maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
4.3
(6)

Financiële tegemoetkoming voor Surinaamse-Nederlanders met AOW-gat

lees ook ...

Rechtbank legt levenslang op aan Taghi en medeverdachten in ...

Ridouan Taghi is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf door de rechtbank in Amsterdam, als onderdeel van het veelbesproken Marengo-proces. Naast Taghi kregen nog twee medeverdachten, Saïd R....

Langer dan 30 jaar heeft de commissie van wijzen onder voorzitterschap van Joyce Sylvester strijd geleverd om te komen tot een volledige AOW uitkering van de Nederlandse regering voor de groep Seniore Burgers van Surinaamse afkomst, die tussen 1957 en 1975 woonden in Suriname. Surinamers waren toen Nederlanders. Vóór de onafhankelijkheid verhuisden tienduizenden naar Nederland, maar krijgen op hun toch 300 tot 400 euro minder AOW dan hun landgenoten.

Een bedrag van 122 miljoen euro is door het kabinet in de voorjaarsnota uitgetrokken om deze groep ouderen tegemoet te komen met een éénmalige uitkering. Dit is eindelijk een erkenning en herkenning van het onrecht dat de ouderen van Surinaamse afkomst is aangedaan.

In Kamerdebatten is dit onderwerp jarenlang aangehaald. De Raad van State kon in 2021 geen juridische aanknopingspunt vinden voor reparatie. Commissie-Sylvester wees erop dat er wel een morele plicht bestaat. Het advies om te komen tot een regeling om het gat te dichten komt van deze organisatie. De regeling is uitgebleven, maar het kabinet besluit na jaren toch te komen met een onverplichte tegemoetkoming van euro 5000.- per persoon.

Bron foto: AD.nl

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandFinanciële tegemoetkoming voor Surinaamse-Nederlanders met AOW-gat