maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
3
(2)

ABN-Amro heeft slavernij verleden, en biedt ‘diepgevoelde’ excuses aan

lees ook ...

Nederlandse vrouw gearresteerd na dood van partner

Een Nederlandse vrouw is vanmorgen in Boedapest gearresteerd nadat haar partner dood werd aangetroffen in een appartement, zo meldt de Hongaarse politie. De vrouw wordt verda...

Onderzoek  van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)   heeft bevestigd, dat ABN-Amro een slavernij verleden heeft gehad. De bank heeft het onderzoek zelf ingesteld. Voorlopers van de bank Hope & Co en R. Mees & Zoonen waren betrokken, bij zowel de slavenhandel, als plantageslavernij. Ook producten, onder dwang vervaardigd door slaafgemaakten werden verhandeld. ABN-Amro heeft ‘diepgevoelde’ excuses aangeboden voor de betrokkenheid.

Een kwart tot een derde van de opbrengsten van de bank kwamen in die dagen van de slavenhandel, waarin tot slaafgemaakten geen menswaardig bestaan hadden. Een versimpelde weergave heeft dat bewezen. De voorlopers ondersteunden minstens vijftig plantages met leningen, die als onderpand slaafgemaakten hadden.

“In die lijsten staan schattingen van hoeveel elke persoon waard is, met naam en toenaam. Een mannelijke slaafgemaakte met een specifieke opleiding kwam voor een heel hoog bedrag in de boekhouding. Maar bij sommige mensen werd neergezet dat ze ‘van geen waarde’ waren: oude of gewonde mensen,” aldus  onderzoeker Pepijn Brandon van het IISG.

Hope en Co was zeer nauw betrokken bij de slavernij. Het waren investeerders op afstand, die een dikke vinger in de pap hadden, ondanks groot verzet van de slaafgemaakten.

Henry Hope, één van de oprichters van Hope & Co, werd dankzij de slavenhandel, een welgestelde man, die zich veel kon permiteren, zoals het provinciehuis van Noord-Holland.

De administratie van R. Mees & Zoonen, een kleinere speler noteerde, het verlies van slaafgemaakten, als ” schadevergoeding” in de verzekeringspapieren. Zaken werden alleen gedaan met de slavenhandelaar.

“In de meer dan 300 jaar geschiedenis van ABN AMRO heeft de bank veel om trots op te zijn”, volgens CEO Robert Swaak van ABN Amro. “We erkennen dat dit verleden ook zijn schaduwkanten heeft. We beseffen dat dit onrecht uit het verleden ook na de officiële afschaffing van de slavernij heeft voortgeduurd. ABN AMRO biedt haar excuses aan voor het handelen en de pijn die deze voorgangers in het verleden hebben veroorzaakt.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandABN-Amro heeft slavernij verleden, en biedt 'diepgevoelde' excuses aan