zondag 26 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(3)

Beweging

lees ook ...

Een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl is beweging. Beweging kan op diverse manieren ingevuld worden. Wandelen is bijvoorbeeld erg geschikt als beweging en heeft nog veel meer voordelen naast het lichamelijke aspect van beweging alleen. Als je wandelt, en het liefst in de natuur, dan maak je je hoofd ” leeg”. Alle spanning en stress kun je loslaten tijdens het wandelen. Het werkt dus erg rustgevend en geeft ook veel energie. Zelfs als je voor het lopen weinig energie hebt, kun je je tijdens en na het lopen steeds energieker gaan voelen. Je laadt jezelf dus op. Na een fijne wandeling zal je ’s avonds ook beter kunnen slapen.

Rust, ontspanning en voldoende nachtrust zijn belangrijk naast beweging en voeding. Je pakt dus 3 zaken in een keer aan als je regelmatig wandelt. Nog leuker is het om te wandelen met anderen. Met je partner, een vriend of vriendin of zelfs een hele groep. Op deze manier kun je elkaar stimuleren en heb je een extra stok achter de deur. Ook is het natuurlijk gezelliger, je kunt tijdens het wandelen lekker bijpraten.

Het advies is om vijf keer per week minimaal een half uur te bewegen om te kunnen profiteren van de voordelen die dit heeft met betrekking tot je gezondheid, welzijn en vitaliteit. Het is in eerste instantie goed om hiernaar te streven. Als dit goed gaat en je aan deze gewoonte gewend bent geraakt, dan kun je het lopen op gaan bouwen. Uiteindelijk is het goed om naar 10.000 stappen per dag te werken.

Je zal merken dat je je steeds beter gaat voelen als je regelmatig gaat wandelen. Je gaat steeds lekkerder in je vel zitten, letterlijk ook strakker in je vel. Je krijgt meer spiermassa. Je stofwisseling krijgt een boost en zal gaan versnellen. Wat ik in mijn video over voeding ook heb verteld, is dat bewegen op de nuchtere maag, beweging in het kwadrant is, dus veel effectiever om af te vallen. Je verbrandt eerst je eigen voorraad suikers die opgeslagen liggen in de lever, om daarna over te gaan op vetverbranding. Bewegen voor het ontbijt, de lunch of het avondeten is dus het beste. Als dit niet lukt, wacht dan in ieder geval tot 2 uur na het eten om te gaan lopen.

In deze video vertelt Gordon Oron over beweging en de fysiologische/hormonale processen die hierbij komen kijken en in je voordeel werken. Heel interessant om te weten welke processen tijdens beweging in gang worden gezet in je lichaam. In deze video wordt wetenschappelijk onderbouwt waarom bewegen zo gezond voor je is. Een aanrader om naar te kijken. Ook een aanrader om te gaan bewegen. Lekker gaan wandelen in de natuur! Veel kijkplezier en beweegplezier!

Diana Verhoeven, praktijkondersteuner huisarts, voeding- en leefstijlcoach, holistisch-, natuurgeneeskundig- en energetisch therapeut.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Medisch

meer Medisch nieuws »

meest gelezen

HomeMedischBeweging