Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Slaven in Suriname namen met zwarte rijst stukje Afrika mee

Geplaatst

op

Een internationale onderzoeksteam heeft met genetische analyse achterhaald dat Zwarte rijst oorspronkelijk uit Ivoorkust in West-Afrika komt.

Surinaamse Marrons gebruikten een zeldzame soort zwarte rijst voor rituelen waarmee zij eer bewezen aan hun voorouders. Internationale wetenschappers onderzochten de herkomst van de rijst en kwamen tot de ontdekking dat de oorsprong hiervan in Ivoorkust ligt.

Tien jaar geleden kocht plantkundige Tinde van Andel, als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Wageningen Universiteit en aan de Universiteit Leiden, een zakje zwarte rijstkorrels op de markt van Paramaribo. Niet lang daarna ontdekte ze planten van deze rijstsoort bij drie Marrondorpen – Mundje Kreek, Mooitaki en Jaw Jaw. Daar zag ze het rituele gebruik met eigen ogen.

De rijst moet in de 17de of 18de eeuw met slavenschepen naar Suriname zijn gebracht. Nederlandse slavenhandelaren kochten slaven en voedsel aan de kust van West-Afrika voordat zij de overtocht naar het toenmalige West-Indië maakten. Als er na aankomst in de kolonie rijst overbleef, werd dat meestal verdeeld onder plantagehouders. Soms slaagden slaven erin rijst mee te smokkelen en de korrels te gebruiken als zaaigoed. Het was waarschijnlijk de eerste rijst die werd geplant in de Nieuwe Wereld.

Toen een deel van de Afrikaanse slaven in Suriname zich wist te bevrijden van de slavernij, namen zij de zwarte rijst mee naar de binnenlanden van Suriname. Tot vandaag de dag telen hun nakomelingen, de Marrons, dit gewas op veldjes diep in het regenwoud. Vooral om te gebruiken bij rituelen. Als iemand is overleden, wordt gekookte zwarte rijst aan de voorouders geofferd. Ook worden korrels over nieuwe akkertjes gestrooid om de kans op een goede oogst te vergroten.

Onderzoek naar herkomst

In de Amsterdamse Hortus zijn zwarte rijstkorrels opgekweekt, waarna het dna van de planten in New York is geanalyseerd. Daaruit bleek dat de zwarte rijst als twee druppels water lijkt op een Afrikaanse rijstsoort uit de omgeving van de stad Man in het westen van de Ivoorkust, zegt Van Andel, eerste auteur van de studie die gisteren verscheen in Nature Plants.

Uit logboeken van slavenschepen valt op te maken dat Nederlanders destijds ook in dat land slaven en voedsel hebben ingeslagen. Zo wordt in het logboek van het slavenschip D’Eenigheid, dat in 1761 uit Vlissingen vertrok, gemeld dat langs de kust van Liberia en Ivoorkust slaven, gierst en rijst zijn gekocht van Afrikaanse verkopers die het schip met kano’s benaderden.

‘We wisten dat slaven uit Afrika elementen uit hun cultuur en religie meenamen naar de Nieuwe Wereld’, zegt Gert Oostindie, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Leiden. ‘Dit artikel toont dat ook het telen van Afrikaans voedsel deel uitmaakte van hun leefwijze. Het illustreert dat slaven ondanks alle onderdrukking ook vorm gaven aan hun leven in de Nieuwe Wereld. Ze bleven Afrika vasthouden.’

1 Reactie

1 Reactie

  1. Erik Erikson

    dinsdag 4 oktober 2016 at 08:40

    interessant om te lezen!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Sporten en bewegen voor 50plus

Geplaatst

op

By

Hoewel de beroemde gezegde ‘leeftijd is slechts een nummer’ helemaal waar is als het gaat om de meeste dingen in het leven, moet je soms een beetje voorzichtig zijn naarmate je ouder wordt. Een voorbeeld hiervan is wanneer je oefent na de leeftijd van 50. Het is zeker mogelijk om in de beste vorm te komen nadat je 50 bent geworden, maar de enige aanbeveling is om een ​​beetje voorzichtig te zijn.

Waarom moet je na je 50ste jaar blijven sporten?

Je verliest spiermassa naarmate je ouder wordt en het trainen helpt je om je spieren weer op te bouwen. Het handhaven van spiermassa helpt ook om meer calorieën te verbranden, zelfs in rust. Trainen op deze leeftijd vermindert het risico op hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk, beroerte, artritis, de ziekte van Alzheimer en osteoporose. Het helpt je ook scherp te blijven en stimuleert je metabolisme.

Een 50-jarig lichaam is niet hetzelfde als een 20 of een 30-jarig lichaam. Je kunt niet dezelfde dingen doen en geen van beiden zou dat moeten doen. Maar het goede ding is dat de sleutel tot een goede kwaliteit van leven, zelfs op deze leeftijd, oefening is. Trainen verbetert de kwaliteit van leven en houdt één gezond en fit. Terugkomend op ons punt, hier is een lijst van oefeningen die je moet aanpassen nadat je over 50 bent gegaan.

De trap gemakkelijk kunnen beklimmen is een goede zaak en het zou een deel van je dagelijkse routine moeten zijn. Maar er op lopen moet worden vermeden, omdat de gevolgen en de gevaren van vallen erger worden naarmate je ouder wordt.

Intervaltraining met hoge intensiteit is geweldig voor het verbranden van calorieën en vet, maar bij oudere mensen kan dit het lichaam benadrukken. Je kunt zwemmen voor een volledige cardiovasculaire training als je ouder bent dan 50.

Een van de beste oefeningen om over alles heen te bouwen, push-ups zorgen voor veel stress en druk op de bovenrug en schouders. Het is aan te raden om een ​​wall push te doen in plaats van de traditionele push-up als je boven de 50 bent. Muur push-ups verminderen de druk op je spieren.

Als iemand niet consequent heeft geoefend, dan kan squatten met gewichten als je ouder wordt druk uitoefenen op je gewrichten. Gewoon hurken normaal met je lichaamsgewicht in de juiste vorm is ook goed op deze leeftijd.

Pull-ups zijn moeilijk om te doen, zelfs wanneer iemand 25 is. Ze leggen veel druk op je schouders en vereisen veel lichaamskracht, die je misschien niet hebt als ze ouder worden. Je kunt je trainer vragen om je enkele andere oefeningen te vertellen die werken op dezelfde spiergroep.Lees verder

Lifestyle

Hoeveel glazen kun je op bij een avondje uit?

Geplaatst

op

By

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ouder je wordt des te erger de kater. Hoe komt dat?
Kon je vroeger probleemloos door blijven drinken tot in de vroege uurtjes, naar mate de jaren vorderen, word je steeds harder gestraft voor je alcoholische uitspattingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor.

De belangrijkste is dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt en daarvoor in de plaats komt vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water, dus wordt de alcohol sneller verdund als je meer spieren hebt.Je lever en nieren steeds slechter in staat zijn om giftige stoffen in alcohol af te breken.

Tenslotte is er nog een andere simpele verklaring: doordat je wel wat beters te doen hebt, drink je veel minder vaak dan vroeger. Daardoor is je lichaam minder gewend aan het verwerken van grote hoeveelheden alcohol en komt de kater dus harder aan.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |