donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
3.7
(3)

Eenmalig bedrag voor AOW-gat oudere Surinaamse-Nederlanders

lees ook ...

Politieman misdraagt zich op social media

Een politieman van de eenheid in Den Haag plaatste ongepaste berichten op social media. Hij is ontslagen. Er is een onderzoek gestart nadat de politie in maart 2023 een melding kreeg over het onlinege...

Het kabinet heeft besloten de groep van oudere Surinaamse-Nederlanders een keer te compenseren met een bedrag van 5000 euro om het AOW-gat te vullen. Volgens minister Carola Schouten van Participatie en Pensioenen wil men een “gebaar van erkenning maken vanwege het leed en het onrecht dat deze groep ervaart”. De groep die daarvoor ongedocumenteerd in Nederland was valt niet hieronder.

Regillio Vaarnold voorzitter van de politieke partij Ubuntu Connected Front, hoopt dat de doelgroep enigszins tevreden zal zijn, ondanks het bedrag dat men hoort te ontvangen veel hoger ligt.

Het aantal mensen is niet bekend, maar men schat dat het boven 30.000 is, die na de onafhankelijkheid Suriname heeft geruild voor Nederland, omdat men echte Nederlander wilde blijven. Zij waren daarvoor officieel al Nederlanders, omdat Suriname een gebied overzee was van het Koninkrijk der Nederlanden.

Later shockeerde Nederland hen, toen bleek dat zij wat het AOW betreft niet meetelden als Nederlanders, ondanks zij hun bijdrage wel jaren moesten storten. Dit is het onrecht waarmee men nu werd geconfronteerd.

De benadeelden hebben jarenlang strijd geleverd, “totdat zij werden gehoord”, om deze stap in de goede richting te bereiken. Het gaat om de groep die vanaf 25 november 1975 in Nederland was gevestigd en toen 18 jaar was. Zij moeten minstens 25 jaar gewoond hebben in Nederland.

Bron foto: Marechausseevereniging

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandEenmalig bedrag voor AOW-gat oudere Surinaamse-Nederlanders