Suriname ALTIJD Dichtbij

Misdaad

Opnieuw journalist gedood in Mexico

Geplaatst

op

door

In de gemeente Tejupilco op zo’n 122 kilometer van Mexico-Stad is gisteren het lichaam van een journalist aangetroffen. De autoriteiten delen mee dat het slachtoffer steekwonden vertoonde. Volgens belangenorganisatie Reporters Zonder Grenzen gaat het om de 42-jarige Nevith Condes Jaramillo.

Condes runde de lokale nieuwswebsite El Observatorio del Sur in de centrale staat Mexico. Hij had verhalen gepubliceerd die leidden tot spanningen met de lokale overheid. In november en in juni kreeg hij doodsbedreigingen, vertelt een woordvoerster van Reporters Zonder Grenzen, verwijzend naar informatie van collega’s van de vermoorde journalist. Volgens de organisatie is Mexico het meest gevaarlijke land voor journalisten in het westelijk halfrond.

De officiële doodsoorzaak wordt nog onderzocht, bevestigt de openbare aanklager. Als bewezen wordt dat Condes vermoord werd, zou hij de tiende journalist zijn die dit jaar in Mexico om het leven gebracht werd. Dat is nu al meer dan de negen journalisten die in 2018 vermoord werden, zegt Article 19, een belangenorganisatie die zich inzet voor vrije meningsuiting. Eerder deze maand werden in één week tijd drie journalisten vermoord.

Sinds 2000 zijn in Mexico ongeveer honderd journalisten vermoord.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Misdaad

Duitse peuter dood door opsluiting in snikhete kamer

Geplaatst

op

door

Een 2-jarig kindje is in juli in het Duitse Essen overleden doordat hij 18 uur lang zat opgesloten in een snikhete zolderkamer. Zijn vader wordt verdacht van moord. Het gaat om een bekende van de politie. 

Het was buiten 30 graden toen de 31-jarige Benjamin S. zijn zoontje Luis zonder water zou hebben opgesloten in de zolderkamer. Het kind overleed uiteindelijk door een hitteshock.

Om ervoor te zorgen dat de peuter niet kon ontsnappen, zou de vader de deurklink van de deur hebben gehaald. De politie stuurde na een verontrustend telefoontje enkele agenten naar het huis. Toen zij aankwamen, stond de vader van het kind voor het huis te schreeuwen: “Mijn kind sterft, kom snel naar boven.”

Toen de spoedarts de zolderkamer op de derde verdieping bereikte, was de jongen niet meer te redden. Hij werd ter plekke dood verklaard. De vader heeft nog altijd niet bekend, maar wordt nu wel vervolgd, zo is vandaag duidelijk geworden. De openbare aanklager, Elke Hinterberg, noemde de actie van de vader ‘barbaars’ en voegde eraan toe dat het kind ‘onvoorstelbaar leed’ had doorgemaakt.

De moeder van de peuter, de 21-jarige Angelina B., was al dagen niet meer thuis geweest op het moment dat het kind overleed. Jeugdzorg heeft de twee zussen van de jongen, van 4 en 1 jaar oud, uit huis gehaald. Volgens lokale media was het gezin bekend bij sociale diensten.

Lees verder

Misdaad

Politicus Israël mogelijk vervolgd in Nederland

Geplaatst

op

door

Op de dag dat miljoenen Israëliërs hun stem kunnen uitbrengen in parlementsverkiezingen, staat er voor een van de belangrijkste kandidaten meer op het spel. Voorman Benny Gantz van het centrumlinkse blok Blauw en Wit, en grote uitdager van zittend premier Benjamin Netanyahu, moet zich mogelijk in Nederland verantwoorden voor oorlogsmisdaden.

In het Paleis van Justitie in Den Haag vindt een hoorzitting plaats over de vraag of de voormalige chef-staf van het Israëlische leger kan worden berecht voor misdaden begaan op de Gazastrook. De zaak is aanhangig gemaakt door de Palestijnse Nederlander Ismail Ziada die een groot deel van zijn familie verloor door een Israëlisch bombardement in juli 2014. Hij houdt Gantz en luchtmachtgeneraal Amir Eshel daarvoor verantwoordelijk. Omdat Israël de zaak niet wil behandelen is Ziada in Nederland naar de rechter gestapt.

Dinsdag gaat Israël voor de tweede keer dit jaar naar de stembus. In april waren er verkiezingen maar het lukte winnaar Netanyahu en zijn Likud-partij niet om een nieuwe regering te vormen die voldoende steun had in de 120 zetels tellende Knesset. Ook nu is de verwachting dat de politieke impasse blijft voortbestaan.

Netanyahu, die drie strafzaken boven het hoofd heeft hangen, regeert Israël al jaren met rechtse coalities. Met een nieuwe termijn kan hij als premier ook aanklagers van justitie op afstand houden. Veel kiezers zijn echter klaar met de groeiende invloed van ultraorthodoxen in de politiek door hun coalities met Netanyahu. Gantz heeft opgeroepen tot “een seculiere regering van nationale eenheid”. Hij heeft echter beklemtoond in geen geval een coalitie te kunnen aangaan die wordt geleid door Netanyahu.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X