Suriname ALTIJD Dichtbij

Misdaad

Hoe Jos Brech 20 jaar uit handen van de politie kon blijven

Geplaatst

op

door

Jos Brech is 26 augustus opgepakt en wordt verdacht van de betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998. Jos staat in 1998 al in het dossier Nicky Verstappen, dus hoe is hij 20 jaar onopgemerkt gebleven voor de politie?

Jos Brech uit Simpelveld, dan 35 jaar wordt in 1998 een dag na de moord staande gehouden door de marechaussee. Hij fietst op dat moment langs het plaats-delict en wordt daarom in het dossier opgenomen als passant.

Op dat moment heeft hij al een zedenverleden. In 1985 pleegde hij namelijk ontucht met 2 tienjarige jongens. Zij namen deel aan een speurtocht in Wijnandsrade. Het OM besloot hem een proeftijd van 2 jaar op te leggen. Uiteindelijk is de zaak geseponeerd, wat er op zou wijzen dat hij tijdens de proeftijd niet opnieuw de fout is ingegaan. In een getuigenverhoor in 2001 erkende hij behandeld te zijn voor pedofilie voor deze zedenzaak. Het roept de vraag op hoe hier niet de alarmbellen begonnen te rinkelen. Hij werkte bijvoorbeeld jaren eerder al bij de Polish Scouting and Guiding Association in Polen.

Het bleek dat de politie van een grote hoeveelheid zedendelinquenten getipt was bij de zaak, waardoor Jos Brech hen waarschijnlijk door de vingers is geglipt.

In augustus 2018 komt Jos opnieuw in beeld 20 jaar na de moord op Nicky Verstappen. Hij is 1 van de 1500 mannen, die begin 2018 werd opgeroepen voor een verder DNA verwantschapsonderzoek. Dit onderzoek is een ultieme poging om de zaak op te lossen. Op dat moment verdwijnt elk spoor van Jos, waarna de politie het internationaal publiek om hulp vraagt. Er komen 1500 tips binnen met 1 gouden tip, die leidt tot de arrestatie van Jos in Barcelona, Spanje op 26 augustus. Volgens de verslaggever sliep hij in een kleine tent en werd hij in een open veld opgepakt. De tip die de politie in Spanje naar Jos heeft geleid, kwam van een 46-jarige Nederlander die een foto van de verdachte in de zaak- Nicky Verstappen in de media had gezien.

Met alleen een DNA-match op basis van sporen, die op kleding van Nicky Verstappen zijn gevonden is de strafrechtelijke zaak tegen Jos alles behalve opgelost. De DNA-match bewijst volgens Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie, dat het DNA dat op de plaats delict gevonden is, van de verdachte is. Het geeft geen antwoord op de vraag of de verdachte ook daadwerkelijk de dader is.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Misdaad

Vier kinderen Den Haag door vader ontvoerd, vermoedelijk naar Syrië

Geplaatst

op

door

Een vader heeft zonder toestemming zijn vier jonge kinderen meegenomen vanuit hun school in Den Haag. Het viertal is een maand geleden als vermist opgegeven door hun moeder.

Het gaat om Tala Ahmad (2), Sharifa Ahmad (3), Berivan Ahmad (5) en Hain Ahmed (7). De kinderen bevinden zich vermoedelijk in Syrië. Ze staan internationaal gesignaleerd, meldt de politie vandaag.

Volgens de politie haalde de vader zijn kinderen op 21 juni onder valse voorwendselen van school. In verband met de privacy van de kinderen besloot de politie niet meteen met een vermissingsbericht naar buiten te komen, laat een woordvoerder weten aan Omroep West. Ook zegt hij dat ze in gesprek zijn met de vader. Mensen die meer weten over de vermissing, worden opgeroepen contact op te nemen met de politie.

Lees verder

Misdaad

Achtervolging gestolen Tesla Rotterdam eindigt in crash

Geplaatst

op

door

De politie heeft, na een wilde achtervolging door Rotterdam-Zuid, een 35-jarige man opgepakt die een Tesla had gestolen.

De man werd klemgereden op de Lodewijk Pincoffsweg. Volgens de Rotterdamse politie heeft hij  geen vaste woon- of verblijfplaats.

De man was ’waarschijnlijk onder invloed van drugs’, en raakte tijdens zijn vlucht voor de politie een andere auto op de Laan op Zuid. De elektrische auto, een Model S van meer dan een ton, raakte daardoor flink beschadigd. 

De bestuurder is meegenomen naar het bureau

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X