Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Drie mensen gereanimeerd in woning in Doesburg

Geplaatst

op

door

Drie mensen zijn woensdagochtend gereanimeerd nadat zij in een woning in Doesburg met ernstige gezondheidsproblemen waren aangetroffen. De hulpdiensten gaan uit van koolmonoxidevergiftiging. Hoe het met de slachtoffers gaat, is nog onbekend.

In de woning wonen veertien mensen. De koolmonoxidevergiftiging is waarschijnlijk ontstaan door problemen met een cv-ketel. Het huis aan de Monseigneur Bekkerslaan bestaat uit twee met elkaar verbonden woningen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

NVWA onderzoekt ongeluk vader en zoontje op kermis

Geplaatst

op

door

Kermisuitbater Frank Vale snapt niet hoe zijn attractie maandagavond heeft kunnen afbreken. Bij het ongeluk in Wijchen raakten een vader van 38 zwaargewond en ook zijn zoontje moest mee naar het ziekenhuis. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat de man meerdere botbreuken heeft in zijn onderlichaam. Het kind heeft zijn pols gebroken.

De vader heeft naast meerdere complexe botbreuken ook een hoofdwond opgelopen. Hij werd gisteravond in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels stabiel.

Behalve de vader en zoon uit Wijchen waren er nog vijf personen betrokken bij het ongeval. Zij waren volgens de politie lichtgewond. Vale is zich rotgeschrokken. ‘Het beeld bleef de hele nacht bij mij naar boven komen’, zegt hij tegen Locale media.

Vale is ervan overtuigd dat het onderhoud van de Deca Dance, een attractie met meerdere ronddraaiende karretjes, in orde was. ‘We hebben alles naar eer en geweten gedaan.’

De uitbater van de attractie is ook bestuurslid van kermisbond BOVAK. ‘We praten dagelijks over veiligheid. Dit is verschrikkelijk. Er wordt nu onderzoek gedaan door de NVWA.’ 

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten dat het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van het Openbaar Ministerie. ‘Dat maakt het officieel een strafrechtelijk onderzoek, maar dat is de procedure zodra er sprake is van ernstig letsel.’

Ook de politie heeft onderzoek gedaan. Zo zijn er sporen veiliggesteld en getuigen gehoord. 

Over de toestand van de slachtoffers weet kermisuitbater Vale niets. ‘Daar zit ik het meeste mee in mijn maag. Zij zijn veel belangrijker dan die attractie.’ Wat er precies is gebeurd maandagavond, is nog niet duidelijk.

Volgens het OM is het veel te vroeg om wat over de oorzaak te zeggen. Volgens ooggetuigen zou een karretje door de vloer zijn gezakt. De vader kwam onder de attractie terecht en raakte dus zwaargewond. De ambulancedienst en een traumahelikopter kwamen ter plaatse om hulp te verlenen aan de slachtoffers. 

De kermis in Wijchen draait deze dinsdag voor de laatste dag. Wanneer de kapotte attractie kan worden afgebroken, is afhankelijk van het onderzoek van de NVWA.

Lees verder

Nederland

Kabinet komt met maatregelen om huurstijging en scheefwonen tegen te gaan

Geplaatst

op

door

De huurprijzen worden minder afhankelijk van de op veel plaatsen rap opgelopen WOZ-waarde. Scheefwoners gaan meer huur betalen. Die maatregelen neemt het kabinet om de vastgelopen woningmarkt vlot te trekken, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws.

De regeringspartijen zijn de maatregelen op de valreep van Prinsjesdag overeengekomen. De problemen op de woningmarkt lijken uit te groeien tot een van de belangrijkste vraagstukken van deze opening van het politieke jaar.

Bij het berekenen van de maximale huurprijs telt de WOZ-waarde nog maar voor 33 procent mee. Nu is de WOZ-waarde, die vooral in de grote steden snel is gestegen, vaak de aanjager van forse huurstijgingen.

Scheefwoners, mensen die een duurder huis zouden kunnen betalen maar toch in een sociale huurwoning blijven, gaan in een paar jaar tijd flink meer huur neertellen. Jaarlijks gaat hun maandhuur met 50 tot 100 euro omhoog tot het maximum van 720 euro is bereikt. Die huurverhoging moet de doorstroming bevorderen en woningcorporaties de ruimte geven om de huur voor mensen met een kleine beurs juist te verlagen.

Minister Kajsa Ollongren (Wonen) zou verder gaan onderzoeken of gemeenten kopers moeten kunnen verplichten om het gekochte huis ook te betrekken. Dat zou particulieren, die het nu vaak afleggen tegen verhuurders die huis na huis opkopen, meer kans geven.

Eerder kondigde Ollongren al aan dat starters mogelijk worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Woningcorporaties hoeven ook niet langer belasting te betalen over de bouw van tijdelijke huurhuizen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X