Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Wat neem je mee uit Suriname?

Geplaatst

op

door

Al het hele jaar loop je te dagdromen over die heerlijke tijd die je gaat beleven in Suriname en nu de zomer in Nederland aanbreekt is het voor veel mensen weer zo ver.

De vakantie staat weer bijna voor de deur en dat betekent voor velen van ons dat we er weer lekker tussenuit gaan. Veel Surinamers gaan jaarlijks op vakantie naar hun thuisland om daar te genieten van de zon, familie, eten, drinken en om lekker uit te rusten. De meeste Surinamers beperken zich tot Paramaribo omdat daar het meest te doen is, ze daar bekend zijn en/of ze hier familie en vrienden hebben wonen.

Veel Surinamers ervaren het bezoek aan Suriname als heerlijk thuiskomen. En dat is begrijpelijk. Maar hoe je het ook went of keert, er komt een tijd dat je weer in het vliegtuig terug naar Nederland moet. Back to life, back to reality. Wat doe je eraan om dat vakantiegevoel zo lang mogelijk bij je te houden en wat neem je mee vanuit Suriname om je zo lang mogelijk nog in de vakantie-modus te begeven als je weer thuis bent?

Eten en drinken

image_original

Surinamers zijn gek op eten en drinken, dat is algemeen bekend. Uiteraard is het aanbod van Surinaamse kruiden, marinades en drankjes in Nederland vrij uitgebreid. Maar sommige Surinamers wonen nou eenmaal niet direct om de hoek van de toko en dus is het voor velen een goed gebruik om al dat lekkers in te slaan en mee te nemen naar Nederland. Heerlijke verse kruiden, bijzondere groente, en fruit of net die ene marinade die in Nederland nergens te verkrijgen is. Het gaat allemaal mee in de koffer terug naar huis. Sommige Surinamers gaan de laatste dag van de vakantie nog naar de centrale markt en stoppen hun koffer vol met groenten, fruit, kruiden etcetera. Omdat de kleding dan niet meer in de koffer past, geven zij hun meegebrachte kleding uit Nederland aan familie in Suriname of sturen het per post op naar hun huisadres zodat het later afgeleverd wordt.

Souvenirs

bankjeWat anders dan een mooie souvenir herinnert jou aan de fijne tijd die je hebt beleefd in Suriname. Veel mensen zijn gek op traditionele Surinaamse voorwerpen zoals houtsnijwerk, houten bankjes of schommelstoelen, klokken of beelden. Bijna elke Surinamer heeft wel één van deze voorwerpen uit het thuisland in huis staan. Het rustig heen en weer schommelen op die oude schommelstoel doet je denken aan die mooie zonsondergang vanaf de veranda en die houten klok die aan de wand hangt heb je zelf nog gemaakt zien worden. Heerlijk toch, zo’n stukje tropisch Suriname in je eigen leefomgeving. Een mooi kunstvoorwerp of beeld dat voor jou van betekenis is kan vaak jaren mee in huis of eventueel later aan de kinderen of kleinkinderen geschonken worden.

Kleding en stoffen

pangiVeel Surinamers hechten veel waarde aan traditionele kleding en stoffen uit de Surinaamse cultuur. Natuurlijk zijn die ook wel in Nederland te verkrijgen, maar de keus is dan beperkt en vaak betaal je de hoofdprijs. Een mooie koto (traditionele Surinaamse jurk), die op keti koti gedragen kan worden, wordt vaak meegebracht. Tevens nemen veel mensen een pangi mee uit Suriname om te dragen tijdens winti rituelen of gewoon lekker voor thuis. Sommige mensen nemen de stoffen mee om er vervolgens in Nederland kleding van te (laten) maken.

Kruiden en winti spullen

kalebasOmdat veel Surinamers aan winti doen, is het niet ongebruikelijk dat men vanuit Suriname kruiden en benodigdheden meeneemt om hier in Nederland winti rituelen mee te houden. De spullen zijn in Suriname een stuk goedkoper en je hebt natuurlijk verse kruiden, die sterker zijn dan gedroogde. Het is heerlijk om te baden in een bad met verse bladeren en om verse kruidendrankjes te drinken. In Nederland zijn deze dingen toch vaak maar beperkt of alleen op bestelling te verkrijgen. Winti spullen die veel meegenomen worden zijn een prapi (schaal gemaakt van klei waar men een kruidenbad in klaarmaakt), kalebas (een soort uitgeholde en bewerkte, soms beschilderde pompoen) en een obia (medicijn/sieraad dat dient als een soort amulet).

Natuurlijk zijn er nog 101 andere dingen die je mee kan nemen naar huis, maar let op, niet alles mág je meenemen naar Nederland. Een aantal dingen die je niet mee mag nemen naar Nederland zijn:

  • levende dieren of planten
  • producten gemaakt van bedreigde plant- of diersoorten
  • kunst- en antiekgoederen zoals oude documenten en boeken en archeologische voorwerpen
  • medicijnen
  • verdovende middelen
  • een beperkt aantal namaakartikelen mag je wel meenemen

Om er zeker van te zijn wat je allemaal wel en niet mag meenemen naar Nederland en om te voorkomen dat het wordt afgepakt op Schiphol, kun je het beste de Nederlandse autoriteiten raadplegen.

3 Reacties

3
Reageer op dit artikel

1000
Niermala

graag wil ik informatie, wat op dit moment gangbaar is om mee te nemen naar nederland aan goederen. mag je vis en vlees (gebakken) en ingevroren) meenemen? graag reactie hierop. Bij voorbaat dank,

Met vriendelijke groet,

Niermala Ghoerai

Do you have advice for us, so we can become a reliable writer.
Hopefully later you post how to write good and right, even more!
Indeed, writing articles is one of the strengths in creating a
website. So, a webmaster must have a lot of knowledge to
make the website more advanced and have a
ranking. Even though you have already discussed some important points, discussions
in comments are also needed, thank you for providing
us with a comment tab.}

Ronny

COCAÏNE..haha. kijk naar de website van de douane. kijk je wat wel en niet mag uit Suriname.Advertentie

Lifestyle

Gasfornuis maakt plaats voor elektrische plaat

Geplaatst

op

door

Koken op gas is uit. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Slechts 27 procent koos ervoor om ouderwets op gas te blijven koken, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie baseert zich op verkoopcijfers en zag ook de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Onder ‘elektrisch’ vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro’s, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamer manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

“In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden”, constateert directeur Programma’s Natuur & Milieu Rob van Tilburg. “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.”

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.

Lees verder

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen