Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Vandaag is het Dag der Marrons. Maar wat is het?

Geplaatst

op

door

Op 10 oktober wordt de Dag van de Marrons herdacht en gevierd. De Marrons zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven die zichzelf bevrijdden uit de slavernij. Zij werden onder dwang van slavenhandelaars naar Suriname gebracht.

Eenmaal in Suriname aangekomen vluchtten enkelen naar de bossen om daar te wonen en te strijden tegen slavernij. Na een zware strijd was het hun gelukt om zich te bevrijden van de kolonisten. De Surinaamse Marroncultuur wordt weleens het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika genoemd. Toch is het een eigen cultuur.

‘Op tien oktober 1760 werd het eerste verdrag voor de vrede getekend met de Marrons. Om deze periode van onderdrukking en de weg naar vrijheid te herdenken is er in 1973 in Suriname een begin gemaakt met de Dag van de Marrons. Een jaar later werd deze dag officieel door Surinamers in Nederland opgepakt. Eerst in Utrecht en later in Amsterdam en Tilburg.

Initiatief

De Dag van de Marrons is een initiatief geweest van de Marronhistoricus, André R.M. Pakosie – toentertijd voorzitter van de organisatie van jongeren uit het binnenland van Suriname, Akifonga, die opkwam voor de belangen van de Marrons uit het binnenland van Suriname. Hij was de grote motor achter de instelling van de Dag van de Marrons.

Nationale feestdag

Bij de viering in 2009 deed president Ronald Venetiaan publiekelijk de toezegging dat de Dag van de Marrons een nationale dag wordt in Suriname. In 2010 heeft de regering Bouterse de erkenning van de Dag van de Marrons als Surinaamse nationale feestdag, gefinaliseerd. Rond de Dag van de Marrons zijn verschillende activiteiten georganiseerd in de Palmentuin en op het Onafhankelijkheidsplein. Eten, dansen en feestvieren staan naast bewustwording centraal op deze dag.

Hoe verloopt de dag?

In Suriname worden er op 10 oktober rondom het Onafhankelijkheidsplein en de Palmentuin activiteiten georganiseerd. In de ochtend start men met het traditionele gedeelte waarbij een plengoffer wordt gedaan. Dan wordt er gebeden tot de voorouders om die dag in goede banen te laten leiden. Naast de traditionele ceremoniën die worden gehouden staan er ook optredens gepland en is er ruimte voor zang en dans. De avond bestaat uit feestvieren.’

Suriname Magazine I Culturu.com wenst iedereen een fijne Dag der Marrons!

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Gasfornuis maakt plaats voor elektrische plaat

Geplaatst

op

door

Koken op gas is uit. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Slechts 27 procent koos ervoor om ouderwets op gas te blijven koken, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie baseert zich op verkoopcijfers en zag ook de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Onder ‘elektrisch’ vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro’s, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamer manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

“In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden”, constateert directeur Programma’s Natuur & Milieu Rob van Tilburg. “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.”

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.

Lees verder

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X