zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
0
(0)

Boy Edgarprijs gewonnen door vrouw van kleur

lees ook ...

Zomercarnaval Rotterdam eind juli van start

De Zomercarnaval in Rotterdam gaat op vrijdag 26 juli van start. Dit zal ingeluid worden door het Corso Casino by Queen. Dit zal plaatsvinden onder een schitterend optreden van de band Trafassi. Het p...

Monica Akihary heeft dit jaar de Boy Edgarprijs gewonnen. In Nederland is dit een prijs van betekenis voor Jazz en geïmproviseerde muziek, die jaarlijks wordt uitgereikt. Een uitvoerend musicus die op een bijzondere manier bijdraagt aan het genre komt hiervoor in aanmerking. Dit jaar is dat de Molukse-Nederlandse vocaliste en tekstdichter Monica Akihary. De Surinaamse fluitist Ronald Snijders is zeer ingenomen hiermee.

“De prijs is bij haar heel goed op haar plaats.  Ik vind het leuk dat de Boy Edgarprijs deze keer is gewonnen door een vrouw van kleur. Het maakt de waarde van de prijs alleen maar groter en completer. Ik vind het prachtig”, zegt Snijders desgevraagd aan de Ware Tijd. Snijder ervaart Akihary als “een heel vriendelijke en serieuze Molukse musicus”. Originaliteit en improvisatie zijn heel belangrijk voor deze beroepsmusicus. Zij zingt in het Haraku, haar moedertaal ten oosten van het Molukse eiland Ambon, waarmee zij is opgegroeid.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro en de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers. De uitreiking is op 6 december.

 „De Molukken hebben een mooie orale traditie. Onze taal is zangerig, via melodie geven we geschiedenis door. Dat wordt door luisteraar gevoeld, zonder dat je per se de taal beheerst, ”zegt Akhari voor wie het winnen van de prijs een grote verassing was. Jazz is voor de artiest een hoge kunstvorm. „Ik kan er veel in kwijt, met mijn stem en in kleur. Als ik zing ben ik vrij en los van alles.”

De prijs is genoemd naar de Nederlands jazzdirigent, pianist en trompettist Boy Edgar (1915-1980). Het wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitvoerend musicus die een goede bijdrage heeft geleverd op dit gebied.  Ronald Snijders, Martin Fondse, Yuri Honing en Eric Vloeimans waren eerder winnaars.

Bron Foto: Mixed world Music

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandBoy Edgarprijs gewonnen door vrouw van kleur