Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Huidolie als zonnebescherming

Geplaatst

op

door
Donkere vrouw I Huid olie als zonnebescherming

In mijn speurtocht opzoek naar een leuk stuk voor de rubriek lifestyle op Culturu.com en tegelijkertijd het jaarlijks terugkerende evenement Ketikoti.
Vroeg ik mij af, hoe verzorgden vrouwen in de tijd van de slavernij hun huid?

Hoe verzorgde een vrouw uit het slavernijverleden haar huid en haren?
Hadden ze er überhaupt behoefte aan? Hadden ze wel tijd om aandacht aan hun huid- en haarverzorging te besteden? Hadden ze wel de middelen en mogelijkheden om hun eigen producten te maken?

De slavernijtijd behoort niet tot één van mijn favoriete tijden om over te schrijven of te praten, maar kan de Surinaamse vrouwen in Nederland, misschien wel meer inzicht geven, wat de geheimen van de vrouwen uit die zou zijn geweest, om ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leefden, toch hun huid en haar optimaal te kunnen verzorgen.

Helaas is er weinig tot geen informatie beschikbaar, hoe de vrouwen en mannen tijdens gevangenschap hun uiterlijk verzorgden. Het antwoord of een gok ernaar is denk ik te vinden in Ghana, het land waar de meeste slaven vandaan kwamen.

Sheabutter (Butyrospermum Parkii, Karité), is de meest bekende ingrediënt in Ghana, die door de meeste mannen en vrouwen gebruikt wordt voor het verzorgen van huid en haren. Misschien gebruikte de manen en vrouwen dit “nationale” ingrediënt wel om hun huid te beschermen. Wie zal het zeggen? Tegenwoordig, kent iedere man of vrouw van Surinaamse afkomst, dit natuurlijke verzorgingsproduct.

Huidolie als zonnebescherming
Ooit las ik een stuk over de slavenvrouwen die op het land werkten. Om hun huid tegen de felle zon te beschermen, smeerden ze hun gezichtshuid en nek in met een olie. Iedere natuurlijke olie bevat een minimale Sun Protection Factor van tussen de 4-6 SPF. In die periode boodt olie hun huid voldoende bescherming om hun huid tegen de felle zonnestralen te beschermen en tegelijkertijd voor hydratatie zorgen, als zij in de hitte op een plantage aan het werk waren.

In de 21ste eeuw, is deze natuurlijke bescherming, ook voor de donkere huiden, niet meer voldoende. Maar wat zou het toch prachtig zijn, als je je huid op die manier zou kunnen beschermen.
Niets geen poespas, 1 product om je mee te reinigen en je huid tegen uitdroging en de felle Uv-stralen te beschermen. Tegenwoordig weet de Surinaamse vrouw wel beter, een donkere huid kan net zo goed verbranden, als een blanke huid. Een zonnebrandcrème hoort in iedere badkamer van de bewuste Surinaamse vrouw thuis.

Als je van plan bent het festival Ketikoti, te bezoeken, denk dan aan je zonnebescherming, om die mooie donkere huid, te beschermen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Gasfornuis maakt plaats voor elektrische plaat

Geplaatst

op

door

Koken op gas is uit. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Slechts 27 procent koos ervoor om ouderwets op gas te blijven koken, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie baseert zich op verkoopcijfers en zag ook de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Onder ‘elektrisch’ vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro’s, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamer manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

“In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden”, constateert directeur Programma’s Natuur & Milieu Rob van Tilburg. “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.”

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.

Lees verder

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder

Meest gelezen

X