Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Boete voor overtreden boerkaverbod wordt 150 euro

Geplaatst

op

door

Mensen die na 1 augustus gezichtsbedekkende kleding dragen, zoals een boerka of een nikab, kunnen een boete van 150 euro krijgen. Dat staat in de vervolgingsrichtlijn van het Openbaar Ministerie (OM).

Het verbod geldt in publieke ruimten zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer.

Volgens het OM is het vervangen van de boete door een taakstraf niet mogelijk omdat het om een geldboete van de eerste categorie gaat. Verder wijst het OM erop dat het boetebedrag kan oplopen als er ook andere strafbare feiten worden gepleegd, zoals overtreding van de identificatieplicht. Ook als iemand met een boerka of nikab weigert de openbare ruimte te verlaten, kan de boete hoger uitpakken.

Vorig jaar zei burgemeester Aboutaleb van Rotterdam tegen RTV Rijnmond dat hij geen prioriteit aan handhaving wil geven omdat weinig moslima’s in de stad gezichtsbedekkende kleding dragen. 

Abouteleb: “Boerka’s vormen maar een marginaal verschijnsel. En dat bepaalt de mate waarin wij handhaven. Dat is proportioneel.” De politie heeft betere dingen te doen dan op vrouwen met boerka’s jagen, zo liet Aboutaleb weten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Mars in Amsterdam tegen gebruiken van dieren

Geplaatst

op

door

Dierenrechtenorganisaties houden zaterdag in Amsterdam de The Official Animal Rights March. De mars tegen elke vorm van het gebruiken, misbruiken en uitbuiten van dieren wordt voor de tweede keer in Nederland gehouden.

Het is eigenlijk een ‘bewustzijnsmars’ om te laten zien dat er mensen zijn die op een andere manier met dieren omgaan, aldus Erwin Vermeulen, campagneleider Animal Rights. “Dieren worden nu principieel verkeerd gebruikt voor menselijk nut, bijvoorbeeld in laboratoria, in de bio-industrie, maar ook door op ze te jagen. Door ons eens per jaar op straat te laten zien, maken we andere mensen er misschien van bewust dat het anders kan. Ik ben hoopvol. De vleesconsumptie daalt en de verkoop van vleesvervangers stijgt.”

Onder de deelnemende groepen die vanaf de Amsterdamse Westergasfabriek door de stad lopen, zijn de Nederlandse Vereniging van Veganisme en Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, meldt de organisatie. Via Facebook hebben 1000 mensen laten weten dat ze van de partij zijn. Aan de eerste Nederlandse editie van de mars deden in 2018 ongeveer 1200 mensen mee.

De Animal Rights March begint zaterdag om 13.00 uur. De mars wordt ook in 37 andere steden gehouden, maar niet allemaal op dezelfde dag. De manifestatie in Londen is al geweest en zondag staat er een mars in Brussel gepland.

Lees verder

Nederland

Pegida gaat demonstreren voor stadhuis Eindhoven

Geplaatst

op

door

Pegida gaat zondagmiddag van een tot drie uur demonstreren in Eindhoven. Niet bij de Al Fourqaan-moskee, maar op het Eindhovense Stadhuisplein. ,,We komen voortaan elke zondagmiddag naar Eindhoven”, zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld. ,,Net zo lang totdat we wel bij moskee terecht kunnen.”

Vrijdagochtend heeft het Eindhovense gemeentebestuur Pegida laten weten dat de anti-islamorganisatie geen actie mag voeren bij de Al Fourqaan-moskee, zoals de organisatie had aangekondigd. Een eerdere demonstratie van Pegida daar liep volledig uit de hand.

Naar aanleiding daarvan werden alle door Pegida aangekondigde demonstraties op die locatie door burgemeester John Jorritsma verplaatst naar het  Stadhuisplein. Tot op heden blies de organisatie in reactie daarop die demonstraties telkens af. 

,,Maar deze keer niet”, reageert Wagensveld desgevraagd. ,,De burgemeester denkt zeker dat wij daar in blijven tuinen, en dat ie van ons af is als hij de locatie telkens verplaatst. Maar dat is echt niet zo. Hij kan voorlopig elke week een blik agenten open trekken. We blijven gewoon komen, net zo lang totdat we kunnen demonstreren in de Eindhovense wijk waar spraken is van een probleem.”

Dat probleem is volgens Wagensveld dat als Pegida in de Eindhovense wijk Woensel komt demonstreren tegen de islam moslimjongeren daar op reageren door ‘met bakstenen en stoeptegels te gooien en met ijzeren staven te zwaaien’. 

Lees verder

Meest gelezen

X