Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Waarom draagt een vrouw een (hoofd)doek?

Geplaatst

op

door

Een hoofddoek vormt een onderdeel van de klederdracht, een kledingstuk die om het hoofd wordt gedragen. Die alleen het hoofd bedekt, een deel van het lichaam of het gehele lichaam. Het dragen van een hoofddoek is in de loop der jaren, zoniet eeuwen uitbeeld in het dagelijkse leven als standaard onderdeel van de klederdracht van de vrouw geraakt.

In sommige culturen wordt een hoofddoek alleen nog tijdens speciale gelegenheden gedragen, zoals tijdens een rouwperiode, kerkelijk bezoek, begrafenis, trouwerij, feestelijke gelegenheid.

Waarom draagt een vrouw een (hoofd)doek?

In diverse culturen wordt een hoofddoek om uiteenlopende redenen gedragen, religieus, werktenue, traditie, bescherming (tegen de regen, de zon), uit respect.
De hoofddoek kent verschillende vormen:

  • Tulband
  • Sluier
  • Doek

Het dragen van een hoofddoek kan op verschillende wijze gedragen worden:

  • Volledig bedekkend
  • Alleen de haren
  • Omsluiten van het gezicht
  • Ogen worden vrijgelaten

De oorsprong van de anisa vindt haar weg terug naar Afrika, o.a. Ghana waar de vrouw daar dagelijks hun hoofd binden. Het vertoont overeenkomsten, zoals de hoofddoeken in Suriname worden gebonden en gedragen.

Het werken op het land is zwaar, de felle brandende zon brandt in de nek en het hoofd van de slaven die op het veld werken. Om zichzelf te beschermen tegen de genadeloze zonnestralen wordt het hoofd gebonden met een doek.

Tijdens de slavernijtijd in Suriname, was het slaven verboden onderling met elkaar te praten als zij op het land of tijdens andere werkzaamheden aan het werk waren. Om toch met elkaar te kunnen communiceren werden de angisa’s op een bepaalde wijze gebonden.

Een ingenieuse wijze om de slavenhouder vlak onder de neus te slim af te zijn. Mededelingen konden zo over en weer worden gespeeld, zonder dat derden dat in de gaten hebben.

De punten van de hoofddoek wijzen in een bepaalde richting
“Meet me on the corner”.

In de Surinaamse cultuur is de hoofddoek, beter bekend als de Angisa (oftewel de anisa), niet zomaar een hoofddoek. Het is een hoofddoek met een verhaal, verbergt een geheime code, weerspiegelt de gemoedstoestand van de draagster ervan. Naast de koto het belangrijkste kledingstuk van de creoolse vrouw.

Waar hoofddoeken uit andere culturen, meer bedoeld zijn voor het bedekken van de haren of het volledige gezicht, om zo de vrouw te “beschermen” tegen de smachttende ogen van een man, die niet haar echtgenoot is of tot een lid van de mannelijke familie behoort.

Ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernijtijd (1863-1963) is er op een rode doek het wapen van Suriname afgebeeld en twee zwarte handen met boeien om de beide handen. Deze bedrukte stof wordt tijdens de viering van Ketikoti gedragen.

De Koto

Was en is nog steeds in Suriname een traditionele kledingstijl van de creolen in Suriname. In Nederland dragen nog enkele dames tijdens speciale gelegenheden, zoals tijdens het bevrijdingsfeest “Ketikoti” deze bijzondere en statige kledij. Het aantrekken van een koto is een ware kunstvorm.
De koto, is een kledingstuk gedragen door de vrouw. De vrouw die deze koto draagt, wordt een misi (staat voor mevrouw) genoemd.
Een kotomisi (rok- juffrouw), kan voor iedere gelegenheid een koto dragen. Als arbeider of tijdens een feestelijke gelegenheid.

De kotomisi kent ook een onderscheid in de wijze en wie de koto draagt. Hoe uitbundiger en complexer, hoe hoger de misi in aanzien staat, helemaal als de misi onder haar koto schoenen draagt.
Een misi, die de voorkeur geeft om op blote voeten te hebben onder de koto, wordt een koto-soema genoemd.

Helaas zijn er maar weinig afbeeldingen van deze traditionele klederdracht en de betekenis erachter bewaard gebleven. Of de verhalen van de gewone vrouw, die zich in deze nu traditionele kledij klede. De enkele afbeeldingen een verhalen die bewaard zijn gebleven moeten gekoesterd worden.

De Kamisa

Bij de mannen in Suriname, gedragen door de Marrons, bestond de klederdracht uit een langwerpige lapstof, die tussen de benen door wordt getrokken die aan de voor- en achterzijde om een stuk touw om het middel werd bevestigd.
De kamisa, wordt vervolgens bedekt met een Pangi (een bedrukte lapstof bedrukt in een schotse ruit of een andere bedrukking). De pangi wordt bij de man om 1 schouder geknoopt, bij vrouwen is dat om het middel.

Verdieping in de geschiedenis van de Surinaamse koto’s en angisa’s
Voor meer verdieping in de Surinaamse klederdracht; Hoe een koto te dragen? Hoe een angisa te vouwen? Wat is de betekenis van beide kledingstijlen? Zijn er diverse websites te vinden die hierover schrijven.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Gasfornuis maakt plaats voor elektrische plaat

Geplaatst

op

door

Koken op gas is uit. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Slechts 27 procent koos ervoor om ouderwets op gas te blijven koken, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie baseert zich op verkoopcijfers en zag ook de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Onder ‘elektrisch’ vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro’s, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamer manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

“In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden”, constateert directeur Programma’s Natuur & Milieu Rob van Tilburg. “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.”

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.

Lees verder

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen