Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Zikavirus ook verwoestende gevolgen voor hersens volwassenen

Geplaatst

op

Het zikavirus kan niet alleen verwoestende gevolgen hebben op hersens van foetussen, maar ook op die van volwassenen. Dat blijkt na onderzoek op muizen, waarover Amerikaanse onderzoekers vandaag hebben gepubliceerd in het tijdschrift Cell Stem Cell.

Het blijkt dat het zikavirus ook op volwassen hersencellen een vernietigend effect kan hebben”, vertelt Joseph Gleeson, één van de onderzoekers. ,,Dankzij onze bevindingen kunnen we stellen dat besmet raken met het zikavirus als volwassene niet zo onschadelijk is als het lijkt. De door het virus getroffen gedeelten van het brein lichtten tijdens ons onderzoek op als een kerstboom.”

Het virus, dat de afgelopen acht maanden regelmatig de kop opstak in Midden- en Zuid-Amerika, werd uitvoerig bekeken door onderzoekers van The Rockefeller University en het La Jolla Instituut voor Allergie en Immunologie. ,,Het is echter een complexe aandoening”, zegt onderzoekster Sujan Shresta, ”en vooral catastrofaal voor de vroege ontwikkeling van het brein. Het effect op volwassen hersenen kan subtieler zijn, en nu weten we iets beter waar we naar moeten zoeken.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Meer mensen bereid om mantelzorg te verlenen

Geplaatst

op

Mensen zijn steeds vaker bereid mantelzorg te verlenen aan een naaste. 72 procent van de mensen zegt eventueel te willen zorgen voor een familielid wanneer dit nodig is. In 2013 was dat nog 50 procent. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met MantelzorgNL.

Wel vinden ouders en hun kinderen het lastig om over mantelzorg te praten. 78 procent van de volwassen kinderen heeft nog niet met hun ouders besproken hoe ze de zorg gaan regelen als ze hulpbehoevend worden. Ze hebben er nog niet over nagedacht of zien de noodzaak niet om dit vooraf te bespreken. Ongeveer 80 procent van de ondervraagde ouders wil hun kinderen niet opzadelen met een gesprek over mantelzorg.

Voor het onderzoek werden 24.730 leden van het EenVandaag Opiniepanel ondervraagd.

ANP

Lees verder

Lifestyle

HEMA komt met vegan rookworst

Geplaatst

op

HEMA zet de komende jaren vol in op duurzaamheid en wil onder meer vegan varianten maken van al zijn bekende producten, zoals de iconische rookworst van het bedrijf.

Alle bekende voedselproducten van de HEMA moeten uiteindelijk een vegan variant krijgen. Eerder kwam er al een vegetarisch saucijzenbroodje in de winkel en onlangs een vegan appeltaart. De tompouce is volgens Jegen nog iets ingewikkelder, maar ook daar wordt op termijn naar gekeken.

Hoezeer HEMA ook verbonden is met rookworsten, het bedrijf is niet de eerste met een vleesloze variant. Unox biedt al een vegetarische rookworst aan en de Vegetarische Slager heeft er eentje die ook zonder zuivel, ei en andere dierlijke producten en dus vegan is.

ANP

Lees verder

Meest gelezen