Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Waarom draagt een vrouw een (hoofd)doek?

Geplaatst

op

Een hoofddoek vormt een onderdeel van de klederdracht, een kledingstuk die om het hoofd wordt gedragen. Die alleen het hoofd bedekt, een deel van het lichaam of het gehele lichaam. Het dragen van een hoofddoek is in de loop der jaren, zoniet eeuwen uitbeeld in het dagelijkse leven als standaard onderdeel van de klederdracht van de vrouw geraakt.

In sommige culturen wordt een hoofddoek alleen nog tijdens speciale gelegenheden gedragen, zoals tijdens een rouwperiode, kerkelijk bezoek, begrafenis, trouwerij, feestelijke gelegenheid.

Waarom draagt een vrouw een (hoofd)doek?

In diverse culturen wordt een hoofddoek om uiteenlopende redenen gedragen, religieus, werktenue, traditie, bescherming (tegen de regen, de zon), uit respect.
De hoofddoek kent verschillende vormen:

  • Tulband
  • Sluier
  • Doek

Het dragen van een hoofddoek kan op verschillende wijze gedragen worden:

  • Volledig bedekkend
  • Alleen de haren
  • Omsluiten van het gezicht
  • Ogen worden vrijgelaten

De oorsprong van de anisa vindt haar weg terug naar Afrika, o.a. Ghana waar de vrouw daar dagelijks hun hoofd binden. Het vertoont overeenkomsten, zoals de hoofddoeken in Suriname worden gebonden en gedragen.

Het werken op het land is zwaar, de felle brandende zon brandt in de nek en het hoofd van de slaven die op het veld werken. Om zichzelf te beschermen tegen de genadeloze zonnestralen wordt het hoofd gebonden met een doek.

Tijdens de slavernijtijd in Suriname, was het slaven verboden onderling met elkaar te praten als zij op het land of tijdens andere werkzaamheden aan het werk waren. Om toch met elkaar te kunnen communiceren werden de angisa’s op een bepaalde wijze gebonden.

Een ingenieuse wijze om de slavenhouder vlak onder de neus te slim af te zijn. Mededelingen konden zo over en weer worden gespeeld, zonder dat derden dat in de gaten hebben.

De punten van de hoofddoek wijzen in een bepaalde richting
“Meet me on the corner”.

In de Surinaamse cultuur is de hoofddoek, beter bekend als de Angisa (oftewel de anisa), niet zomaar een hoofddoek. Het is een hoofddoek met een verhaal, verbergt een geheime code, weerspiegelt de gemoedstoestand van de draagster ervan. Naast de koto het belangrijkste kledingstuk van de creoolse vrouw.

Waar hoofddoeken uit andere culturen, meer bedoeld zijn voor het bedekken van de haren of het volledige gezicht, om zo de vrouw te “beschermen” tegen de smachttende ogen van een man, die niet haar echtgenoot is of tot een lid van de mannelijke familie behoort.

Ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernijtijd (1863-1963) is er op een rode doek het wapen van Suriname afgebeeld en twee zwarte handen met boeien om de beide handen. Deze bedrukte stof wordt tijdens de viering van Ketikoti gedragen.

De Koto

Was en is nog steeds in Suriname een traditionele kledingstijl van de creolen in Suriname. In Nederland dragen nog enkele dames tijdens speciale gelegenheden, zoals tijdens het bevrijdingsfeest “Ketikoti” deze bijzondere en statige kledij. Het aantrekken van een koto is een ware kunstvorm.
De koto, is een kledingstuk gedragen door de vrouw. De vrouw die deze koto draagt, wordt een misi (staat voor mevrouw) genoemd.
Een kotomisi (rok- juffrouw), kan voor iedere gelegenheid een koto dragen. Als arbeider of tijdens een feestelijke gelegenheid.

De kotomisi kent ook een onderscheid in de wijze en wie de koto draagt. Hoe uitbundiger en complexer, hoe hoger de misi in aanzien staat, helemaal als de misi onder haar koto schoenen draagt.
Een misi, die de voorkeur geeft om op blote voeten te hebben onder de koto, wordt een koto-soema genoemd.

Helaas zijn er maar weinig afbeeldingen van deze traditionele klederdracht en de betekenis erachter bewaard gebleven. Of de verhalen van de gewone vrouw, die zich in deze nu traditionele kledij klede. De enkele afbeeldingen een verhalen die bewaard zijn gebleven moeten gekoesterd worden.

De Kamisa

Bij de mannen in Suriname, gedragen door de Marrons, bestond de klederdracht uit een langwerpige lapstof, die tussen de benen door wordt getrokken die aan de voor- en achterzijde om een stuk touw om het middel werd bevestigd.
De kamisa, wordt vervolgens bedekt met een Pangi (een bedrukte lapstof bedrukt in een schotse ruit of een andere bedrukking). De pangi wordt bij de man om 1 schouder geknoopt, bij vrouwen is dat om het middel.

Verdieping in de geschiedenis van de Surinaamse koto’s en angisa’s
Voor meer verdieping in de Surinaamse klederdracht; Hoe een koto te dragen? Hoe een angisa te vouwen? Wat is de betekenis van beide kledingstijlen? Zijn er diverse websites te vinden die hierover schrijven.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Sporten en bewegen voor 50plus

Geplaatst

op

By

Hoewel de beroemde gezegde ‘leeftijd is slechts een nummer’ helemaal waar is als het gaat om de meeste dingen in het leven, moet je soms een beetje voorzichtig zijn naarmate je ouder wordt. Een voorbeeld hiervan is wanneer je oefent na de leeftijd van 50. Het is zeker mogelijk om in de beste vorm te komen nadat je 50 bent geworden, maar de enige aanbeveling is om een ​​beetje voorzichtig te zijn.

Waarom moet je na je 50ste jaar blijven sporten?

Je verliest spiermassa naarmate je ouder wordt en het trainen helpt je om je spieren weer op te bouwen. Het handhaven van spiermassa helpt ook om meer calorieën te verbranden, zelfs in rust. Trainen op deze leeftijd vermindert het risico op hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk, beroerte, artritis, de ziekte van Alzheimer en osteoporose. Het helpt je ook scherp te blijven en stimuleert je metabolisme.

Een 50-jarig lichaam is niet hetzelfde als een 20 of een 30-jarig lichaam. Je kunt niet dezelfde dingen doen en geen van beiden zou dat moeten doen. Maar het goede ding is dat de sleutel tot een goede kwaliteit van leven, zelfs op deze leeftijd, oefening is. Trainen verbetert de kwaliteit van leven en houdt één gezond en fit. Terugkomend op ons punt, hier is een lijst van oefeningen die je moet aanpassen nadat je over 50 bent gegaan.

De trap gemakkelijk kunnen beklimmen is een goede zaak en het zou een deel van je dagelijkse routine moeten zijn. Maar er op lopen moet worden vermeden, omdat de gevolgen en de gevaren van vallen erger worden naarmate je ouder wordt.

Intervaltraining met hoge intensiteit is geweldig voor het verbranden van calorieën en vet, maar bij oudere mensen kan dit het lichaam benadrukken. Je kunt zwemmen voor een volledige cardiovasculaire training als je ouder bent dan 50.

Een van de beste oefeningen om over alles heen te bouwen, push-ups zorgen voor veel stress en druk op de bovenrug en schouders. Het is aan te raden om een ​​wall push te doen in plaats van de traditionele push-up als je boven de 50 bent. Muur push-ups verminderen de druk op je spieren.

Als iemand niet consequent heeft geoefend, dan kan squatten met gewichten als je ouder wordt druk uitoefenen op je gewrichten. Gewoon hurken normaal met je lichaamsgewicht in de juiste vorm is ook goed op deze leeftijd.

Pull-ups zijn moeilijk om te doen, zelfs wanneer iemand 25 is. Ze leggen veel druk op je schouders en vereisen veel lichaamskracht, die je misschien niet hebt als ze ouder worden. Je kunt je trainer vragen om je enkele andere oefeningen te vertellen die werken op dezelfde spiergroep.Lees verder

Lifestyle

Hoeveel glazen kun je op bij een avondje uit?

Geplaatst

op

By

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ouder je wordt des te erger de kater. Hoe komt dat?
Kon je vroeger probleemloos door blijven drinken tot in de vroege uurtjes, naar mate de jaren vorderen, word je steeds harder gestraft voor je alcoholische uitspattingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor.

De belangrijkste is dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt en daarvoor in de plaats komt vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water, dus wordt de alcohol sneller verdund als je meer spieren hebt.Je lever en nieren steeds slechter in staat zijn om giftige stoffen in alcohol af te breken.

Tenslotte is er nog een andere simpele verklaring: doordat je wel wat beters te doen hebt, drink je veel minder vaak dan vroeger. Daardoor is je lichaam minder gewend aan het verwerken van grote hoeveelheden alcohol en komt de kater dus harder aan.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |