woensdag 31 mei 2023
24.2 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(2)

Coronamaatregelen Nederland versoepeld; terrassen mogen weer open

lees ook ...

De terrassen in Nederland mogen vanaf 28 april weer openen. Echter zijn er regels hieraan verbonden. Zij mogen open tussen 12.00 en 18.00 uur en maximaal vijftig gasten per terras toelaten. Dit heeft demissionair premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Voor een bezoek aan niet-essentiële winkels hoeft voorafgaand geen afspraak meer worden gemaakt.

Het maximale aantal klanten wordt daarbij nog altijd bepaald door het winkeloppervlak. Bij kleine zaken is dat twee klanten per verdieping, in grote warenhuizen geldt één klant per 25 vierkante meter.

Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving. Ook moeten zij ervoor zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden en er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel staan. Mocht het misgaan en winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten. Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen, benadrukte de premier.

Reservering voor terrasbezoek
Om het terras te bezoeken moet er vooraf gereserveerd worden. Bovendien moeten de gasten ook geregistreerd worden. Registratie kan ook ter plaatste. Daarnaast vindt een zogeheten checkgesprek plaats.

Tafels moeten op 1,5 meter afstand staan, tenzij ze zijn voorzien van kuchschermen. Je mag met maximaal twee personen aan één tafel zitten. Deze regel geldt niet voor huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar.

De overheid wil met de gekozen sluitingstijd van 18.00 uur voorkomen dat mensen te lang op de terrassen blijven plakken. “Zo schrap je de bitterbal en de avondmaaltijd die nog kan plaatsvinden”, zei Rutte. De basisregels blijven voor de terrassen en winkels van kracht, dus 1,5 meter afstand houden, geregeld de handen ontsmetten en thuisblijven bij klachten.

Met de versoepelingen die volgende week ingaan, neemt het kabinet een risico, maar het is volgens premier Rutte wel een verantwoord risico. Hij zei verder dat er de afgelopen week “niet zo ongelooflijk veel is veranderd” in de cijfers, “maar net genoeg” om de terrassen weer voorzichtig te openen en de avondklok af te schaffen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandCoronamaatregelen Nederland versoepeld; terrassen mogen weer open