Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Wat neem je mee uit Suriname?

Geplaatst

op

Al het hele jaar loop je te dagdromen over die heerlijke tijd die je gaat beleven in Suriname en nu de zomer in Nederland aanbreekt is het voor veel mensen weer zo ver.

De vakantie staat weer bijna voor de deur en dat betekent voor velen van ons dat we er weer lekker tussenuit gaan. Veel Surinamers gaan jaarlijks op vakantie naar hun thuisland om daar te genieten van de zon, familie, eten, drinken en om lekker uit te rusten. De meeste Surinamers beperken zich tot Paramaribo omdat daar het meest te doen is, ze daar bekend zijn en/of ze hier familie en vrienden hebben wonen.

Veel Surinamers ervaren het bezoek aan Suriname als heerlijk thuiskomen. En dat is begrijpelijk. Maar hoe je het ook went of keert, er komt een tijd dat je weer in het vliegtuig terug naar Nederland moet. Back to life, back to reality. Wat doe je eraan om dat vakantiegevoel zo lang mogelijk bij je te houden en wat neem je mee vanuit Suriname om je zo lang mogelijk nog in de vakantie-modus te begeven als je weer thuis bent?

Eten en drinken

image_original

Surinamers zijn gek op eten en drinken, dat is algemeen bekend. Uiteraard is het aanbod van Surinaamse kruiden, marinades en drankjes in Nederland vrij uitgebreid. Maar sommige Surinamers wonen nou eenmaal niet direct om de hoek van de toko en dus is het voor velen een goed gebruik om al dat lekkers in te slaan en mee te nemen naar Nederland. Heerlijke verse kruiden, bijzondere groente, en fruit of net die ene marinade die in Nederland nergens te verkrijgen is. Het gaat allemaal mee in de koffer terug naar huis. Sommige Surinamers gaan de laatste dag van de vakantie nog naar de centrale markt en stoppen hun koffer vol met groenten, fruit, kruiden etcetera. Omdat de kleding dan niet meer in de koffer past, geven zij hun meegebrachte kleding uit Nederland aan familie in Suriname of sturen het per post op naar hun huisadres zodat het later afgeleverd wordt.

Souvenirs

bankjeWat anders dan een mooie souvenir herinnert jou aan de fijne tijd die je hebt beleefd in Suriname. Veel mensen zijn gek op traditionele Surinaamse voorwerpen zoals houtsnijwerk, houten bankjes of schommelstoelen, klokken of beelden. Bijna elke Surinamer heeft wel één van deze voorwerpen uit het thuisland in huis staan. Het rustig heen en weer schommelen op die oude schommelstoel doet je denken aan die mooie zonsondergang vanaf de veranda en die houten klok die aan de wand hangt heb je zelf nog gemaakt zien worden. Heerlijk toch, zo’n stukje tropisch Suriname in je eigen leefomgeving. Een mooi kunstvoorwerp of beeld dat voor jou van betekenis is kan vaak jaren mee in huis of eventueel later aan de kinderen of kleinkinderen geschonken worden.

Kleding en stoffen

pangiVeel Surinamers hechten veel waarde aan traditionele kleding en stoffen uit de Surinaamse cultuur. Natuurlijk zijn die ook wel in Nederland te verkrijgen, maar de keus is dan beperkt en vaak betaal je de hoofdprijs. Een mooie koto (traditionele Surinaamse jurk), die op keti koti gedragen kan worden, wordt vaak meegebracht. Tevens nemen veel mensen een pangi mee uit Suriname om te dragen tijdens winti rituelen of gewoon lekker voor thuis. Sommige mensen nemen de stoffen mee om er vervolgens in Nederland kleding van te (laten) maken.

Kruiden en winti spullen

kalebasOmdat veel Surinamers aan winti doen, is het niet ongebruikelijk dat men vanuit Suriname kruiden en benodigdheden meeneemt om hier in Nederland winti rituelen mee te houden. De spullen zijn in Suriname een stuk goedkoper en je hebt natuurlijk verse kruiden, die sterker zijn dan gedroogde. Het is heerlijk om te baden in een bad met verse bladeren en om verse kruidendrankjes te drinken. In Nederland zijn deze dingen toch vaak maar beperkt of alleen op bestelling te verkrijgen. Winti spullen die veel meegenomen worden zijn een prapi (schaal gemaakt van klei waar men een kruidenbad in klaarmaakt), kalebas (een soort uitgeholde en bewerkte, soms beschilderde pompoen) en een obia (medicijn/sieraad dat dient als een soort amulet).

Natuurlijk zijn er nog 101 andere dingen die je mee kan nemen naar huis, maar let op, niet alles mág je meenemen naar Nederland. Een aantal dingen die je niet mee mag nemen naar Nederland zijn:

 • levende dieren of planten
 • producten gemaakt van bedreigde plant- of diersoorten
 • kunst- en antiekgoederen zoals oude documenten en boeken en archeologische voorwerpen
 • medicijnen
 • verdovende middelen
 • een beperkt aantal namaakartikelen mag je wel meenemen

Om er zeker van te zijn wat je allemaal wel en niet mag meenemen naar Nederland en om te voorkomen dat het wordt afgepakt op Schiphol, kun je het beste de Nederlandse autoriteiten raadplegen.

3 Reacties

3 Reacties

 1. Niermala

  donderdag 15 februari 2018 at 15:33

  graag wil ik informatie, wat op dit moment gangbaar is om mee te nemen naar nederland aan goederen. mag je vis en vlees (gebakken) en ingevroren) meenemen? graag reactie hierop. Bij voorbaat dank,

  Met vriendelijke groet,

  Niermala Ghoerai

 2. situs poker online terpercaya

  zondag 21 oktober 2018 at 19:29

  Do you have advice for us, so we can become a reliable writer.
  Hopefully later you post how to write good and right, even more!
  Indeed, writing articles is one of the strengths in creating a
  website. So, a webmaster must have a lot of knowledge to
  make the website more advanced and have a
  ranking. Even though you have already discussed some important points, discussions
  in comments are also needed, thank you for providing
  us with a comment tab.}

 3. Ronny

  dinsdag 30 oktober 2018 at 04:49

  COCAÏNE..haha. kijk naar de website van de douane. kijk je wat wel en niet mag uit Suriname.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Holi-Phagwa

Geplaatst

op

Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa, Phagawan, Phaguaa is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest.

Het Holifeest wordt gevierd met zang en dans, lekker eten, men besprenkelt elkaar met verschillende geuren (parfum en reukwater) en bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met allerlei gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de in bloei staande natuur, maar dan bij de mens. Men wenst elkaar bij dit feest “Subh Holi!” toe, wat zoveel wil zeggen als ‘Gelukkig Nieuwjaar!’

Bron: Wikipedia

Lees verder

Lifestyle

Ghanese fotograaf wint Paul Huf Award

Geplaatst

op

De in Ghana geboren fotograaf Eric Gyamfi krijgt de dertiende Foam Paul Huf Award. Dat heeft een internationale jury bepaald. Honderd fotografen uit 24 landen waren genomineerd voor de prijs van 20.000 euro en de eer om een expositie te hebben in het Amsterdamse museum Foam.

De prijs, vernoemd naar fotograaf Paul Huf (1924-2002) is voor fototalent beneden de 35 jaar. Gyamfi werd uitverkoren om zijn ”brede artistieke stijl, het meeslepende karakter van zijn werk en de combinatie van een uiterst persoonlijke thematiek en een onderliggende politieke boodschap”.

Gyamfi’s expositie zal eind dit jaar worden geopend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen