ESA heeft anderhalf jaar nodig gehad, om de nieuwe vijf astraunauten te kiezen uit meer dan 22.000 meldingen voor de astronautenklas. Die zijn woensdag jongstleden in Parijs gepresenteerd. Kwaliteiten hebben zwaar geteld, maar ook de man-vrouw verhouding. De nieuwe carrière-astronauten komen uit Frankrijk, België, Zwitserland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Lidstaten moeten meebetalen voor het exploitatieprogramma van de European Space Agency.
Astronauten zijn gekozen op grond van hun kwaliteiten, en ESA heeft ook gelet op de man-vrouwverhouding. Uiteindelijk speelt de bijdrage die ESA-lidstaten betalen per inwoner aan het exploratieprogramma van de ruimtevaartorganisatie ook een rol. België betaalde de afgelopen jaren veel meer dan Nederland.
“Nederland heeft zich niet goed ingeschreven op Human & Robotic Exploration Program, het programma voor bemenste en robotische exploratie in de ruimte. Andere landen doen dat wel en dan worden ze vaak ook beloond met een nieuwe astronaut uit dat land.” Dit zegt Erik Laan, die als onafhankelijk ruimtevaartdeskundige betrokken is geweest bij het Marsprogramma van ESA tussen 2003 tot 2008. Hij begrijpt waarom Nederland geen deel uitmaakt van het geheel. “Nederland ziet meer nut in aardobservatie, telecommunicatie en navigatie, en minder in astronauten in de ruimte. “Dat vind ik persoonlijk wel jammer, want astronauten inspireren natuurlijk ook: het André Kuipers-effect. Die hoef je maar ergens op een podium neer te zetten en de zaal zit vol, dus dat werkt wel,” volgens hem.
De organisatie gaf ook aan dat het budget voor de komende drie jaar is gestegen naar 16.9 miljard euro. Inflatie maar ook de grotere investeringen zijn hiervoor de oorzaak. Ruim duizend Nederlanders hebben zich opgegeven, maar het mocht niet baten. Er is geen Nederlander gekozen, wel een Belg en ook iemand met een beperking.