Suriname ALTIJD Dichtbij

Misdaad

Hoe Jos Brech 20 jaar uit handen van de politie kon blijven

Geplaatst

op

door

Jos Brech is 26 augustus opgepakt en wordt verdacht van de betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998. Jos staat in 1998 al in het dossier Nicky Verstappen, dus hoe is hij 20 jaar onopgemerkt gebleven voor de politie?

Jos Brech uit Simpelveld, dan 35 jaar wordt in 1998 een dag na de moord staande gehouden door de marechaussee. Hij fietst op dat moment langs het plaats-delict en wordt daarom in het dossier opgenomen als passant.

Op dat moment heeft hij al een zedenverleden. In 1985 pleegde hij namelijk ontucht met 2 tienjarige jongens. Zij namen deel aan een speurtocht in Wijnandsrade. Het OM besloot hem een proeftijd van 2 jaar op te leggen. Uiteindelijk is de zaak geseponeerd, wat er op zou wijzen dat hij tijdens de proeftijd niet opnieuw de fout is ingegaan. In een getuigenverhoor in 2001 erkende hij behandeld te zijn voor pedofilie voor deze zedenzaak. Het roept de vraag op hoe hier niet de alarmbellen begonnen te rinkelen. Hij werkte bijvoorbeeld jaren eerder al bij de Polish Scouting and Guiding Association in Polen.

Het bleek dat de politie van een grote hoeveelheid zedendelinquenten getipt was bij de zaak, waardoor Jos Brech hen waarschijnlijk door de vingers is geglipt.

In augustus 2018 komt Jos opnieuw in beeld 20 jaar na de moord op Nicky Verstappen. Hij is 1 van de 1500 mannen, die begin 2018 werd opgeroepen voor een verder DNA verwantschapsonderzoek. Dit onderzoek is een ultieme poging om de zaak op te lossen. Op dat moment verdwijnt elk spoor van Jos, waarna de politie het internationaal publiek om hulp vraagt. Er komen 1500 tips binnen met 1 gouden tip, die leidt tot de arrestatie van Jos in Barcelona, Spanje op 26 augustus. Volgens de verslaggever sliep hij in een kleine tent en werd hij in een open veld opgepakt. De tip die de politie in Spanje naar Jos heeft geleid, kwam van een 46-jarige Nederlander die een foto van de verdachte in de zaak- Nicky Verstappen in de media had gezien.

Met alleen een DNA-match op basis van sporen, die op kleding van Nicky Verstappen zijn gevonden is de strafrechtelijke zaak tegen Jos alles behalve opgelost. De DNA-match bewijst volgens Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie, dat het DNA dat op de plaats delict gevonden is, van de verdachte is. Het geeft geen antwoord op de vraag of de verdachte ook daadwerkelijk de dader is.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Misdaad

Mishandeling en opstootjes in Amersfoort

Geplaatst

op

door

De politie in Amersfoort heeft vannacht de handen vol gehad aan meerdere opstootjes en mishandelingen in de binnenstad. Agenten hielden in verschillende zaken twee personen aan vanwege mishandelingen.

Een van de verdachten in een mishandelingszaak verzette zich bij zijn arrestatie. Zo spuugde hij een agent in het gezicht en gedroeg hij zich ook op het politiebureau recalcitrant, laat de politie op Facebook weten. Over de aard van de mishandelingen heeft de politie niets bekendgemaakt.

Tijdens de andere opstootjes kregen meerdere stappers het bevel om de binnenstad te verlaten. “Hier werd door de betrokken personen gehoor aan gegeven”, schrijft de politie.

Lees verder

Misdaad

Woede over snel vrijgelaten inbreker die ravage aanrichtte

Geplaatst

op

door

De eigenaar van een broodjeszaak in het Brabantse Maarheeze is boos dat een inbreker die een grote ravage aanrichtte in haar zaak, kort na zijn arrestatie op vrije voeten kwam in afwachting van zijn proces. “Terwijl we verdomme de ravage nog aan het opruimen waren was hij alweer vrij”, schrijft ze op Facebook 

De inbreker was binnengekomen door een ruit in te slaan. Op zoek naar eten, drinken en geld haalde hij de hele zaak overhoop. “Alles uit de koeling en vrieskasten gesmeten. Kassa kapot gegooid op de grond, pinautomaat vernield”, vat de eigenaresse samen.

Een visser waarschuwde de politie toen de 35-jarige verdachte hem om een lift vroeg naar het het azc in Budel. “Zijn tas was te zwaar”, vertelde de visser de gedupeerde later. Omdat de man glasgerinkel had gehoord, lichtte hij de politie in.

Agenten zagen de 35-jarige verdachte kort daarna vlak bij de beroofde zaak lopen, stomdronken met veel bankbiljetten en blikjes drank op zak. Hij stak zijn duim op naar het verkeer om een lift te krijgen.

De eigenaresse ging ‘s avonds nog even langs bij de tipgever om hem te bedanken. “Kwam op dat moment de dader doodleuk voorbij lopen terwijl hij de visser aankeek. De visser zei: ‘Dit is em!'”

“De verdachte is gisteren aan het einde van de middag in vrijheid gesteld met een dagvaarding op zak”, bevestigt de politie. “In de dagvaarding staat vermeld dat hij zich moet te zijner tijd moet verantwoorden voor onder andere diefstal door middel van inbraak.”

De politie laat weten dat er verder geen reden is om de man nog langer vast te houden. “Het onderzoek is afgesloten. Er is sporenonderzoek gedaan en de man is verhoord”, laat een woordvoerder weten.

De gedupeerde spreekt daar schande van. “De vissers voelen zich nu niet veilig. En anderen zijn ook niet veilig. Mensen, dit is toch werkelijk niet normaal meer?”

Lees verder

Meest gelezen

X