Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Vandaag is het wereld dierendag! Maar wat is het?

Geplaatst

op

Vandaag is het 4 oktober en dat betekend dat het dierendag is. Overal op de wereld word deze dag gezien als een dag dat je stilstaat bij het verzorgen van dieren en de rechten van dieren. Huisdieren worden op deze dag vaak extra verwend met iets lekkers of een nieuw speeltje. Maar waar komt dierendag eigenlijk vandaan?

Dierendag is ontstaan in het jaar 1927 en word sinds 1930 elk jaar ‘gevierd’. De Tsjechische Ilse Winter heeft deze dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de rechten van alle dieren. Ze stuurde haar idee naar de wereldvereniging van de dierenbescherming en in 1930 werd de speciale dag ingevoerd. De dag is niet geheel toevallig gekozen op 4 oktober. Dierendag is gekozen op deze datum omdat dit samenvalt met de katholieke herdenkingsdag van Franciscus van Assisi, die op 3 oktober is overleden. Deze Franciscus is de oprichter van de Kloosterorde van Franciscanen en was, zoals dat soms genoemd wordt, een barmhartige Samaritaan. Hij had een jaar in de gevangenis doorgebracht en toen hij daar uit kwam besloot hij om een goed mens te worden. Hij besteedde het grootste deel van zijn leven aan het verzorgen van zwakkere mensen, dieren en planten. Hij was erg begaan met hun lot en kreeg veel respect voor zijn goede daden voor mensen en dieren.

Dierendag wordt dus eigenlijk nog niet zo heel lang gevierd, maar veel mensen staan op deze dag wel stil bij het lot van dieren. Ook activisten pakken deze datum graag aan voor meer aandacht voor het welzijn van dieren. Uiteraard is dierendag ook aangegrepen door commerciële bedrijven. Tegenwoordig wordt er volop reclame gemaakt voor deze dag en zijn er allerlei producten te koop om je dier extra te verwennen op deze dag.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Meer mensen bereid om mantelzorg te verlenen

Geplaatst

op

Mensen zijn steeds vaker bereid mantelzorg te verlenen aan een naaste. 72 procent van de mensen zegt eventueel te willen zorgen voor een familielid wanneer dit nodig is. In 2013 was dat nog 50 procent. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met MantelzorgNL.

Wel vinden ouders en hun kinderen het lastig om over mantelzorg te praten. 78 procent van de volwassen kinderen heeft nog niet met hun ouders besproken hoe ze de zorg gaan regelen als ze hulpbehoevend worden. Ze hebben er nog niet over nagedacht of zien de noodzaak niet om dit vooraf te bespreken. Ongeveer 80 procent van de ondervraagde ouders wil hun kinderen niet opzadelen met een gesprek over mantelzorg.

Voor het onderzoek werden 24.730 leden van het EenVandaag Opiniepanel ondervraagd.

ANP

Lees verder

Lifestyle

HEMA komt met vegan rookworst

Geplaatst

op

HEMA zet de komende jaren vol in op duurzaamheid en wil onder meer vegan varianten maken van al zijn bekende producten, zoals de iconische rookworst van het bedrijf.

Alle bekende voedselproducten van de HEMA moeten uiteindelijk een vegan variant krijgen. Eerder kwam er al een vegetarisch saucijzenbroodje in de winkel en onlangs een vegan appeltaart. De tompouce is volgens Jegen nog iets ingewikkelder, maar ook daar wordt op termijn naar gekeken.

Hoezeer HEMA ook verbonden is met rookworsten, het bedrijf is niet de eerste met een vleesloze variant. Unox biedt al een vegetarische rookworst aan en de Vegetarische Slager heeft er eentje die ook zonder zuivel, ei en andere dierlijke producten en dus vegan is.

ANP

Lees verder

Meest gelezen