Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Vandaag is het wereld dierendag! Maar wat is het?

Geplaatst

op

Vandaag is het 4 oktober en dat betekend dat het dierendag is. Overal op de wereld word deze dag gezien als een dag dat je stilstaat bij het verzorgen van dieren en de rechten van dieren. Huisdieren worden op deze dag vaak extra verwend met iets lekkers of een nieuw speeltje. Maar waar komt dierendag eigenlijk vandaan?

Dierendag is ontstaan in het jaar 1927 en word sinds 1930 elk jaar ‘gevierd’. De Tsjechische Ilse Winter heeft deze dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de rechten van alle dieren. Ze stuurde haar idee naar de wereldvereniging van de dierenbescherming en in 1930 werd de speciale dag ingevoerd. De dag is niet geheel toevallig gekozen op 4 oktober. Dierendag is gekozen op deze datum omdat dit samenvalt met de katholieke herdenkingsdag van Franciscus van Assisi, die op 3 oktober is overleden. Deze Franciscus is de oprichter van de Kloosterorde van Franciscanen en was, zoals dat soms genoemd wordt, een barmhartige Samaritaan. Hij had een jaar in de gevangenis doorgebracht en toen hij daar uit kwam besloot hij om een goed mens te worden. Hij besteedde het grootste deel van zijn leven aan het verzorgen van zwakkere mensen, dieren en planten. Hij was erg begaan met hun lot en kreeg veel respect voor zijn goede daden voor mensen en dieren.

Dierendag wordt dus eigenlijk nog niet zo heel lang gevierd, maar veel mensen staan op deze dag wel stil bij het lot van dieren. Ook activisten pakken deze datum graag aan voor meer aandacht voor het welzijn van dieren. Uiteraard is dierendag ook aangegrepen door commerciële bedrijven. Tegenwoordig wordt er volop reclame gemaakt voor deze dag en zijn er allerlei producten te koop om je dier extra te verwennen op deze dag.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Sporten en bewegen voor 50plus

Geplaatst

op

By

Hoewel de beroemde gezegde ‘leeftijd is slechts een nummer’ helemaal waar is als het gaat om de meeste dingen in het leven, moet je soms een beetje voorzichtig zijn naarmate je ouder wordt. Een voorbeeld hiervan is wanneer je oefent na de leeftijd van 50. Het is zeker mogelijk om in de beste vorm te komen nadat je 50 bent geworden, maar de enige aanbeveling is om een ​​beetje voorzichtig te zijn.

Waarom moet je na je 50ste jaar blijven sporten?

Je verliest spiermassa naarmate je ouder wordt en het trainen helpt je om je spieren weer op te bouwen. Het handhaven van spiermassa helpt ook om meer calorieën te verbranden, zelfs in rust. Trainen op deze leeftijd vermindert het risico op hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk, beroerte, artritis, de ziekte van Alzheimer en osteoporose. Het helpt je ook scherp te blijven en stimuleert je metabolisme.

Een 50-jarig lichaam is niet hetzelfde als een 20 of een 30-jarig lichaam. Je kunt niet dezelfde dingen doen en geen van beiden zou dat moeten doen. Maar het goede ding is dat de sleutel tot een goede kwaliteit van leven, zelfs op deze leeftijd, oefening is. Trainen verbetert de kwaliteit van leven en houdt één gezond en fit. Terugkomend op ons punt, hier is een lijst van oefeningen die je moet aanpassen nadat je over 50 bent gegaan.

De trap gemakkelijk kunnen beklimmen is een goede zaak en het zou een deel van je dagelijkse routine moeten zijn. Maar er op lopen moet worden vermeden, omdat de gevolgen en de gevaren van vallen erger worden naarmate je ouder wordt.

Intervaltraining met hoge intensiteit is geweldig voor het verbranden van calorieën en vet, maar bij oudere mensen kan dit het lichaam benadrukken. Je kunt zwemmen voor een volledige cardiovasculaire training als je ouder bent dan 50.

Een van de beste oefeningen om over alles heen te bouwen, push-ups zorgen voor veel stress en druk op de bovenrug en schouders. Het is aan te raden om een ​​wall push te doen in plaats van de traditionele push-up als je boven de 50 bent. Muur push-ups verminderen de druk op je spieren.

Als iemand niet consequent heeft geoefend, dan kan squatten met gewichten als je ouder wordt druk uitoefenen op je gewrichten. Gewoon hurken normaal met je lichaamsgewicht in de juiste vorm is ook goed op deze leeftijd.

Pull-ups zijn moeilijk om te doen, zelfs wanneer iemand 25 is. Ze leggen veel druk op je schouders en vereisen veel lichaamskracht, die je misschien niet hebt als ze ouder worden. Je kunt je trainer vragen om je enkele andere oefeningen te vertellen die werken op dezelfde spiergroep.Lees verder

Lifestyle

Hoeveel glazen kun je op bij een avondje uit?

Geplaatst

op

By

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ouder je wordt des te erger de kater. Hoe komt dat?
Kon je vroeger probleemloos door blijven drinken tot in de vroege uurtjes, naar mate de jaren vorderen, word je steeds harder gestraft voor je alcoholische uitspattingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor.

De belangrijkste is dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt en daarvoor in de plaats komt vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water, dus wordt de alcohol sneller verdund als je meer spieren hebt.Je lever en nieren steeds slechter in staat zijn om giftige stoffen in alcohol af te breken.

Tenslotte is er nog een andere simpele verklaring: doordat je wel wat beters te doen hebt, drink je veel minder vaak dan vroeger. Daardoor is je lichaam minder gewend aan het verwerken van grote hoeveelheden alcohol en komt de kater dus harder aan.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |