donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden advieseert excuses aan te bieden

lees ook ...

Mark Rutte heeft vaker gezegd dat de slavernij heel lang geleden bestond en dat hij persoonlijk moeite heeft met excuses. Nu heeft het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden de regering geadviseerd om excuses te maken. Rutte bezocht kort geleden Suriname: “Tussen ons in het heden en dat moment zitten welbeschouwd niet meer dan enkele generaties,” hield hij de Nationale Assemblee voor. Hij maakte geen excuses.

In 2023 zal men 150 jaar afschaffing slavernij in Nederland herdenken. In eerste instantie vond Rutte dit voldoende.

Bronnen dichtbij het kabinet hebben  te kennen gegeven dat het Nederlands kabinet excuses zal aanbieden voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden. Er komt ook een fonds van 200 miljoen euro om het historisch bewustzijn te vergroten. Een bedrag van 27 miljoen euro wordt ook gereserveerd voor een slavernijmuseum.

Volgens de bronnen is de kans groot, dat Rutte toch doet wat hij had tegengesproken. “Er is nog geen enkele regering op de wereld geweest, zover ik weet, die over is gegaan tot excuses,” was zijn toon in 2020. Het rapport van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden adviseerde de regering echter om excuses te maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandAdviescollege Dialooggroep Slavernijverleden advieseert excuses aan te bieden