Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Amsterdam doet volgende stap richting excuses Slavernijverleden

Geplaatst

op

door

De Amsterdamse gemeenteraad heeft deze week besloten een onderzoek te doen naar de rol die de gemeente heeft gespeeld bij de slavenhandel. Dit onderzoek moet een opmaat zijn voor excuses. De burgermeester van Amsterdam Femke Halsema zal op 1 juli 2020 bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij een excuus uitspreken. Amsterdam zal dan de eerste gemeente zijn die excuses uitspreekt.

“Het is tijd om excuses aan te bieden,” zei Mourad Taimounti van Denk. “Nog altijd worden bepaalde groepen niet gezien als volwaardige mensen. Dat is een rechtstreeks gevolg van het slavernijverleden. Sociale gelijkwaardigheid begint bij erkenning.”

Het initiatief voor deze excuses is genomen door zeven fracties in de gemeenteraad: Denk, GroenLinks, Bij1, ChristenUnie, PvdA, D66 en de SP. De raad heeft afgelopen woensdag ingestemd met hun initiatiefvoorstel.

Het onderzoek naar de rol van de gemeente bij de slavenhandel staat onder leiding van het het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Kwasi

Word tijd dat Nederland gaat betalen ja. Mijn overgroot oma opa en kinderen wat een keer bevestigd moet worden .. grote sorry met veel poen.Advertentie

Nederland

Oud minister Pronk erkent foutieve handelingen Nederland tegenover Suriname

Geplaatst

op

door

Culturu.com- Nederland heeft fouten gemaakt rond de onafhankelijkheid van Suriname. Dit erkent oud- minister Jan Pronk voor het eerst. Rond de onafhankelijkheid van Suriname was Pronk minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Pronk zegt specifiek dat voornamelijk de oprichtingen uitrol ban het Surinaamse leger verkeerd zijn aangepakt. Ter gelegenheid vande coup die 40 jaar geleden door onderofficieren is gepleegd.

In het programma Spraakmakers heeft de oud-bewindsman aangegeven dat Nederland misschien weer een rol zou moeten spelenbij de gigantische schulden van Suriname. “Wij blijven ten gevolge van onskoloniale en slavernijverleden, ten gevolge van de manier waarop wijconstructie hebben mogelijk gemaakt, verantwoordelijkheid houden”, zei de oud-minister in Spraakmakers.

Een deel van het interview kunt u hier bekijken.

Lees verder

Nederland

FC Twente vrouwen winnen de topper tegen Ajax met 1-2

Geplaatst

op

door

De topper tegen Ajax is door FC Twente vrouwen gewonnen met 1-2. De wedstrijd moest ingehaald worden omdat deze twee weken geleden was afgekeurd vanwege de storm Ciara. Het bleek de dag te zijn van debutant Anna-Lena Stolze. Zij wist het winnend doelpunt te scoren, waardoor FC Twente de wedstrijd over de streep trok.

De Duitse spits Anna-Lena Stolze nam beide doelpunten voor haar rekening. Het tweede doelpunt was er een om te in te lijsten. Vanaf de middenlijn schoot de spits op het doel. De debutant heeft hiermee haar stempel gedrukt binnen het team van FC Twente. Marjolijn van den Bighelaar scoorde namens Ajax de 1-2.

De Ajax vrouwen hebben door het verlies geen goede zaken gedaan. Koploper PSV heeft nu 7 punten meer dan Ajax, en verstevigt hiermee haar koppositie. Twente staat derde met negen punten achterstand op PSV.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen