dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
5
(1)

DNB betrokken bij slavernij verleden

lees ook ...

Politieman misdraagt zich op social media

Een politieman van de eenheid in Den Haag plaatste ongepaste berichten op social media. Hij is ontslagen. Er is een onderzoek gestart nadat de politie in maart 2023 een melding kreeg over het onlinege...

Onderzoek heeft aangetoond dat De Nederlandsche Bank (DNB) nauw betrokken was bij de Nederlandse slavernij. Bij de oprichting van de bank kwam het startkapitaal  voor een deel van ondernemers die direct betrokken waren bij de slavernij en schadeloosstelling kregen bij de afschaffing van de slavernij. DNB’ers met klinkende namen waren persoonlijk, bestuurlijk en politiek betrokken bij koloniale slavernij, en zelfs meer dan hun tijdgenoten.

De bank deed zaken met bedrijven, die betrokken waren bij de slavernij, zoals blijkt uit het onderzoek van drie historici, die gefinancierd wordt door de bank zelf.

“De bevindingen zijn behoorlijk stevig bij ons binnengekomen”, deelt DNB-president Klaas Knot mee. “Het onderzoek onthult een tot nu toe onbesproken deel van de geschiedenis van DNB. De geschiedenis van De Nederlandsche Bank is nauw verweven met de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij.”

DNB anno 2022 is volgens de president verbonden met zijn verleden. “Het leed dat slaafgemaakten in die periode ondergingen is onbeschrijfelijk. Dat betreur ik zeer, samen met de hele directie van De Nederlandsche Bank.” Daarom gaat de bank een aantal stappen ondernemen, met als eerste dus het openbaren en erkennen van de geschiedenis. De bank wil een bijdrage leveren aan de verwerking van het leed.

DNB voert nu ook gesprekken met medewerkers en maatschappelijke organisaties, vooral met mensen die geraakt zijn door deze geschiedenis. Dit geschied onder begeleiding van Freek Ossel, voorzitter van de regiegroep van het nationaal trans-Atlantische slavernijmuseum. Later in het jaar zal de bank de resultaten van deze gesprekken bekendmaken. Verder zal men meedelen  hoe men om zal gaan met de uitkomst van het onderzoek.

“We zijn ons bewust van de huidige discussie over het Nederlandse slavernijverleden”, zegti DNB bij het begin van het onderzoek, wetend dat men het voorbeeld van de Bank of England wilde opvolgen.  Deze bank heeft de rol van de bank in het Britse slavernijverleden onderzocht en aan de hand van de uitkomst excuses aangeboden. Knot sluit niet uit dat DNB hetzelfde zal doen

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandDNB betrokken bij slavernij verleden