Suriname ALTIJD Dichtbij

Misdaad

Zoektocht naar 200 kinderen die mogelijk zijn misbruikt door Franse chirurg

Geplaatst

op

door

In Frankrijk is de politie een landelijke zoektocht begonnen naar meer dan 200 potentiële slachtoffers van een pedofiele chirurg. De 68-jarige man zit sinds 2017 in de cel. Hij wordt officieel verdacht van vier gevallen van seksueel geweld tegen minderjarigen.

Joël Le Scouarnec heet hij, de 68-jarige chirurg uit het Franse Jonzac die al meer dan twee jaar in de gevangenis zit. De man wordt ervan verdacht vier minderjarigen te hebben aangerand tussen 2008 en 2017, toen hij aan de slag was in het lokale ziekenhuis. In die zaak moet hij binnen dit en enkele maanden voor het hof van assisen verschijnen, maar het zou kunnen dat de akte van beschuldiging in die tijd nog stevig aangedikt wordt.

Dat komt door de dagboeken van de man die gevonden zijn. Die hield Le Scouarnec bij sinds de jaren 90 en schetsen in schokkende details hoe hij zich gedurende drie decennia vergrepen zou hebben aan meer dan 200 kinderen in het oosten en het centrum van Frankrijk.

Dat de chirurg tegen de lamp liep, hebben de slachtoffers te danken aan het zesjarige buurmeisje van Le Scouarnec. Toen ze in de lente terugkeerde van een wandeling met haar vader, liep ze snel naar binnen toen ze haar buurman zag. “Hij heeft me zijn penis getoond”, zei ze tegen haar vader, “aan het hek tussen onze tuin en de zijne.”

Toen de politie ter plaatse kwam, werd Le Scouarnec meteen meegenomen en opgesloten. Er was namelijk een voorgeschiedenis: in 2005 was hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf omdat hij kinderporno had bekeken en verspreid. Uit het onderzoek van de speurders na de getuigenis van het buurmeisje bleek dat ze door de man aangerand was, voor de ogen van haar tweejarig broertje. Het bleek niet het enige feit: het openbaar ministerie brengt Le Scouarnec dit jaar nog voor het hof van assisen voor de verkrachting van drie andere minderjarigen, onder wie twee nichtjes van het meisje.

De chirurg ontkent dat er penetratie was, aldus zijn advocaat, maar de advocaat van de verdediging is overtuigd van de schuld van Le Scouarnec. “Hij is een seksueel roofdier met een bovengemiddelde intelligentie”, zegt Francesca Satta, die een van de slachtoffers verdedigt.

Tijdens huiszoekingen ontdekten de agenten een grote lading pruiken, seksspeeltjes en naaktfoto’s, net als poppen die hij onder het parket had verstopt. Maar het potentieel meest bezwarende zijn de dagboeken, waarin de chirurg bijna dertig jaar lang erg expliciet beschreef wat hij met meer dan 200 minderjarigen gedaan zou hebben.

De vraag waarop nu een antwoord wordt gezocht, is of de beschreven aanrandingen echt gebeurd zijn of niet meer zijn dan fantasieën van de chirurg. Zo werd een mogelijk slachtoffer, in 2004 op 14-jarige leeftijd geopereerd door de man, ervan op de hoogte gebracht dat zijn naam voorkomt in de dagboeken. “Ik begreep het eerst niet, maar daarna was ik geschokt, gedegouteerd en heel erg kwaad.”

Hij heeft een klacht ingediend tegen de chirurg en is verre van de enige. Volgens Franse media zijn vermeende slachtoffers zich via sociale media aan het verenigen om de man definitief van zijn voetstuk te doen vallen. “Alle personen die voorkomen in het dagboek bestaan, heeft een agent mij verteld”, zegt een van de slachtoffers, die anoniem wenst te blijven. “En volgens de politie gaat het om 250 mensen.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Misdaad

Duitse peuter dood door opsluiting in snikhete kamer

Geplaatst

op

door

Een 2-jarig kindje is in juli in het Duitse Essen overleden doordat hij 18 uur lang zat opgesloten in een snikhete zolderkamer. Zijn vader wordt verdacht van moord. Het gaat om een bekende van de politie. 

Het was buiten 30 graden toen de 31-jarige Benjamin S. zijn zoontje Luis zonder water zou hebben opgesloten in de zolderkamer. Het kind overleed uiteindelijk door een hitteshock.

Om ervoor te zorgen dat de peuter niet kon ontsnappen, zou de vader de deurklink van de deur hebben gehaald. De politie stuurde na een verontrustend telefoontje enkele agenten naar het huis. Toen zij aankwamen, stond de vader van het kind voor het huis te schreeuwen: “Mijn kind sterft, kom snel naar boven.”

Toen de spoedarts de zolderkamer op de derde verdieping bereikte, was de jongen niet meer te redden. Hij werd ter plekke dood verklaard. De vader heeft nog altijd niet bekend, maar wordt nu wel vervolgd, zo is vandaag duidelijk geworden. De openbare aanklager, Elke Hinterberg, noemde de actie van de vader ‘barbaars’ en voegde eraan toe dat het kind ‘onvoorstelbaar leed’ had doorgemaakt.

De moeder van de peuter, de 21-jarige Angelina B., was al dagen niet meer thuis geweest op het moment dat het kind overleed. Jeugdzorg heeft de twee zussen van de jongen, van 4 en 1 jaar oud, uit huis gehaald. Volgens lokale media was het gezin bekend bij sociale diensten.

Lees verder

Misdaad

Politicus Israël mogelijk vervolgd in Nederland

Geplaatst

op

door

Op de dag dat miljoenen Israëliërs hun stem kunnen uitbrengen in parlementsverkiezingen, staat er voor een van de belangrijkste kandidaten meer op het spel. Voorman Benny Gantz van het centrumlinkse blok Blauw en Wit, en grote uitdager van zittend premier Benjamin Netanyahu, moet zich mogelijk in Nederland verantwoorden voor oorlogsmisdaden.

In het Paleis van Justitie in Den Haag vindt een hoorzitting plaats over de vraag of de voormalige chef-staf van het Israëlische leger kan worden berecht voor misdaden begaan op de Gazastrook. De zaak is aanhangig gemaakt door de Palestijnse Nederlander Ismail Ziada die een groot deel van zijn familie verloor door een Israëlisch bombardement in juli 2014. Hij houdt Gantz en luchtmachtgeneraal Amir Eshel daarvoor verantwoordelijk. Omdat Israël de zaak niet wil behandelen is Ziada in Nederland naar de rechter gestapt.

Dinsdag gaat Israël voor de tweede keer dit jaar naar de stembus. In april waren er verkiezingen maar het lukte winnaar Netanyahu en zijn Likud-partij niet om een nieuwe regering te vormen die voldoende steun had in de 120 zetels tellende Knesset. Ook nu is de verwachting dat de politieke impasse blijft voortbestaan.

Netanyahu, die drie strafzaken boven het hoofd heeft hangen, regeert Israël al jaren met rechtse coalities. Met een nieuwe termijn kan hij als premier ook aanklagers van justitie op afstand houden. Veel kiezers zijn echter klaar met de groeiende invloed van ultraorthodoxen in de politiek door hun coalities met Netanyahu. Gantz heeft opgeroepen tot “een seculiere regering van nationale eenheid”. Hij heeft echter beklemtoond in geen geval een coalitie te kunnen aangaan die wordt geleid door Netanyahu.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X