maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
4
(4)

Belangengroepen willen inspraak met eisenpakket in aanbieding slavernijexcuses

lees ook ...

In de Rechtbank: President Chan vs ondernemer Gerard; Verbod...

Gisteren, woensdag 21 februari, was de rechtszaak in de Rechtbank van Rotterdam, over het veel besproken boek van Gerard van den Bergh, Zaken doen in Suriname, Corruptie op het hoogste niveau. Het boe...

Het uitlekken van informatie ten aanzien van excuses over het slavernijverleden gaat door. Belangengroepen hebben zich gebundeld en een eisenpakket samengesteld. Nu is dat uitgelekt, en kwam in handen van de pers. Partijen zeggen alleen mee te gaan met de slavernijexcuses op 19 december wanneer deze eisen worden ingewilligd.

De randvoorwaarden zijn niet eenvoudig. Een complete traject, waarin alle achterstand van de nazaten teniet wordt gedaan wordt gevraagd. Alle binnenlandse schuld van de Caribische eilanden en Suriname moet worden kwijtgescholden. Zwarte culturele instellingen en instituten moeten voorkeur krijgen van het Herstelfonds bij financiering. Een toespraak van koning Willem-Alexander is gewenst op 1 juli tijdens de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark. Ook moet het geheel van erkening en excuses van het slavernijverleden in de wet worden verankerd.

De premier van Aruba en organisaties waaronder Zwart Manifest, Kick Out Zwarte Piet, The Black Archives, NiNsee en Vereniging Antilliaans Netwerk staan achter dit document met “randvoorwaarden”. “Vanuit onze posities zijn wij alleen akkoord met 19 december en kunnen wij dit alleen publiekelijk verdedigen als het kabinet zich committeert aan de randvoorwaarden die we meegeven”, houden zij schriftelijk voor.

Donderdag jongstleden was er een Cathuisoverleg met organisaties en vertegenwoordigers van het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname over de voorgenomen excuses voor het slavernijverleden. Merkbaar is dat er tegenstellingen worden versterkt in de samenleving, die doorwerken in de politiek. “De vrees is dat het momentum dat nu is gecreëerd teniet zou kunnen worden gedaan als er te lang wordt gewacht”, zegt een ander deel van het schrijven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandBelangengroepen willen inspraak met eisenpakket in aanbieding slavernijexcuses