Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Huidolie als zonnebescherming

Geplaatst

op

Donkere vrouw I Huid olie als zonnebescherming

In mijn speurtocht opzoek naar een leuk stuk voor de rubriek lifestyle op Culturu.com en tegelijkertijd het jaarlijks terugkerende evenement Ketikoti.
Vroeg ik mij af, hoe verzorgden vrouwen in de tijd van de slavernij hun huid?

Hoe verzorgde een vrouw uit het slavernijverleden haar huid en haren?
Hadden ze er überhaupt behoefte aan? Hadden ze wel tijd om aandacht aan hun huid- en haarverzorging te besteden? Hadden ze wel de middelen en mogelijkheden om hun eigen producten te maken?

De slavernijtijd behoort niet tot één van mijn favoriete tijden om over te schrijven of te praten, maar kan de Surinaamse vrouwen in Nederland, misschien wel meer inzicht geven, wat de geheimen van de vrouwen uit die zou zijn geweest, om ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leefden, toch hun huid en haar optimaal te kunnen verzorgen.

Helaas is er weinig tot geen informatie beschikbaar, hoe de vrouwen en mannen tijdens gevangenschap hun uiterlijk verzorgden. Het antwoord of een gok ernaar is denk ik te vinden in Ghana, het land waar de meeste slaven vandaan kwamen.

Sheabutter (Butyrospermum Parkii, Karité), is de meest bekende ingrediënt in Ghana, die door de meeste mannen en vrouwen gebruikt wordt voor het verzorgen van huid en haren. Misschien gebruikte de manen en vrouwen dit “nationale” ingrediënt wel om hun huid te beschermen. Wie zal het zeggen? Tegenwoordig, kent iedere man of vrouw van Surinaamse afkomst, dit natuurlijke verzorgingsproduct.

Huidolie als zonnebescherming
Ooit las ik een stuk over de slavenvrouwen die op het land werkten. Om hun huid tegen de felle zon te beschermen, smeerden ze hun gezichtshuid en nek in met een olie. Iedere natuurlijke olie bevat een minimale Sun Protection Factor van tussen de 4-6 SPF. In die periode boodt olie hun huid voldoende bescherming om hun huid tegen de felle zonnestralen te beschermen en tegelijkertijd voor hydratatie zorgen, als zij in de hitte op een plantage aan het werk waren.

In de 21ste eeuw, is deze natuurlijke bescherming, ook voor de donkere huiden, niet meer voldoende. Maar wat zou het toch prachtig zijn, als je je huid op die manier zou kunnen beschermen.
Niets geen poespas, 1 product om je mee te reinigen en je huid tegen uitdroging en de felle Uv-stralen te beschermen. Tegenwoordig weet de Surinaamse vrouw wel beter, een donkere huid kan net zo goed verbranden, als een blanke huid. Een zonnebrandcrème hoort in iedere badkamer van de bewuste Surinaamse vrouw thuis.

Als je van plan bent het festival Ketikoti, te bezoeken, denk dan aan je zonnebescherming, om die mooie donkere huid, te beschermen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Hoeveel glazen kun je op bij een avondje uit?

Geplaatst

op

By

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ouder je wordt des te erger de kater. Hoe komt dat?
Kon je vroeger probleemloos door blijven drinken tot in de vroege uurtjes, naar mate de jaren vorderen, word je steeds harder gestraft voor je alcoholische uitspattingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor.

De belangrijkste is dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt en daarvoor in de plaats komt vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water, dus wordt de alcohol sneller verdund als je meer spieren hebt.Je lever en nieren steeds slechter in staat zijn om giftige stoffen in alcohol af te breken.

Tenslotte is er nog een andere simpele verklaring: doordat je wel wat beters te doen hebt, drink je veel minder vaak dan vroeger. Daardoor is je lichaam minder gewend aan het verwerken van grote hoeveelheden alcohol en komt de kater dus harder aan.

Lees verder

Lifestyle

Bierbuik of ben je te mager, sterfterisico is gestegen

Geplaatst

op

By

‘Het sterfterisico bij zowel mensen met meer vet als bij erg magere mensen is verhoogd antwoordt hooglerlaar voeding en gezondheid Edith Feskens.

Bij slankere mensen is het vaker moeilijker te zeggen waar precies het sterfterisico ligt. Er zijn namelijk ook mensen die veel gewicht verliezen door een tumor of andere ziekte, er zijn anorexiapatiënten en mensen die uit armoede onvoldoende te eten hebben.

Het hebben van een buikje is per definitie ongezond. Vet in de buikholte verstoort het functioneren van onder andere de lever, en daarmee van de hele verteringscyclus. Het lichaam wordt dan minder gevoelig voor insuline en de bloedsuikerspiegel stijgt. Zo ontstaat bijvoorbeeld diabetes type 2, de ouderdomsdiabetes.

Afhankelijk van je leeftijd, sekse, hormonen en erfelijke factoren kan vet op verschillende plekken opgeslagen worden. Zo krijgen vrouwen vaak een peervorm. Zij komen vooral aan op de bovenarmen, dijen, heupen en ook bij de buik. Bij mannen nestelt het vet zich vaker alleen op de buik, waardoor ze een appelvorm krijgen. Door dit verschil in vetopslag zie je een bierbuikje vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven betekent voldoende beweging, gezond eten, goed omgaan met stress en niet roken.  De grote vraag is: hoe gezond ben jij?

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |