Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Enise B. definitief twaalf jaar de cel in

Geplaatst

op

door

Enise B., de vrouwelijke helft van het gangsterduo, die in de media de Nederlandse Bonnie en Clyde werden genoemd, dat begin 2014 door Nederland trok, moet definitief twaalf jaar de cel in. De vrouw was in cassatie gegaan, maar de Hoge Raad verwerpt haar verzoek.

Zowel door de rechtbank in Assen als door het gerechtshof in Leeuwarden is zij veroordeeld tot twaalf jaar cel voor onder meer een reeks inbraken met geweld. Dat deed ze samen met Antonio Marcus van der P., die daarvoor zestien jaar celstraf opgelegd kreeg. Hij ging niet in beroep.

Begin 2014 trok het duo door Drenthe, Twente en Noord-Brabant en maakte zich schuldig aan afpersing, zware mishandeling en ontvoering. Ze namen tot twee keer toe bewoners met grof geweld mee in een kofferbak. Een man, die op die manier werd meegenomen, werd later op een camping in Enschede in zijn buik geschoten. De man overleefde dat maar net. Het tweetal werd uiteindelijk na een klopjacht in Duitsland opgepakt.

B. heeft bijna alle misdaden die haar worden verweten, bekend. Alleen de poging tot doodslag op een vrouw in Meppel spreekt zij tegen. Juist dat onderdeel was volgens de advocaat van B. de voornaamste reden om in cassatie te gaan.

“Het gaat om het slaan met een pan, het steken of prikken in een been en het slachtoffer in een bos achterlaten. Allemaal feiten die volgens het hof afzonderlijk niet ernstig genoeg zijn voor poging tot doodslag. Maar opgeteld kreeg het wel de kwalificatie poging tot doodslag. Die redenering klopt in mijn ogen niet”, aldus de advocaat.

De Hoge Raad vindt de argumenten die zijn ingediend door de advocaat onvoldoende om de zaak te herzien. Daar er geen verdere stappen genomen kunnen worden zal B. de straf van twaalf jaar moeten uitzitten.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Rik

goedzo. min een derde van de straf sowieso 8 jaren zittenAdvertentie

Nederland

Cast en scriptschrijvers De Suriname Monologen bekend

Cast en scriptschrijvers ‘De Suriname Monologen’ – Foto: Roel Determeijer.

Geplaatst

op

door

Speciaal voor De Grote Suriname-tentoonstelling komt Stichting Julius Leeft! dit najaar met zes theaterproducties over de Surinaamse geschiedenis. Waar de tentoonstelling gaat over het meeslepende epos van het land en zijn bewoners met zeer verschillende achtergronden, kiezen John Leerdam en Paulette Smit van Stichting Julius Leeft! – in samenwerking met De Nieuwe Kerk – voor acht historische hoofdrolspelers. Zij maakten vandaag in de kerk de cast én hun vertolkers bekend. 

• Kenneth Herdigein als Johan Ferrier, laatste gouverneur en eerste president;
• Urmie Plein als dochter van Anton de Kom, schrijver, vakbondsman en verzetsheld;
• Prem Radhakishun als Jagernath Lachmon, politicus, aanvankelijk tegenstander onafhankelijkheid;
• Ruurt de Maesschalck als Henck Arron, politicus en voorstander onafhankelijkheid;
• Roy Ristie als Johan Adolf Pengel, politicus;
• Monic Hendrickx als Nola Hatterman, actrice, kunstenaar en voorstander onafhankelijkheid;
• Michiel Blankwaardt als verteller bij Desi Bouterse, huidige president;
• Dorothy Blokland als Dr. Sophie Redmond, eerste vrouwelijke zwarte arts.

De scriptschrijvers brengen fictie tussen bekende feiten. Paulette Smit schrijft aan Ferrier en Bouterse. Noraly Beyer maakt het script van De Kom, Sheila Sitalsing schrijft voor het driemanschap Lachmon, Arron en Pengel. Bodil de la Parra werkt aan het stuk voor Hatterman. Naast Paulette Smit schrijven ook Rudy Lion Sjin Tjoe, Remco Meijer en Jeffrey Spalburg aan het verhaal over Bouterse. Tot slot schrijft Ayden Carlo het verhaal van Dr. Redmond. De regie van alle monologen is in handen van John Leerdam. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Harto Soemodihardjo en Walther Muringen. Gerda Havertong (zang), Jeannine la Rose (zang), Anna Makaloy (zang) en Tarif Heljanan (zang) tekenen voor een aantal nummers.

Lees verder

Nederland

KLM-tweet over borstvoeding leidt tot boze reacties

Geplaatst

op

door

Luchtvaartmaatschappij KLM ligt onder vuur na een tweet over borstvoeding aan boord. Het bedrijf heeft als beleid dat een voedende moeder door het personeel gevraagd mag worden om haar baby en borst te bedekken als andere passagiers daar aanstoot aan nemen.

Dat bericht heeft duizenden, overwegend negatieve, reacties opgeleverd. Op Twitter wordt door sommigen zelfs opgeroepen voortaan maar met een andere maatschappij te vliegen.

De ophef begon nadat een Amerikaanse passagier onlangs op Facebook meldde dat ze tijdens het voeden door een stewardess gevraagd werd zichzelf te bedekken.

Volgens KLM voelen niet alle passagiers zich prettig als er borstvoeding wordt gegeven en komen er zelfs klachten over binnen.

‘Het geven van borstvoeding is toegestaan. Om ervoor te zorgen dat al onze passagiers van alle achtergronden zich comfortabel voelen aan boord kunnen we een moeder vragen om zichzelf te bedekken tijdens het geven van borstvoeding, mochten andere passagiers zich hierdoor beledigd voelen’, aldus KLM op Twitter.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X