woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
4.5
(2)

Amsterdam geeft gratis boeken over slavernijverleden

lees ook ...

Iedere Amsterdammer hebben de mogelijkheid om bij de grotere bibliotheken en het stadhuis het boek “Amsterdam en het slavernijverleden” gratis te verkrijgen. De gemeente wil de rol van Amsterdam in de slavenhandel voor een groot publiek toegankelijk maken.

Dit boek vertelt welke rol Amsterdam heeft gespeeld in de wereldwijde slavenhandel en slavernij. Het weergeeft de doorwerking in onze huidige samenleving. Het delen van de geschiedenis, biedt de mogelijkheid dat Amsterdammers aan een gezamenlijke toekomst kunnen werken.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis heeft vorig jaar  in opdracht van de gemeente Amsterdam onderzoek gedaan. Uit het onderzoek werd vast gesteld dat Amsterdamse bestuurders een centrale rol speelden in de organisatie en de aansturing van slavenhandel en slavernij. Deze Amsterdamse bestuurders hadden zitting in de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie en investeerden veelal ook als privépersoon in slavenschepen en plantages.

Het boek laat ook zien hoe racistische denkbeelden – bedacht om de slavernij te rechtvaardigen – doorwerken tot op de dag van vandaag. Het boek laat tevens zien hoe al vanaf het begin tot slaaf gemaakte mensen in opstand kwamen tegen hun onderdrukker, soms met succes.

De komende maanden zal de de gemeente Amsterdam door middel van documentaires en de verkenning naar een nationaal museum over het slavernijverleden meer de aandacht vestigen op de geschiedenis.

Documentaires over het slavernijverleden van Amsterdam zijn hier te bekijken. Scholieren gaan samen met experts op zoek naar sporen van het slavernijverleden in Amsterdam.

De komende periode zullen er ook activiteiten en voorstellingen worden georganiseerd. Zie hier een overzicht van alle activiteiten in Amsterdam.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandAmsterdam geeft gratis boeken over slavernijverleden