maandag 9 september 2024
26 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Eerherstel en speciale leerstoel voor Anton de Kom

lees ook ...

Met Culturu-Korting naar de splinternieuwe jeugdvoorstelling...

De meester van de Caribische verhalen is terug met ‘Lisa en de Bruine Prins (4+)’ op zondag 22 september om 14:30 in Theater Zuidplein! Als Wijnand eenmaal begint te vertellen dan lijkt het net als...

Anton de Kom was actief als schrijver en antikoloniaal activist. Deze Surinaamse verzetsstrijder leefde in de jaren 30 van de vorige eeuw in koloniaal Suriname. Hij werd uiteindelijk door de toenmalige machthebbers al staatsgevaarlijk geïdentificeerd en zonder enige proces verbannen en opgesloten. Deze man en zijn gezin hebben toen veel leed van de situatie ondervonden. De Kom heeft nu eerherstel gekregen.

In 2021 maakte het kabinet reeds bekend dat er eerherstel zou komen voor deze held.  Excuses zijn geboden aan de nazaten van Anton de Kom voor het leed dat toen werd veroorzaakt door Nederland. De Kom, Ad (96) en Judith (92), de twee kinderen van de held, die nog in leven zijn waren aanwezig. Ook krijgt hij een leerstoel aan de Vrije Universiteit, waar zijn gedachtengoed centraal zal staan. De familie kreeg de excuses ook op papier “ontroerd en met blijdschap” tijdens dit “historisch moment”. Vanaf het komend academisch jaar 2023-2024 is de leerstoel een feit.

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken ontving familieleden van Anton de Kom om excuses aan te bieden voor de manier waarop De Kom en zijn gezin werden behandeld door Nederland en het leed dat daaruit voortkwam. De familie ziet hem als “een dapper man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid”.

“Helaas waren dit niet de woorden waarmee de toenmalige autoriteiten hem omschreven. Hij werd belemmerd in zijn activiteiten, gevangengenomen in Suriname en vervolgens op een schip naar Nederland gezet”. “… ondanks dat alles, heeft hij zijn leven gegeven voor Nederland door tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet te gaan,” aldus de minister.

De Kom voelde zich toen ook al geroepen om het Slavernijverleden onder de aandacht te brengen van de Nederlander van toen, die nauwelijks wist waarmee het moederland zich bezig heeft gehouden op dit gebied. Hij schreef voor artikelen  De Tribune en De Communistische Gids.

https://nos.nl/l/2479536

Bron Foto: The Black archives

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandEerherstel en speciale leerstoel voor Anton de Kom