Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Vandaag is het wereld dierendag! Maar wat is het?

Geplaatst

op

door

Vandaag is het 4 oktober en dat betekend dat het dierendag is. Overal op de wereld word deze dag gezien als een dag dat je stilstaat bij het verzorgen van dieren en de rechten van dieren. Huisdieren worden op deze dag vaak extra verwend met iets lekkers of een nieuw speeltje. Maar waar komt dierendag eigenlijk vandaan?

Dierendag is ontstaan in het jaar 1927 en word sinds 1930 elk jaar ‘gevierd’. De Tsjechische Ilse Winter heeft deze dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de rechten van alle dieren. Ze stuurde haar idee naar de wereldvereniging van de dierenbescherming en in 1930 werd de speciale dag ingevoerd. De dag is niet geheel toevallig gekozen op 4 oktober. Dierendag is gekozen op deze datum omdat dit samenvalt met de katholieke herdenkingsdag van Franciscus van Assisi, die op 3 oktober is overleden. Deze Franciscus is de oprichter van de Kloosterorde van Franciscanen en was, zoals dat soms genoemd wordt, een barmhartige Samaritaan. Hij had een jaar in de gevangenis doorgebracht en toen hij daar uit kwam besloot hij om een goed mens te worden. Hij besteedde het grootste deel van zijn leven aan het verzorgen van zwakkere mensen, dieren en planten. Hij was erg begaan met hun lot en kreeg veel respect voor zijn goede daden voor mensen en dieren.

Dierendag wordt dus eigenlijk nog niet zo heel lang gevierd, maar veel mensen staan op deze dag wel stil bij het lot van dieren. Ook activisten pakken deze datum graag aan voor meer aandacht voor het welzijn van dieren. Uiteraard is dierendag ook aangegrepen door commerciële bedrijven. Tegenwoordig wordt er volop reclame gemaakt voor deze dag en zijn er allerlei producten te koop om je dier extra te verwennen op deze dag.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Gasfornuis maakt plaats voor elektrische plaat

Geplaatst

op

door

Koken op gas is uit. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Slechts 27 procent koos ervoor om ouderwets op gas te blijven koken, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie baseert zich op verkoopcijfers en zag ook de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Onder ‘elektrisch’ vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro’s, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamer manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

“In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden”, constateert directeur Programma’s Natuur & Milieu Rob van Tilburg. “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.”

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.

Lees verder

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder

Meest gelezen

X