Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Europees Parlement wil einde aan Zwarte Piet

Geplaatst

op

Img Fbfc5f0ec451 1

De Europese lidstaten moeten ophouden met tradities als Zwarte Piet. Dat zegt een meerderheid in het Europees Parlement. Van de Nederlandse Europarlementariërs stemden VVD, PVV en SGP tegen de resolutie. Ook CDA-lid Annie Schreijer-Pierik drukte op de nee-knop.

De resolutie is veel breder dan alleen Zwarte Piet (“black face practice”). In de tekst spreekt het parlement zich uit tegen racisme en racistische tradities.

Uiteindelijk stemden gisteren 493 leden voor, 104 tegen en onthielden 67 politici zich. Bij die onthoudingen waren de fracties van het CDA, de ChristenUnie en Forum voor Democratie.

Vier Nederlandse partijen, GroenLinks, de PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren stemden voor. Dorien Rookmaker van de groep Otten (de afsplitsing van Forum voor Democratie) was afwezig.

Het betekent niet dat Zwarte Piet in Nederland daarmee verboden is, de resolutie is niet bindend.

Niet alleen Zwarte Piet

De resolutie volgde na een debat in Brussel over de dood van George Floyd, die eind mei overleed na politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. In de resolutie staat dat elke vorm van white supremacism moet worden vermeden.

Ook staat erin dat de politie een voorbeeldrol moet hebben en dat het gebruik van geweld altijd “rechtmatig, proportioneel, noodzakelijk en een laatste redmiddel” moet zijn. Bovendien moet een eind worden gemaakt aan het etnisch profileren.

De Europese politici vinden ook dat de lidstaten officieel moeten erkennen dat er in het verleden misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan tegen zwarte mensen. “Historisch onrecht”, zo wordt het genoemd.

Verder vindt een meerderheid van het parlement dat racistische en xenofobe uitlatingen niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Img D98e2d8f3eb3 1

Bron: NOS

6 Reacties
6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabrina
zaterdag 20 juni 2020 16:42

Zwartepiet weg ermee.

Darta
zaterdag 20 juni 2020 17:27

Ik vind dat zwarte moet blijven

Beryll
zaterdag 20 juni 2020 21:27

Een stap in de goede richting, hopelijk nemen zwarte mensen notice van de politieke partijen die tegen hebben gestemd, wanneer zij volgend jaar in de stemlokalen staan. Alsjeblief mijn zwarte broeders en zusters geen fergiti soepoe drinken tot na de verkiezingen maart 2021.

Hans
zaterdag 20 juni 2020 23:56

PvdA Denk groenlinks D66 party voor de dieren. Sp zijn altijd opgekomen voor minderheden.

Etienne
zondag 21 juni 2020 14:50

Ik vind dat het Europees parlement zich in deze zaak moet onthouden en zich met serieuzere zaken moet bezig houden zij moeten van onze teadities afblijven en anders kunnen ze gewoon oprotten

David
zondag 21 juni 2020 17:10

Goed dat ze bemoeien. Die suffe regering durft geen stelling te nemen. Ze weten dat het fout is hun beleid. Maar zijn band sommige mensen tegen het zere been te trappen. Deep state de regering word gestuurd door de rijke mannetjesAdvertentie

Nederland

ONLINE REDACTIE MEDEWERKER GEZOCHT

Geplaatst

op

Img 9465

Culturu.com zoekt een  Online Redactie Medewerker. Wil jij werken aan dit mooie online magazine ? Het nieuws ophalen en redigeren?  Volg je met interesse de actualiteit en deze volg je met hartenlust. Je ademt media ? Dan zijn wij op zoek naar jouw !!

WAT GA JE DOEN?

Als medewerker binnen onze afdeling Nieuws houd je je onder andere bezig met de volgende werkzaamheden:

  • Het schrijven van teksten en nieuwsberichten
  • Het controleren van de geschreven teksten en nieuwsberichtten
  • Selecteren en publiceren van (video)content
  • Nieuws bulletins voor onze Sport afdeling
  • Selecteren van content voor artikelen
  • Efficiënt inzetten van de beschikbare social media kanalen
  • Analyseren en monitoren van relevante social media kanalen

Voor Tekstschrijvers is het vooral aantrekkelijk omdat je voornamelijk vanuit je huis kan werken en volg je de dagelijkse actuele ontwikkelingen.

Wij richtten ons voornamelijk op de Surinaamse (Caribische) doelgroep, en brengen de nieuwsitems onder de aandacht.  Uiteraard heeft de Nederlandse actualiteit ook onze aandacht.

Je bent onderdeel van een leuk en enthousiast team, die doen wat ze graag willen doen, en dat is nieuws overbrengen naar de Surinaamse doelgroep, wonend in Nederland en overal op de wereld.

Lijkt dit je wat ?? Schroom niet en neem contact met ons op !

Werktijden

Zelf te bepalen. Reken op een paar uur per week. Werkplek bepaal je zelf; kan goed van huis uit. Het betreft een PT functie.

Hoe kom je in aanmerking ?

Stuur je CV en een korte motivatie naar info@culturu.com.

Lees verder

Nederland

De Nederlandse Bank onderzoekt eigen rol slavernijverleden

Geplaatst

op

Img B9fa96f5ef3f 1

De Nederlandse Bank (DNB) heeft een onderzoek ingesteld naar eigen betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden. Dit wordt door een toezichthouder van de DNB kenbaar gemaakt. De reactie van de toezichthouder wordt gegeven naar aanleiding van een onderzoek en de gestelde vragen door het tijdschrift Vrij Nederland. Er werd onderzoek gedaan naar de relatie van de Nederlandse banken bij het slavernijverleden.

“We zijn ons bewust van de huidige discussie over het Nederlandse slavernijverleden”, aldus DNB in een verklaring.

Er zal een onafhankelijke organisatie worden gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Het accent van het onderzoek zal zich richtten op de rol van de DNB als instelling in de beginjaren van haar bestaan en de toenmalige presidenten en directieleden.

Na het onderzoek zal de DNB stelling nemen over de mogelijke vervolgstappen.

PRESIDENTEN

Uit onderzoek blijkt dat dat de handelshuizen van twee oud presidenten van De Nederlandsche Bank betrokken waren bij de handel in slavernij.

Ook ING gaat een werkgroep opzetten om het archief toegankelijker te maken. Ook waren verschillende directeuren betrokken bij de compensatieregeling van de Nederlandse overheid, tijdens de afschaffing van de slavernij in 1863. De Nederlandse Staat betaalde destijds 200 tot 300 gulden per tot slaafgemaakte aan plantage-eigenaren en aandeelhouders, om het verlies van hun bezittingen te vergoeden.

Excuses

Vorige maand kwam al een excuses naar buiten door de Bank of England wegens hun betrokkenheid van 27 van haar leden bij het slavernijverleden. Het betroffen 11 gouverneurs en zestien directeuren.

Wat de rol is van DNB bij het slavernijverleden zal nader worden onderzocht door een onafhankelijke partij. Indien duidelijk zal zijn dat DNB betrokken was bij de slavernij, is nog onduidelijk of zij ook zullen overgaan tot excuses.

ING Group heeft nu ook een werkgroep geïnitieerd om hun eigen rol bij het slavernijverleden te onderzoeken. Dit naar aanleiding van de gestelde vragen van Vrij Nederland.

Barings Bank, heeft in de beginjaren ook een rol gespeeld bij de financiering van slavernij. Baring Banks is nu onderdeel van ING.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen