dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
5
(1)

Dekmantelfirma’s in Nederland leveren technologie aan Rusland

lees ook ...

De comedyvoorstelling over de afschaffing van de slavernij. ...

Een cabaretvoorstelling over de afschaffing van de slavernij? Precies! Is dat niet veel te lang geleden? Zou kunnen! Daar heb ik toch niks mee te maken? Toch wel! Wij allemaal. Omdat wij nu eenmaal in...

De MIVD Defensieminister Ollongren heeft eerder bekendgemaakt dat er smokkelroutes zijn van Nederlandse high-tech technologie naar Rusland.  Het gebeurt indirect, omdat er undercover bedrijven zijn opgericht door de Russische militaire inlichtingendienst in Nederland. Woordvoerder van het ministerie van Defensie Jan Swillens, hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft dit bevestigd.

De Russische geheime dienst heeft gezorgd voor tientallen vennootschappen in Nederland die gelieerd zijn aan dat land, functioneren als “dekmantelfirma’s” om westerse sancties te ontwijken, en uiteindelijk  technologie te leveren aan Rusland voor militairen. Hierdoor draagt Nederland bij aan de ondersteuning van de Russen in de oorlog, zonder die intentie ooit te hebben gehad.

Producten worden geëxporteerd, die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden aangewend, zoals microchips, onderdelen van voertuigen, communicatieapparatuur en maritieme technologie. Nederland heeft een miljardenindustrie op dit gebied en hoort tot de wereldtop met klinkende namen als NXP en ASML.

Dit is vanaf de Russische annexatie van de Krim in 2014 gaande,”maar met de oorlog in Oekraïne neemt het fors toe”, volgens Swillens die Nederlandse hightechbedrijven wil bewegen om hun klanten en hun doeleinden met het product te screenen.

Aangezien de MIVD zelf geen bevoegdheden heeft, zullen andere organisaties ingeschakeld worden wanneer het vermoeden bestaat, dat zogenaamde Nederlandse bedrijven de Russische zaak dienen. Het Sanctieloket Rusland van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) begeleid aanmeldingen graag verder.

Experts benadrukken dat de Russische interesse in technologie van Nederlandse makelij niet moet worden onderschat. Voormalig veiligheidsadviseur Danny Pronk, die werkte voor de MIVD en de AIVD, weet dat de geavanceerde Nederlandse infrarood- en sensortechnologie zeer toepasselijk zijn voor het Kremlin, bij het uitvoeren van opdrachten op schepen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandDekmantelfirma's in Nederland leveren technologie aan Rusland