Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Boete en vrijspraak voor agenten na geweld bij McDonald’s

Geplaatst

op

door

Een 29-jarige agent uit Utrecht moet een geldboete van 250 euro betalen. De rechtbank Midden-Nederland legt de man deze straf op omdat hij bijna drie jaar geleden tijdens zijn werk te vaak met zijn wapenstok heeft geslagen. De rechter oordeelt dat hij hiermee de wet heeft overtreden en dus een strafbaar feit heeft gepleegd. Twee andere agenten van 28 en 29 jaar zijn vrijgesproken.

In de nacht van 16 oktober 2016 krijgt de politie een melding van een vechtpartij bij de McDonalds in Breukelen. Agenten treffen een onrustige situatie aan waarbij een groep luidruchtige jongeren tussen de auto’s bij de McDrive staat. De politie vraagt tot tweemaal toe of ze het terrein willen verlaten. Na de tweede keer wordt ook aangegeven dat als de groep niet weggaat, geweld wordt gebruikt. De groep blijft staan en roept: “Eerst eten, dan maar geweld.” De agenten krijgen daarop de opdracht hun wapenstok te trekken. De groep is vervolgens door de politie met gebruik van die wapenstok gedwongen om het terrein te verlaten. Hierbij is een aantal personen ook geslagen.

De officier van justitie vond dat de agenten te snel en te fors geweld hebben gebruikt en eiste daarom tegen één van de agenten een geldboete van 750 euro. Twee anderen hoorden een boete van 500 euro tegen zich eisen. Die laatste twee sprak de rechter echter vrij. Ze hebben dan wel met hun wapenstok geslagen, maar volgens de rechtbank was de hoeveelheid slagen redelijk en gematigd. Bovendien hebben zij, waar dat kon, geen gebruik gemaakt van hun wapenstok, maar geduwd. Bij de 29-jarige agent die wél veroordeeld is tot een geldboete van 250 euro ligt dit anders. Volgens de rechtbank sloeg hij té vaak met zijn wapenstok.

De rechter komt bij hem tot een lagere straf dan is geëist omdat de mishandeling van maar één persoon is bewezen. De agent wordt vrijgesproken van de mishandeling van een tweede persoon. Ook houdt de rechtbank in het voordeel van de verdachte rekening met het feit dat hij vanuit zijn functie als politieagent verplicht is op te treden bij onrust. Het kan zijn dat hierbij geweld moet worden gebruikt. Verder neemt de rechtbank onder andere mee dat bij het geweld niemand gewond is geraakt. Ook zorgt de open houding van de man ter zitting voor een lagere straf. Hij gaf aan geleerd te hebben van het incident. Toch oordeelt de rechtbank dat er sprake is van een delict dat niet onbestraft kan blijven. Een geldboete van 250 euro is volgens de rechtbank passend.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten

Geplaatst

op

door

De 67-jarige vader die jarenlang met zijn zes kinderen in afzondering woonde in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft vastzitten.

De rechter-commissaris van de rechtbank heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

De man werd donderdag opgepakt op verdenking van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van het pand, Josef B., zit om dezelfde verdenkingen in voorarrest.

Begin vorige week werd het gezin met de inmiddels meerderjarige kinderen ontdekt in een afgesloten ruimte in het pand. Dat gebeurde nadat de oudste zoon van 25 jaar naar het dorp was gegaan en zijn verhaal had gedaan aan de plaatselijke kroegbaas.

Het gezin bestaat uit een vader met zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar die in de afgelegen boerderij woonden. Daar hadden ze hun eigen moestuin en leefden ze volledig zelfvoorzienend. De kinderen verzorgden hun vader die een aantal jaren geleden een hersenbloeding had gehad. Hij verblijft momenteel in de gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hoe het met de kinderen gaat, is niet bekend.

Mogelijk woonde het gezin al sinds 2010 in de boerderij, maar dat is onduidelijk omdat het niet in de gemeentelijke basisadministratie staat. De moeder was al overleden voordat het gezin zijn intrek in de Drentse plaats nam.

Lees verder

Nederland

Eis 1000 euro boete voor burgemeesterslek

Geplaatst

op

door

Tegen gemeenteraadslid Sjef van Creij van de gemeente Den Bosch is een boete van 1000 euro geëist, omdat hij zou hebben gelekt over de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester in 2017.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de naam van de belangrijste kandidaat gelekt naar ex-wethouder Jos van Son en de politieke kleur verteld tegen de gemeentesecretaris. Van Creij bekende alleen het laatste.

Maandagmiddag moet ook Van Son voor de rechtbank in Den Bosch komen. Hij wordt ervan verdacht dat hij de naam lekte tijdens een overleg tussen de Bossche wethouders. Hij verklaarde dat hij de naam had gehoord van Van Creij.

De zaak kwam naar buiten toen het Brabants Dagblad de sollicitatieprocedure gedetailleerd reconstrueerde. Bij het politieonderzoek werden ook telefoongesprekken met een journalist van de krant door de politie afgeluisterd. Toen dat bekend werd, ontstond veel ophef. Justitie vernietigde uiteindelijk die taps. Lekken naar de pers werd niet meer ten laste gelegd.

Lees verder

Meest gelezen

X