dinsdag 26 september 2023
27.8 C
Paramaribo
20.3 C
Amsterdam
5
(1)

Discriminerende politieagenten ontslagen

lees ook ...

Voorstelling over de Marroncultuur, slavernijverleden en geh...

Ontdek de kracht van strijd en overleven tijdens de slavernij. Vanuit het perspectief van de Marronvrouw. Bezoek de voorstelling op zaterdag 21 oktober om 20.00 uur in Theater Zuidplein. Over de vo...

Politieagenten van het basisteam Walcheren zijn geruime tijd buiten de orde geweest. Racistische berichten waren gewoon in hun WhatsApp-groep. Op eigen commando werden (dienst)vuurwapens getrokken en naar het plafond gericht,  tijdens dienst in het politiebureau. Bezorgde collega’s hebben dit aangegeven bij de leiding in februari 2022. Er werd toen onderzoek gedaan naar wat gaande was in Walcheren. Grensoverschrijdend gedrag is vastgesteld.

“Dat gaat natuurlijk tegen de professionaliteit van de politie in. We moeten niet vergeten dat het vuurwapen ook gewoon een dodelijk wapen is,” aldus districtschef Joost Manusama van de politie Zeeland-West-Brabant bij de NOS op NPO Radio 1.

De groep onderhield contact onder andere in de WhatsApp-groep ’Unitis Veribus’ (Met vereende krachten), waar racistische berichten aan de orde van de dag waren.

“Ik ben net bezig om de kerstlampjes op te hangen. Ze doen me altijd sterk denken aan Marokkaantjes: het zijn er heel erg veel, meer dan de helft werkt niet, ze zijn op de één of andere manier allemaal met elkaar verbonden, wanneer ze bij elkaar zijn wordt het altijd een zooitje, maar toch vind ik ze het allermooist wanneer ze in een boom hangen en branden.” Achter het bericht kwam de vraag: “Kan deze?”. Een voorbeeld van berichten in deze WhatsAppgroep, soms compleet met foto van de persoon, die werd besproken of van henzelf, zoals zij zichzelf zien vb een eigen foto maken tot een Hitler-foto.

“Iedereen netjes een mondkapje, maar uiteraard deze Noord-Afrikaanse jongeman niet.” [ ] “Iets met vooroordelen. Ben vrij [lachende emoticon]. Anders had hij hem zeker gehad.” [ ] “Brutale hond is het.” [ ] “Die hebben echt 0 respect, voor niemand.” [ ] “Gevolg van jarenlange inteelt in de woestijn.”

Manusama en de rest van de politie nemen “stevig afstand” van dit gedrag. Twee politieagenten en twee medewerkers zijn ontslagen. Twee anderen zijn voorwaardelijk ontslagen en overgeplaatst naar andere teams. Ook namen twee agenten zelf ontslag.

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond geeft toe dat er “een hardnekkige cultuur van discriminatie, racisme en seksueel overschrijdend gedrag, waar totaal geen plaats voor hoort te zijn bij de politie” werd geconstateerd. Niet eenieder durfde de confrontatie aan met de groep, daarom heeft het heel lang geduurd voordat dit aangepakt kon worden. De groep heeft nu wel erkend, dat hun gedrag verkeerd was. “We zijn ook direct begonnen met een cultuurtraject,” zegt Manusama.

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandDiscriminerende politieagenten ontslagen