Suriname ALTIJD Dichtbij

Misdaad

Zoektocht naar 200 kinderen die mogelijk zijn misbruikt door Franse chirurg

Geplaatst

op

door

In Frankrijk is de politie een landelijke zoektocht begonnen naar meer dan 200 potentiële slachtoffers van een pedofiele chirurg. De 68-jarige man zit sinds 2017 in de cel. Hij wordt officieel verdacht van vier gevallen van seksueel geweld tegen minderjarigen.

Joël Le Scouarnec heet hij, de 68-jarige chirurg uit het Franse Jonzac die al meer dan twee jaar in de gevangenis zit. De man wordt ervan verdacht vier minderjarigen te hebben aangerand tussen 2008 en 2017, toen hij aan de slag was in het lokale ziekenhuis. In die zaak moet hij binnen dit en enkele maanden voor het hof van assisen verschijnen, maar het zou kunnen dat de akte van beschuldiging in die tijd nog stevig aangedikt wordt.

Dat komt door de dagboeken van de man die gevonden zijn. Die hield Le Scouarnec bij sinds de jaren 90 en schetsen in schokkende details hoe hij zich gedurende drie decennia vergrepen zou hebben aan meer dan 200 kinderen in het oosten en het centrum van Frankrijk.

Dat de chirurg tegen de lamp liep, hebben de slachtoffers te danken aan het zesjarige buurmeisje van Le Scouarnec. Toen ze in de lente terugkeerde van een wandeling met haar vader, liep ze snel naar binnen toen ze haar buurman zag. “Hij heeft me zijn penis getoond”, zei ze tegen haar vader, “aan het hek tussen onze tuin en de zijne.”

Toen de politie ter plaatse kwam, werd Le Scouarnec meteen meegenomen en opgesloten. Er was namelijk een voorgeschiedenis: in 2005 was hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf omdat hij kinderporno had bekeken en verspreid. Uit het onderzoek van de speurders na de getuigenis van het buurmeisje bleek dat ze door de man aangerand was, voor de ogen van haar tweejarig broertje. Het bleek niet het enige feit: het openbaar ministerie brengt Le Scouarnec dit jaar nog voor het hof van assisen voor de verkrachting van drie andere minderjarigen, onder wie twee nichtjes van het meisje.

De chirurg ontkent dat er penetratie was, aldus zijn advocaat, maar de advocaat van de verdediging is overtuigd van de schuld van Le Scouarnec. “Hij is een seksueel roofdier met een bovengemiddelde intelligentie”, zegt Francesca Satta, die een van de slachtoffers verdedigt.

Tijdens huiszoekingen ontdekten de agenten een grote lading pruiken, seksspeeltjes en naaktfoto’s, net als poppen die hij onder het parket had verstopt. Maar het potentieel meest bezwarende zijn de dagboeken, waarin de chirurg bijna dertig jaar lang erg expliciet beschreef wat hij met meer dan 200 minderjarigen gedaan zou hebben.

De vraag waarop nu een antwoord wordt gezocht, is of de beschreven aanrandingen echt gebeurd zijn of niet meer zijn dan fantasieën van de chirurg. Zo werd een mogelijk slachtoffer, in 2004 op 14-jarige leeftijd geopereerd door de man, ervan op de hoogte gebracht dat zijn naam voorkomt in de dagboeken. “Ik begreep het eerst niet, maar daarna was ik geschokt, gedegouteerd en heel erg kwaad.”

Hij heeft een klacht ingediend tegen de chirurg en is verre van de enige. Volgens Franse media zijn vermeende slachtoffers zich via sociale media aan het verenigen om de man definitief van zijn voetstuk te doen vallen. “Alle personen die voorkomen in het dagboek bestaan, heeft een agent mij verteld”, zegt een van de slachtoffers, die anoniem wenst te blijven. “En volgens de politie gaat het om 250 mensen.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Misdaad

Vader kapt zoon dood; vrouw blijft met zeven kinderen achter

Geplaatst

op

door

Culturu.com – Tony Persaud (39) is door zijn vader Asokh G. (59) doodgekapt. Het geval vond plaats te Welgedacht C. Uit voorlopig onderzoek van de politie is gebleken, dat er tussen vader en zoon een slepende ruzie was.

Volgens verklaring van de partner van Persaud leefden vader en zoon in onmin met elkaar. Iedere keer wanneer de vader dronken was, werden Tony en zijn partner uitgescholden en met de dood bedreigd. Op de bewuste dag was dat weer het geval. De zoon die ook onder invloed van alcohol verkeerde, kreeg een woordenwisseling met zijn vader.

Tijdens de ruzie duwde Persaud zijn vader, waarbij de man op de grond viel. Na die handeling deed de zoon zijn woning aan om een bier te drinken. Zijn vader kwam op een onbewaakt moment bewapend met een scherp voorwerp op hem af en bracht zijn zoon enkele snij- en steekverwondingen toe op het lichaam. Als gevolg van de bloeding is Persaud ingestort. Vader Asokh is door de politie aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Het lijk van Persaud is na overleg met het Openbaar Ministerie voor obductie door de politie in beslag genomen. Het scherp voorwerp waarmee de vader zijn zoon heeft verwond, is nog niet terecht. Het onderzoek wordt voortgezet door de afdeling Kapitale Delicten.

De vrouw van Persaud is met zeven kinderen achtergelaten. Het gezin woont te Welgedacht C en de woonsituatie is ver van wat het wezen moet. Onlangs heeft de Stichting 1 voor 12 een bezoek gebracht aan de familie en ook wat geld gedoneerd. Op president Desi Bouterse is een beroep gedaan om dit gezin te ondersteunen en te helpen uit hun nood.

Lees verder

Misdaad

Braziliaanse moordverdachte aangehouden

Geplaatst

op

door

Culturu.com – Het Regio Bijstand Team Oost (RBT-Oost), bijgestaan door het Nationaal Leger, heeft de 39-jarige Braziliaan Daniël de J. opgespoord en aangehouden.

Het Directoraat Nationale Veiligheid van het Leger (DNV) heeft een belangrijke rol gespeeld in het zichtbaar maken van deze verdachte. Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat de verdachte vermoedelijk lid is van de roversbende die het afgelopen jaar een militair om het leven heeft gebracht in het Anapaike gebied.

Daniël is na overleg met het Openbaar Ministerie, in het belang van het onderzoek, in verzekering gesteld. De afdeling Kapitale Delicten is belast met het verdere onderzoek in deze zaak.

Lees verder

Meest gelezen