Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Vandaag is het wereld dierendag! Maar wat is het?

Geplaatst

op

door

Vandaag is het 4 oktober en dat betekend dat het dierendag is. Overal op de wereld word deze dag gezien als een dag dat je stilstaat bij het verzorgen van dieren en de rechten van dieren. Huisdieren worden op deze dag vaak extra verwend met iets lekkers of een nieuw speeltje. Maar waar komt dierendag eigenlijk vandaan?

Dierendag is ontstaan in het jaar 1927 en word sinds 1930 elk jaar ‘gevierd’. De Tsjechische Ilse Winter heeft deze dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de rechten van alle dieren. Ze stuurde haar idee naar de wereldvereniging van de dierenbescherming en in 1930 werd de speciale dag ingevoerd. De dag is niet geheel toevallig gekozen op 4 oktober. Dierendag is gekozen op deze datum omdat dit samenvalt met de katholieke herdenkingsdag van Franciscus van Assisi, die op 3 oktober is overleden. Deze Franciscus is de oprichter van de Kloosterorde van Franciscanen en was, zoals dat soms genoemd wordt, een barmhartige Samaritaan. Hij had een jaar in de gevangenis doorgebracht en toen hij daar uit kwam besloot hij om een goed mens te worden. Hij besteedde het grootste deel van zijn leven aan het verzorgen van zwakkere mensen, dieren en planten. Hij was erg begaan met hun lot en kreeg veel respect voor zijn goede daden voor mensen en dieren.

Dierendag wordt dus eigenlijk nog niet zo heel lang gevierd, maar veel mensen staan op deze dag wel stil bij het lot van dieren. Ook activisten pakken deze datum graag aan voor meer aandacht voor het welzijn van dieren. Uiteraard is dierendag ook aangegrepen door commerciële bedrijven. Tegenwoordig wordt er volop reclame gemaakt voor deze dag en zijn er allerlei producten te koop om je dier extra te verwennen op deze dag.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder

Lifestyle

Teveel jus d’orange blijkt slecht voor de gezondheid.

Geplaatst

op

door

Het drinken van te grote hoeveelheden vers fruitsap kan het risico op kanker verhogen. Dat blijkt uit een langlopend vijfjarig voedingsonderzoek onder ruim 100.000 Fransen. In die tijd werden bijna 2200 gevallen van kanker gediagnosticeerd, waaronder 693 keer borstkanker.

„Het is de eerste studie die zich specifiek richt op fruitsappen. We wisten al langer dat er een verband is tussen suikerrijke dranken en de kans op kanker. Op basis van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al een advies opgesteld zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers te drinken. Nu is alleen naar verse vruchtensappen gekeken”, zegt professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit tegen de media.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X