rijksrecherche Arthur van Baaren, die ambtelijke corruptie onderzoekt slaat alarm.

Van D. is medewerker van de afdeling burgerzaken van de gemeente  Den Haag en valt onder beide categorieën. Zij deelde mee dat haar man verslaafd is aan gokken, heeft geen recht op een uitkering en is werkloos. Zij en haar kinderen werden regelmatig mishandeld door de man. Regelmatig werd de politie erbij gehaald. Vaker moest er beslag gelegd worden op haar loon en zij zit jarenlang in de schuldsanering.

Om te overleven met haar kinderen koos zij ervoor om te bezwijken voor het aanbod om paspoorten te klonen . Van D. registreerde de paspoort soms maanden nadat het was opgehaald. Alles ging volgens een simpele werkwijze, omdat er geen controlemechanisme is ingebouwd. De persoon die de aanvraag registreert, handelt verder alle fasen af tot het overhandigen aan de aanvrager. Niemand anders controleert wat de ander persoon doet.

De rechter vind dat de gemeente Den Haag nonchalant is geweest “in het waarborgen van voldoende controle op de uitgifte van paspoorten”, en in het omgaan met de kwetsbaarheid van de ambtenaar. Van Baarn van de rijksrecherche roept gemeenten op om zaken als deze in orde te maken. Verantwoordelijken moeten meer gesprekken voeren met werknemers.

In juli 2020 werd de ambtenaar van D. na 17 dienstjaren veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor haar aandeel in deze paspoortfraude en een boete van 7000 euro. Nu heeft zij zich laten omscholen tot zorgmedewerker, en verdient haar brood in de thuiszorg. De tussenpersoon kreeg twee jaar cel.

De gemeente Den Haag heeft nu het aantal plekken waar paspoorten worden afgegeven van acht teruggebracht naar twee. Op die manier zijn “grotere professionelere teams ontstaan waarmee functiescheiding en het vierogenprincipe beter zijn geborgd”.

Bron foto: Gemeente.nu

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandGemeenteambtenaar kloonde paspoorten voor topcriminelen