donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
5
(1)

Demonstratie Kick Out Zwarte Piet werd bestreden in Volendam

lees ook ...

Piet Wortel op vrije voeten

Piet Wortel, die verdacht werd van twee liquidaties en grootschalige drugshandel is op vrije voeten gesteld. De rechtbank heeft onvoldoende bewijzen om hem langer vast te houden. Er waren bij de aanho...

Bij1 vindt dat de racistische Zwarte Piet karikatuur moet worden verboden. De vele demonstraties hebben  Nederland wakker geschud, en de meerderheid is het inmiddels eens dat dit niet  zo verder kan. In Volendam werd er zaterdag een ‘Kickout Zwarte Piet demonstratie” gehouden, dat voor botsingen heeft  gezorgd.

De actiegroep Kick out Zwarte Piet heeft zaterdag kort gedemonstreerd tegen de karikatuur en ‘structureel racisme” in het dorp.

Zij gaf een verklaring uit over het KOZP-protest, waarin zij zegt dat iedereen zijn mening mag uiten, maar dat onaangekondigde demonstraties niet zijn toegestaan. Zij nam ook afstand van dorpsgenoten die de demonstranten belaagden met eieren, vuurwerk en oliebollen.

KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie vindt dat de demonstranten aangevallen zijn door ‘zeker vierhonderd’ Volendammers. Dit maakte de sfeer bedreigend, maar het lukte de politie om de groepen uit elkaar te houden.

Afriyie zegt ook dat er enkele ramen van de bussen zijn beschadigd. De politie kon geen aantallen van partijen bevestigen.

Agenten begeleidden de enkele tientallen demonstranten weer naar hun eigen (twee) bussen, die daarna ook werden bekogeld met eieren en oliebollen. De bussen reden rond 13.00 uur weg uit het dorp onder politie begeleiding. Deze actie was daarmee afgelopen, volgens KOZP.

,,Hoewel er in de afgelopen tien jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is, en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt”, luidt een verklaring van de actievoerders, voorafgaand aan de demonstratie.

Eerder was een KOZP demonstratie in Volendam rond sinterklaas intocht afgelast. Ze wilden daar toen demonstreren bij de sinterklaas intocht.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandDemonstratie Kick Out Zwarte Piet werd bestreden in Volendam