Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Waarom draagt een vrouw een (hoofd)doek?

Geplaatst

op

Een hoofddoek vormt een onderdeel van de klederdracht, een kledingstuk die om het hoofd wordt gedragen. Die alleen het hoofd bedekt, een deel van het lichaam of het gehele lichaam. Het dragen van een hoofddoek is in de loop der jaren, zoniet eeuwen uitbeeld in het dagelijkse leven als standaard onderdeel van de klederdracht van de vrouw geraakt.

In sommige culturen wordt een hoofddoek alleen nog tijdens speciale gelegenheden gedragen, zoals tijdens een rouwperiode, kerkelijk bezoek, begrafenis, trouwerij, feestelijke gelegenheid.

Waarom draagt een vrouw een (hoofd)doek?

In diverse culturen wordt een hoofddoek om uiteenlopende redenen gedragen, religieus, werktenue, traditie, bescherming (tegen de regen, de zon), uit respect.
De hoofddoek kent verschillende vormen:

  • Tulband
  • Sluier
  • Doek

Het dragen van een hoofddoek kan op verschillende wijze gedragen worden:

  • Volledig bedekkend
  • Alleen de haren
  • Omsluiten van het gezicht
  • Ogen worden vrijgelaten

De oorsprong van de anisa vindt haar weg terug naar Afrika, o.a. Ghana waar de vrouw daar dagelijks hun hoofd binden. Het vertoont overeenkomsten, zoals de hoofddoeken in Suriname worden gebonden en gedragen.

Het werken op het land is zwaar, de felle brandende zon brandt in de nek en het hoofd van de slaven die op het veld werken. Om zichzelf te beschermen tegen de genadeloze zonnestralen wordt het hoofd gebonden met een doek.

Tijdens de slavernijtijd in Suriname, was het slaven verboden onderling met elkaar te praten als zij op het land of tijdens andere werkzaamheden aan het werk waren. Om toch met elkaar te kunnen communiceren werden de angisa’s op een bepaalde wijze gebonden.

Een ingenieuse wijze om de slavenhouder vlak onder de neus te slim af te zijn. Mededelingen konden zo over en weer worden gespeeld, zonder dat derden dat in de gaten hebben.

De punten van de hoofddoek wijzen in een bepaalde richting
“Meet me on the corner”.

In de Surinaamse cultuur is de hoofddoek, beter bekend als de Angisa (oftewel de anisa), niet zomaar een hoofddoek. Het is een hoofddoek met een verhaal, verbergt een geheime code, weerspiegelt de gemoedstoestand van de draagster ervan. Naast de koto het belangrijkste kledingstuk van de creoolse vrouw.

Waar hoofddoeken uit andere culturen, meer bedoeld zijn voor het bedekken van de haren of het volledige gezicht, om zo de vrouw te “beschermen” tegen de smachttende ogen van een man, die niet haar echtgenoot is of tot een lid van de mannelijke familie behoort.

Ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernijtijd (1863-1963) is er op een rode doek het wapen van Suriname afgebeeld en twee zwarte handen met boeien om de beide handen. Deze bedrukte stof wordt tijdens de viering van Ketikoti gedragen.

De Koto

Was en is nog steeds in Suriname een traditionele kledingstijl van de creolen in Suriname. In Nederland dragen nog enkele dames tijdens speciale gelegenheden, zoals tijdens het bevrijdingsfeest “Ketikoti” deze bijzondere en statige kledij. Het aantrekken van een koto is een ware kunstvorm.
De koto, is een kledingstuk gedragen door de vrouw. De vrouw die deze koto draagt, wordt een misi (staat voor mevrouw) genoemd.
Een kotomisi (rok- juffrouw), kan voor iedere gelegenheid een koto dragen. Als arbeider of tijdens een feestelijke gelegenheid.

De kotomisi kent ook een onderscheid in de wijze en wie de koto draagt. Hoe uitbundiger en complexer, hoe hoger de misi in aanzien staat, helemaal als de misi onder haar koto schoenen draagt.
Een misi, die de voorkeur geeft om op blote voeten te hebben onder de koto, wordt een koto-soema genoemd.

Helaas zijn er maar weinig afbeeldingen van deze traditionele klederdracht en de betekenis erachter bewaard gebleven. Of de verhalen van de gewone vrouw, die zich in deze nu traditionele kledij klede. De enkele afbeeldingen een verhalen die bewaard zijn gebleven moeten gekoesterd worden.

De Kamisa

Bij de mannen in Suriname, gedragen door de Marrons, bestond de klederdracht uit een langwerpige lapstof, die tussen de benen door wordt getrokken die aan de voor- en achterzijde om een stuk touw om het middel werd bevestigd.
De kamisa, wordt vervolgens bedekt met een Pangi (een bedrukte lapstof bedrukt in een schotse ruit of een andere bedrukking). De pangi wordt bij de man om 1 schouder geknoopt, bij vrouwen is dat om het middel.

Verdieping in de geschiedenis van de Surinaamse koto’s en angisa’s
Voor meer verdieping in de Surinaamse klederdracht; Hoe een koto te dragen? Hoe een angisa te vouwen? Wat is de betekenis van beide kledingstijlen? Zijn er diverse websites te vinden die hierover schrijven.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Ghanese fotograaf wint Paul Huf Award

Geplaatst

op

De in Ghana geboren fotograaf Eric Gyamfi krijgt de dertiende Foam Paul Huf Award. Dat heeft een internationale jury bepaald. Honderd fotografen uit 24 landen waren genomineerd voor de prijs van 20.000 euro en de eer om een expositie te hebben in het Amsterdamse museum Foam.

De prijs, vernoemd naar fotograaf Paul Huf (1924-2002) is voor fototalent beneden de 35 jaar. Gyamfi werd uitverkoren om zijn ”brede artistieke stijl, het meeslepende karakter van zijn werk en de combinatie van een uiterst persoonlijke thematiek en een onderliggende politieke boodschap”.

Gyamfi’s expositie zal eind dit jaar worden geopend.

ANP

Lees verder

Lifestyle

#Januhairy

Geplaatst

op

Vrouwen worden deze maand massaal opgeroepen om hun lichaamshaar te laten staan en het resultaat te delen op social media. De initiatiefneemster Laura besloot vorig jaar haar lichaamshaar niet te scheren voor een toneeloptreden. Dat leverde vele opmerkingen op terwijl zij er juist goed door voelde. Het maakt haar sterker en ze wilt dat andere vrouwen dit ook ervaren. Vele vrouwen volgde haar voorbeeld en deelde hun foto’s.

Lees verder

Meest gelezen