zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
0
(0)

De Euro is in waarde gedaald en voeding is duurder geworden

lees ook ...

Première van ‘De Schitterende Schaduw’: een drie...

Vandaag vonden de try-outs plaats van de muziek- en danstheatervoorstellingen genaamd ‘De Schitterende Schaduw’, georganiseerd door de Reframing HERstory Art Foundation, in Theater Thalia. Dit drie...

De euro is de laatste weken in waarde gedaald en is nu evenveel waard als de US dollar. Dat is sinds 2002 nu pas weer zo. De afgelopen twintig jaar was een euro meer waard dan een dollar, met het hoogtepunt in 2008. Toen had 1 euro een waarde van 1,60 dollar. Maar in 2014 werd de waarde van de euro al minder.

De prijzen van etenswaren zijn de laatste tijd omhoog geschoten. Vooral vlees, vis en zuivelstukken zijn duurder dan een jaar geleden. Consumenten moesten de vorige maand ongeveer 11 procent meer neertellen voor voedingsmiddelen. De prijsstijging was zelfs  hoger dan de inflatie in zijn geheel die op 8,6 procent stond.

Vlees is 16 procent duurder dan een jaar geleden. Voor vis betaal je nu 10 procent meer en voor zuivel 14 procent. De Russische inval in Oekraïne heeft het leven een stuk duurder gemaakt. De brandstof en het graan dat niet meer uit de Oekraiene komt is kostbaarder geworden en de brandstofprijs beinvloedt zowat alle prijzen. En ook graanprodukten zijn omhoog gegaan in prijs.

Bij grote veranderingen in de wereldeconomie, zoals bij de voedselvoorziening door Rusland en Oekraiene die door de oorlog stilligt, wordt het weer duidelijk voor gewone burgers, dat er voor de voedsel voorziening in een land, er liever geen afhankelijkheid is van het buitenland. Vervelend is, dat juist nu de Nederlandse overheid boerderijen wil opkopen en vergunningen wil intrekken om zo de burger afhankelijk te maken van het buitenland of van de overheid.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandDe Euro is in waarde gedaald en voeding is duurder geworden