Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Slaven in Suriname namen met zwarte rijst stukje Afrika mee

Geplaatst

op

Een internationale onderzoeksteam heeft met genetische analyse achterhaald dat Zwarte rijst oorspronkelijk uit Ivoorkust in West-Afrika komt.

Surinaamse Marrons gebruikten een zeldzame soort zwarte rijst voor rituelen waarmee zij eer bewezen aan hun voorouders. Internationale wetenschappers onderzochten de herkomst van de rijst en kwamen tot de ontdekking dat de oorsprong hiervan in Ivoorkust ligt.

Tien jaar geleden kocht plantkundige Tinde van Andel, als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Wageningen Universiteit en aan de Universiteit Leiden, een zakje zwarte rijstkorrels op de markt van Paramaribo. Niet lang daarna ontdekte ze planten van deze rijstsoort bij drie Marrondorpen – Mundje Kreek, Mooitaki en Jaw Jaw. Daar zag ze het rituele gebruik met eigen ogen.

De rijst moet in de 17de of 18de eeuw met slavenschepen naar Suriname zijn gebracht. Nederlandse slavenhandelaren kochten slaven en voedsel aan de kust van West-Afrika voordat zij de overtocht naar het toenmalige West-Indië maakten. Als er na aankomst in de kolonie rijst overbleef, werd dat meestal verdeeld onder plantagehouders. Soms slaagden slaven erin rijst mee te smokkelen en de korrels te gebruiken als zaaigoed. Het was waarschijnlijk de eerste rijst die werd geplant in de Nieuwe Wereld.

Toen een deel van de Afrikaanse slaven in Suriname zich wist te bevrijden van de slavernij, namen zij de zwarte rijst mee naar de binnenlanden van Suriname. Tot vandaag de dag telen hun nakomelingen, de Marrons, dit gewas op veldjes diep in het regenwoud. Vooral om te gebruiken bij rituelen. Als iemand is overleden, wordt gekookte zwarte rijst aan de voorouders geofferd. Ook worden korrels over nieuwe akkertjes gestrooid om de kans op een goede oogst te vergroten.

Onderzoek naar herkomst

In de Amsterdamse Hortus zijn zwarte rijstkorrels opgekweekt, waarna het dna van de planten in New York is geanalyseerd. Daaruit bleek dat de zwarte rijst als twee druppels water lijkt op een Afrikaanse rijstsoort uit de omgeving van de stad Man in het westen van de Ivoorkust, zegt Van Andel, eerste auteur van de studie die gisteren verscheen in Nature Plants.

Uit logboeken van slavenschepen valt op te maken dat Nederlanders destijds ook in dat land slaven en voedsel hebben ingeslagen. Zo wordt in het logboek van het slavenschip D’Eenigheid, dat in 1761 uit Vlissingen vertrok, gemeld dat langs de kust van Liberia en Ivoorkust slaven, gierst en rijst zijn gekocht van Afrikaanse verkopers die het schip met kano’s benaderden.

‘We wisten dat slaven uit Afrika elementen uit hun cultuur en religie meenamen naar de Nieuwe Wereld’, zegt Gert Oostindie, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Leiden. ‘Dit artikel toont dat ook het telen van Afrikaans voedsel deel uitmaakte van hun leefwijze. Het illustreert dat slaven ondanks alle onderdrukking ook vorm gaven aan hun leven in de Nieuwe Wereld. Ze bleven Afrika vasthouden.’

1 Reactie

1 Reactie

  1. Erik Erikson

    dinsdag 4 oktober 2016 at 08:40

    interessant om te lezen!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

#Januhairy

Geplaatst

op

Vrouwen worden deze maand massaal opgeroepen om hun lichaamshaar te laten staan en het resultaat te delen op social media. De initiatiefneemster Laura besloot vorig jaar haar lichaamshaar niet te scheren voor een toneeloptreden. Dat leverde vele opmerkingen op terwijl zij er juist goed door voelde. Het maakt haar sterker en ze wilt dat andere vrouwen dit ook ervaren. Vele vrouwen volgde haar voorbeeld en deelde hun foto’s.

Lees verder

Lifestyle

McDonald’s introduceert vega Happy Meal

Geplaatst

op

Kinderen uit Groot Brittannië kunnen vanaf vandaag kiezen voor een vega wrap in hun Happy Meal, als ze bij McDonald’s gaan eten. De wrap is gevuld met een schijf gemaakt uit erwten, tomaten, rijst en rode pesto. Er zijn geen melkproducten in verwerkt. De vega wrap is bedacht door de Britse Vegetarian Society. Er komt voor de volwassenen ook een pittigere versie, aldus de Daily Mail. Of de vega versie binnenkort in Nederland verkrijgbaar zal zijn is onduidelijk.

Lees verder

Meest gelezen