Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Slaven in Suriname namen met zwarte rijst stukje Afrika mee

Geplaatst

op

Een internationale onderzoeksteam heeft met genetische analyse achterhaald dat Zwarte rijst oorspronkelijk uit Ivoorkust in West-Afrika komt.

Surinaamse Marrons gebruikten een zeldzame soort zwarte rijst voor rituelen waarmee zij eer bewezen aan hun voorouders. Internationale wetenschappers onderzochten de herkomst van de rijst en kwamen tot de ontdekking dat de oorsprong hiervan in Ivoorkust ligt.

Tien jaar geleden kocht plantkundige Tinde van Andel, als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Wageningen Universiteit en aan de Universiteit Leiden, een zakje zwarte rijstkorrels op de markt van Paramaribo. Niet lang daarna ontdekte ze planten van deze rijstsoort bij drie Marrondorpen – Mundje Kreek, Mooitaki en Jaw Jaw. Daar zag ze het rituele gebruik met eigen ogen.

De rijst moet in de 17de of 18de eeuw met slavenschepen naar Suriname zijn gebracht. Nederlandse slavenhandelaren kochten slaven en voedsel aan de kust van West-Afrika voordat zij de overtocht naar het toenmalige West-Indië maakten. Als er na aankomst in de kolonie rijst overbleef, werd dat meestal verdeeld onder plantagehouders. Soms slaagden slaven erin rijst mee te smokkelen en de korrels te gebruiken als zaaigoed. Het was waarschijnlijk de eerste rijst die werd geplant in de Nieuwe Wereld.

Toen een deel van de Afrikaanse slaven in Suriname zich wist te bevrijden van de slavernij, namen zij de zwarte rijst mee naar de binnenlanden van Suriname. Tot vandaag de dag telen hun nakomelingen, de Marrons, dit gewas op veldjes diep in het regenwoud. Vooral om te gebruiken bij rituelen. Als iemand is overleden, wordt gekookte zwarte rijst aan de voorouders geofferd. Ook worden korrels over nieuwe akkertjes gestrooid om de kans op een goede oogst te vergroten.

Onderzoek naar herkomst

In de Amsterdamse Hortus zijn zwarte rijstkorrels opgekweekt, waarna het dna van de planten in New York is geanalyseerd. Daaruit bleek dat de zwarte rijst als twee druppels water lijkt op een Afrikaanse rijstsoort uit de omgeving van de stad Man in het westen van de Ivoorkust, zegt Van Andel, eerste auteur van de studie die gisteren verscheen in Nature Plants.

Uit logboeken van slavenschepen valt op te maken dat Nederlanders destijds ook in dat land slaven en voedsel hebben ingeslagen. Zo wordt in het logboek van het slavenschip D’Eenigheid, dat in 1761 uit Vlissingen vertrok, gemeld dat langs de kust van Liberia en Ivoorkust slaven, gierst en rijst zijn gekocht van Afrikaanse verkopers die het schip met kano’s benaderden.

‘We wisten dat slaven uit Afrika elementen uit hun cultuur en religie meenamen naar de Nieuwe Wereld’, zegt Gert Oostindie, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Leiden. ‘Dit artikel toont dat ook het telen van Afrikaans voedsel deel uitmaakte van hun leefwijze. Het illustreert dat slaven ondanks alle onderdrukking ook vorm gaven aan hun leven in de Nieuwe Wereld. Ze bleven Afrika vasthouden.’

1 Reactie

1 Reactie

  1. Erik Erikson

    dinsdag 4 oktober 2016 at 08:40

    interessant om te lezen!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Holi-Phagwa

Geplaatst

op

Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa, Phagawan, Phaguaa is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest.

Het Holifeest wordt gevierd met zang en dans, lekker eten, men besprenkelt elkaar met verschillende geuren (parfum en reukwater) en bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met allerlei gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de in bloei staande natuur, maar dan bij de mens. Men wenst elkaar bij dit feest “Subh Holi!” toe, wat zoveel wil zeggen als ‘Gelukkig Nieuwjaar!’

Bron: Wikipedia

Lees verder

Lifestyle

Ghanese fotograaf wint Paul Huf Award

Geplaatst

op

De in Ghana geboren fotograaf Eric Gyamfi krijgt de dertiende Foam Paul Huf Award. Dat heeft een internationale jury bepaald. Honderd fotografen uit 24 landen waren genomineerd voor de prijs van 20.000 euro en de eer om een expositie te hebben in het Amsterdamse museum Foam.

De prijs, vernoemd naar fotograaf Paul Huf (1924-2002) is voor fototalent beneden de 35 jaar. Gyamfi werd uitverkoren om zijn ”brede artistieke stijl, het meeslepende karakter van zijn werk en de combinatie van een uiterst persoonlijke thematiek en een onderliggende politieke boodschap”.

Gyamfi’s expositie zal eind dit jaar worden geopend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen